مهدي دوازدهمين نفر از خلفاي راشدين از نظر اهل سنت
بجاست قبل از ادامه بحث نظر شما را به پاسخ مدير رابطة العالم الاسلامي مدينه جلب کنم:
با اکرام و احترام جناب آقاي ابو محمد شوس در پاسخ نامه مورخ 21 مي سال 1971 ميلادي که اشاره فرموده ايد که آيا وقت ظهور حضرت مهدي و در کجا قيام مي کند چگونه است؟ براي شما آنچه را که شيخ محمد منتصر کتاني به جمع آوري اش اقدام نموده و در لجنه اي که علماء بزرگ از قبيل صاحب فضيلت شيخ صالح بن عيّين و صاحب فضيلت ديگر شيخ احمد محمد جمال و شيخ احمد علي و شيخ عبدالله خياط. که همه آنها فتوي داده اند به آنچه از احاديث از رسول اکرم (صلي الله عليه وآله) رسيده و ابن تيميه در کتاب منهاج به صحت اعتقاد به آن روايات و ابن قيم در کتاب المناره، که انشاءالله آن مقاله تحقيقي را که آقاي کتاني جمع آوري کرده براي شما ارسال مي داريم تا برايتان مفيد باشد موفقيت و سلامت شما را آرزو داريم.
الامين العام
محمد الصالح القزاز
[ صفحه 97]
شيخ محمد منتصر کتاني با جمعي در جواب سؤال اينکه آيا حضرت مهدي موعود منتظر، وجود دارد و زمان خروجش چه وقت است و از کجا ظاهر مي شود مي نويسند:
للامانة العامة الموقرة
بعد التحية
جواباً عما يسأل عنه المسلم الکيني في شأن المهدي المنتظر عن موعده و عن المکان الذي يظهر منه و عن ما يطمئنه عن المهدي (عليه السلام).
هو محمد بن عبدالله الحسن العلوي الفاطمي المهدي الموعود المنتظر.
و عند خروجه في آخر الزمان (وهو من علامات الساعة الکبري) يخرج من المغرب و يبايع له في الحجاز في مکة المکرمة بين الرکن و المقام ـ بين باب الکعبة المشرفة و الحجر الاسود عند الملتزم ـ و يظهر عند فساد الزمان و انتشار الکفر و ظلم الناس يملأ الارض عدلاً و قسطاً کما ملئت جوراً و ظلماً يحکم لله کلّه و تخشع له الرقاب بالاتباع تارةً و بالحرب اخري. و سيملک الارض سبع سنين و ينزل عيسي (عليه السلام) من بعده فيقتل الدجال.
و هو آخر الخلفاء الراشدين الاثني عشر الذين اخبر عنهم النبي (صلي الله عليه وآله)في الصحاح. و احاديث المهدي الواردة عن الکثير من الصحابة يرفعونها الي رسول الله (صلي الله عليه وآله) و منهم عثمان بن عفان و علي بن ابي طالب و
[ صفحه 98]
طلحة بن عبدالله و عبدالرحمن بن عوف و عبدالله بن عباس و عمار بن ياسر و عبدالله بن مسعود و ابو سعيد الخدري و ثوبان و قرة بن اياس المزني و عبدالله بن الحارث بن جزء و ابو هريرة و حذيفة بن اليمان و جابر بن عبدالله و ابو امامة و جابر بن ماجد الصدفي و عبدالله بن عمر و انس بن مالک و عمران بن حصين و ام سلمة.
هؤلاء عشرون منهم ممن وقفت عليهم و غيرهم کثير و هناک آثار عن الصحابة مصرحة بالمهدي من اقوالهم کثيرة جداً لها حکم الواقع اذ لا مجال للاجتهاد فيها.
احاديث عن اکابر الصحابة التي رفعوها الي النبي (صلي الله عليه وآله) و التي قالوها من اقوالهم اعتماداً علي ما قاله رسول الله (صلي الله عليه وآله) رواها الکثير من دواوين الاسلام و امهات الحديث النبوي من السنن و المعاجم و المسانيد منها:
سنن ابي داود، و الترمذي، و ابن ماجة، و ابن عمرو الدني، مسانيد احمد، و ابن يعلي، و البزاز و صحيح الحاکم، و معاجم الطبراني (الکبير و الواسطه و الروياني) و الدارقطني في الافراد، و ابو نعيم في اخبار المهدي، و الخطيب في تاريخ بغداد، و ابن عساکر في تاريخ دمشق و غيرها
و قد خص المهدي بالتأليف ابو نعيم في اخبار المهدي و ابن حجر الهيثمي في القول المختصر في علامات المهدي المنتظر و الشوکاني في التوضيح في تواتر ما جاء في المنتظر، و الدجال، و المسيح، و ادريس العراقي المغربي في تأليفه المهدي، و ابو العباس ابن عبد المؤمن المغربي في کتابه الوهم المکنون في الرد علي ابن خلدون.
