بازگشت

ابعاد عملي انتظار


از آن جا که انتظار، حافظ ابعاد عملي مکتب است، در اين جا به چند بُعد از ابعاد عملي آن اشاره مي کنيم:

1. بعد دين داري:

انسان در دوران غيبت بايد در امر دين و صحت اعمال خود مواظبت بيشتري داشته باشد و از هرگونه سستي و انحراف دوري گزيند و اگر ابتلايي يافت به سرعت باز گردد و در خط صحيح قرار گيرد. امام صادق (ع) مي فرمايد:

براي صاحب الأمر غيبتي طولاني است. در اين دوران هر کسي بايد تقوا پيشه سازد و چنگ در دين خود زند. [1] .

2. بُعد پارسايي:

انسانِ منتظر، علاوه بر تديّن و تقوا، بايد پارسا باشد و خود را چنان که موعود دوست دارد بسازد تا به او و يارانش شباهت يابد و به لطف خدا در شمار يارانش در آيد. امام صادق (ع) مي فرمايد:

هر کس مي خواهد در شمار اصحاب قائم باشد، بايد چشم به راه باشد و پارسايي پيش گيرد و اعمال با ورع داشته باشد. [2] .

3. بُعد تقيّد مکتبي:

تقيّد مکتبي، صلابت اعتقادي، حماسه داري ديني و سازش ناشناسي خطي، از جمله ويژگي هاي رهروان راه سرخ تشيع پايدار علوي است.



وَ مالِيَ إلّا آلَ أحْمَدَ شيعَة

وَ مالِيَ إلاّ مَشْعَبَ الْحَقِّ مَشْعَبٌ [3] .



- من پيرو آلِ محمدم (ص)، نه کس ديگر و راهسپار راه بر حقِ حقم، نه راهي ديگر.

اين است شعار شيعه در طول تاريخ، در آوردگاه ها و ميدان ها، در تبعيدها و زندان ها، در خون ها و حماسه ها، در فريادها و خروش ها؛ تا آن هنگام که اين فرياد در جام زرين خورشيد بريزد و جهانگير شود.

انسانِ منتظر مهدي، در راه آل محمد (ص) است. به همين دليل، پيامبر (ص) مي فرمايد:

خوشا به حال منتظراني که به حضور «قائم» برسند، آنان که پيش از قيام او نيز پيرو اويند. با دوست او عاشقانه دوست اند و موافق، و با دشمن او خصمانه دشمن اند و مخالف. [4] .

4) بُعد امر به معروف و نهي از منکر:

با اين دو عمل، احکام و واجبات الهي برقرار مي ماند و جامعه ديني از انحراف مي رهد. رضا و خشنودي مهدي (عج) در آن است که «معروف» عملي شود و «منکر» ترک گردد. بنابر اين، انسانِ منتظر، نمي تواند بي تفاوت باشد. اگر مهدي حضور يابد بزرگ ترين آمر و ناهي در روزگار ظهور خواهد بود و همان گونه که پيامبر (ص) فرمود: خوشا به حال کساني که در غياب مهدي نيز به او اقتدا کنند: طُوبي لِمَنْ أدْرَک قائِمَ أهلِ بَيْتي وَ هُوَ مَقْتَدٍ بِهِ قَبْلَ قيامِه. [5] .

5. بُعد اخلاق اسلامي:

بزرگ ترين وجه تمايز جامعه اسلامي از ديگر جامعه ها، همان اخلاق نوراني اسلام است. جامعه منتظر بايد مظهر اخلاق اسلامي باشد. امام صادق (ع) در حديثي مي فرمايد:

هر کس مي خواهد در شمار اصحاب قائم باشد، بايد در عصر انتظار، مظهر اخلاق نيک اسلامي باشد، چنين کسي اگر پيش از قيام قائم درگذرد، پاداش او مانند کساني باشد که قائم را درک کنند و به حضور او برسند. [6] .

6. بُعد آمادگي نظامي:

مسلمان بايد هميشه آمادگي نظامي و نيروي سلحشوري داشته باشد، تا به هنگام طلوع خورشيد، به صف پيکارگران رکاب مهدي (عج) بپيوندد و در نبرد بزرگ حق و باطل حماسه آفريند و حضور فعّال داشته باشد. [7] امام صادق (ع) مي فرمايد:

بايد هر يک از شما براي خروج قائم سلاح تهيه کنيد، اگر چه يک نيزه، [8] چون وقتي خدا ببيند کسي به نيت ياري مهدي اسلحه تهيه کرده است اميد است عمر او را دراز کند تا ظهور را درک کند و از ياوران مهدي (عج) باشد. [9] .


پاورقي

[1] بحارالانوار، ج 52، ص 135.

[2] همان، ج 52، ص 140.

[3] از ابيات قصيده «بائيه ها شميات» کميت بن زيد اسدي، (م 126ه.ق).

[4] بحارالانوار، ج 52، ص 130.

[5] بحارالانوار، ج 52، ص 130.

[6] همان، ج 82، ص 140.

[7] محمد رضا حکيمي، خورشيد مغرب، ص 275.

[8] الحمدالله که رشحاتي از حکومت جهاني مهدي در ايران اسلامي شکل گرفته، امکان تجهيز توسط حکومت در هر زماني مهيا نيست، بنابر اين، وظيفه اصلي تهيه سلاح بر عهده مسئولان نظام است.

[9] بحارالانوار، ج 52، ص 366.