بازگشت

پيشرفت خارق العاده صنايع در آن عصر


احاديث جالب و گويايي وجود دارد که نشان مي دهد که جهش علمي بر صنايع و تکنولوژي نيز در مقياس وسيعي تحول ايجاد مي کند مانند حديثي که ابوبصير از امام صادق (عليه السلام) نقل کرده است: «هنگامي که کارها به صاحب اصلي ولايت، مهدي (عليه السلام) برسد خداوند هر نقطه فرو رفته اي از زمين را براي او مرتفع، و هر نقطه مرتفعي را پائين مي برد آنچنان که تمام دنيا نزد او به منزله کف دستش خواهد بود! کداميک از شما اگر در کف دستش موئي باشد آن را نمي بيند!؟» [1] .

وسايل اطلاعاتي آنقدر پيشرفته خواهد بود که دنيا را همچون کف دست آشکار مي سازد و به حکومت مرکزي تسلط کامل بر اوضاع جهان مي بخشد تا به موقع و بدون فوت وقت براي حل مشکلات جهاني بکوشد، و هرگونه فسادي را (عمدي و غير عمدي) در نطفه خفه کند.

مسأله انرژي و نور آنچنان حل مي شود که حتي نياز به انرژي خورشيدي مي شود با اينکه بازگشت همه انرژيها جز انرژي اتمي به آن است و اين شايد در پرتو يک سيستم تکامل يافته انرژي اتمي با تصفيه کامل از تشعشعات زيان بارکنوني که در حال حاضر بزرگترين شکل استفاده از اين انرژي را تشکيل مي دهد خواهد بود. [2] وسايل سريع السيري که با وسايل کنوني قابل مقايسه نيست، نه فقط براي دور زدن کره زمين در يک زمان کوتاه، بلکه براي مسافرتهاي دور دست فضائي در اختيار آن حکومت قرار مي گيرد. [3] و اين نيز کمک به اهداف اصلاحي اين حکومت مي کند. در حديث ديگري از امام صادق (عليه السلام) چنين آمده است که: «هنگامي که قائم ما قيام کند خداوند آنچنان گوش و چشم شيعيان ما را تقويت مي کند که ميان آنها و قائم (رهبر و پيشوايان) نامه رسان نخواهد بود با آنها سخن مي گويد و سخنش را مي شنوند و او را مي بينند در حالي که او در مکان خويش است» [4] يعني وسايل انتقال «صدا» و «تصوير» به طور همگاني و ساده و آسان در اختيار همه پيروان او قرار مي گيرد آنچنان که چيزي به نام اداره پست در عصر حکومت او شيئي زائد مي گردد چنانکه در عصر حاضر شاهد پيشرفتهاي سريعي در علم ارتباطات و وسائل ارتباطي هستيم، و همه به هم نزديکند و براحتي مي توانند يکديگر را ببينند و صداي يکديگر را بشنوند. همانطورکه در حديث ديگري ازامام صادق (عليه السلام) دراين زمينه نقل شده است که ميفرمايد:«مؤمن در زمان قائم (عليه السلام) در حالي که در مشرق است برادر خود را در مغرب مي بيند و همچنين کسي که در غرب است برادرش را در شرق مي بيند.» [5] .

اين ارتباط مستقيم نه تنها در سطح حکومت بلکه در سطح عموم عملي مي شود و پيوندهاي ظاهري و جسماني، پيوندهاي معنوي دلها را استحکام مي بخشد، آنگونه که جهان را براستي به شکل يک خانه و مردمش همچون اهل يک خانواده خواهند بود. و به اين ترتيب علم و دانش و صنعت در اختيار بهسازي وضع جهان و تحکيم پايه هاي اخوّت و برادري ـ و نه در راه ويرانگري که اکنون معمول است ـ قرار خواهد گرفت.


پاورقي

[1] بحارالانوار، ج 13 چاپ قديم ص 185.

[2] مهدي انقلابي بزرگ آية الله ناصر مکارم شيرازي: ص 295 و همين طور. بحار الأنوار ج 13 چاپ قديم ص 184 ـ 185.

[3] مهدي انقلابي بزرگ آية الله ناصر مکارم شيرازي: ص 295 و همين طور. بحار الأنوار ج 13 چاپ قديم ص 184 ـ 185.

[4] روضه کافي مطابق نقل منتخب الاثر ص 483.

[5] منتخب الاثر ص 483.