بازگشت

سخنان عالمان اهل سنت


اکنون مناسب است سخنان عالمان اهل سنّت را درباره حضرت مهدي (عج) در اين جا بياوريم:

ابن حجر هيثمي شافعي:

ابوالقاسم، محمد، الحجّه، عمر او پس از درگذشت پدرش پنج سال بود، خداوند در همين عمر، به او حکمت رباني عطا کرد. او را «قائم منتظر» گويند. اخبار متواتر رسيده است که مهدي از اين امت است و عيسي (ع) از آسمان فرود خواهد آمد و پشت سر مهدي نماز خواهد خواند. [1] .

عمادالدين ابن کثير دمشقي:

مقصود از پرچم هاي سياه (که در روايات مهدي ذکر شده است)، پرچم هاي سياهي نيست که ابو مسلم خراساني برافراشت و دولت بني اميه راساقط کرد، بلکه مقصود پرچم هاي سياهي است که ياران مهدي خواهندآورد. [2] .

ابن ابي الحديد:

ميان همه فِرَق مسلمين اتفاق قطعي است که عمر دنيا و احکام و تکاليف پايان نمي پذيرد، مگر پس از ظهور مهدي (عج). [3] .

صدرالدين قونوي:

پس از مرگ من، آن چه از کتاب هايم که درباره طب و حکمت است و همچنين کتاب هاي فلسفه، همه را بفروشيد و پول آن را به فقرا صدقه بدهيد و کتاب هاي تفسير و حديث و تصوف را در کتابخانه نگاه داريد. در شب اوّل مرگ من، هفتاد هزاربار کلمه توحيد (لا إله إلّا اللّه) را بخوانيد و سلام مرا به مهدي (عج) برسانيد. [4] .

محمد بن بدرالدين رومي:

خداوند به وسيله حضرت محمد (ص) نبوت تشريعي را ختم کرده و ديگر تاروز قيامت پيامبري نخواهد آمد. هم چنين خدا به وسيله فرزند صالح پيامبر، همو که داراي نام پيامبر (محمد) و کنيه پيامبر (ابوالقاسم) است ولايت تامه و امامت عامه را ختم خواهد کرد و اين ولي، همان کس است که مژده داده اند که زمين را چنان که از جور و ستم لبريز شده باشد، از عدل و داد لبريز بسازد و ظهور او به ناگهان اتفاق بيفتد. خداوندا! اين همه پريشاني و گرفتاري را از اين امت به برکت ظهور و حضور او برطرف فرما!إنَّهُمْ يَرَوْنَهُ بعيداً وَ نَراه قَريباً؛ کساني ظهور او را بعيد و ناشدني مي پندارند و ما آن را شدني و نزديک مي دانيم. [5] .

شيخ عبدالحق دهلوي:

احاديث بسياري که به حد تواتر رسيده است وارد شده که مهدي از اهل بيت پيامبر است، از اولاد فاطمه (س). [6] .

احمد امين مصري:

اهل سنت به مهدي و مسأله مهدي يقيناً ايمان دارد. [7] .

شيخ محمد عبده:

خاص و عام مي دانند که در اخبار و احاديث ضمن شمردن علائم قيامت، آمده است که مردي از اهل بيت پيامبر (ص) خروج مي کند که نام او مهدي است. او زمين را، پس از آن که از جور و بيداد آکنده باشد، از عدل و داد آکنده مي سازد. [8] .


پاورقي

[1] المهدي الموعود، ج 1، ص 200.

[2] همان، ج 2، ص 72.

[3] لطف اللَّه صافي، منتخب الاثر، ص 3 - 5.

[4] محمد سعيد موسوي هندي، الامام الثاني عشر، ص 77.

[5] همان، ص 77.

[6] منتخب الاثر، ص 3.

[7] شيخ محمد جواد مغنيه، المهدي المنتظر و العقل، ص 59.

[8] رشيد رضا، تفسير المنار، ج 6، ص 57.