و آخر ما قرأت له عن المهدي بحثاً مستفيضاً مدير الجامعة
[ صفحه 99]
الاسلامية في المدينة المنورة في مجلة الجامعة في اکثر من عدد.
و قد نص علي ان احاديث المهدي انها متواترة جمع من الاعلام قديما و حديثاً منهم:
السخاوي في فتح المغيث، و محمد بن احمد العناويني في شرح العقيدة و ابوالحسين الابري في مناقب الشافعي، و ابن تيميه في فتاواه و السيوطي في الحاوي و ادريس العراقي المغربي في تأليف له عن المهدي و الشوکاني في التوضيح في تواتر ما جاء في المنتظر، و الدجال و المسيح و محمد بن جعفر الکتاني في نظم التناثر في الحديث المتواتر و ابو العباس ابن عبدالمؤمن في الوهم المکنون من کلام ابن خلدون رحمهم الله و حاول ابن خلدون في مقدمته اَن يطعن في احاديث المهدي محتجاً بحديث موضوع لا اصل له عند ابن ماجة (لا مهدي الاّ عيسي) ولکن رد عليه الائمة و العلماء و انّه ليس من علماء الشريعة و انه قال باطلاً من القول وزوراً.
وخصه بالرد شيخنا ابن عبدالمؤمن بکتابه مطبوع مندول في المشرق و المغرب منذ اکثر من ثلاثين سنة.
و نص الحفاظ و المحدثون علي ان احاديث المهدي فيها الصحيح و الحسن و مجموعها متواتر مقطوع بتواتر و صحة.
و ان الاعتقاد بخروج المهدي واجب و انه من عقائد اهل السنة و الجماعة و لا ينکره الاّ جاهل بالسنة و مبتدع في العقيدة.
والله يهدي الي الحق و يهدي السبيل
مدير ادارة المجمع الفقهي الاسلامي
محمد المنتصر الکتاني
[ صفحه 100]
او محمد پسر عبدالله حسن علوي فاطمي است.
او مهدي موعودي است که همه انتظارش را مي کشند و زمان خروجش در آخرالزمان است و آن از علائم قيامت کبري است.
او از طرف مغرب مکه خروج مي کند با او مردم بين رکن و مقام بيعت مي کند.
او زماني ظاهر مي شود که فساد و کفر و ظلم عالم را گرفته و او دنيا را پر از عدل و داد مي کند، آن چنان که پر از ظلم و جور شده است.
او بر کره زمين هفت سال حکومت مي کند و حضرت عيسي (عليه السلام)بعد از او نازل مي شود و دجال را مي کشد.
او آخرين خليفه دوازده گانه پيغمبر اکرم (صلي الله عليه وآله) است که پيغمبر (صلي الله عليه وآله) از وجود آنها در روايات صحيحه در کتب صحاح خبر داده است.
احاديث حضرت مهدي (عليه السلام) را بيشتر صحابه از زبان پيغمبر (صلي الله عليه وآله)نقل کرده اند.
(اينجا شيخ محمد منتصر کتاني اسم جمعي از صحابه پيغمبر اکرم (صلي الله عليه وآله) را نقل مي کند و صحّه روي احاديث آنها مي گذارد و سپس کتاب هايي را که درباره حضرت مهدي (عليه السلام) نوشته شده، اسم مي برد و در آخر نوشته مفصّل خود مي گويد:
«اعتقاد به خروج حضرت مهدي (عليه السلام) واجب است و اين از عقايد اهل سنت و جماعت است و منکرش جز جاهل به سنت و بدعتگزار در عقيده کسي نيست».
[ صفحه 101]
خواجه محمد پارساي بخاري ازبزرگان اهل سنت و جماعت که در سال 822 هـ.ق از دنيا رفته است ميگويد: احاديث درباره صاحب الزمان که از ديدگان پنهان است و در هر زمان موجود است بسيار انبوه و ياران آن حضرت از ترديدها و از غيبت ها بدورند و راه هدايت را برگزيده اند و از راه واقعي بسوي حق گرائي پيموده اند و با وجود آنحضرت خلافت و امامت پايان يافته و همو امام زمان است از آن هنگامي که پدرش از دنيا رفت تا روز قيامت، که بهنگام ظهور مردم را بسوي آئين خود که همان آئين پيامبراکرم (صلي الله عليه وآله) است فرا خواهد خواند. [1] .
بالاخره براي آشنايي بيشتر با عقيده اهل سنت در مورد مهدي موعود مي توانيد به مقاله شيخ عبدالمحسن عباد مدرس دانشگاه اسلامي مدينه، در مجله الجامعة الاسلامية سال 1 شماره 3 مراجعه کنيد.
[ صفحه 103]
پاورقي
[1] يوم الخلاص ص 45 به نقل از کشف الاستار ص 26.