توصيه به ترويج کنندگان فرهنگ مهدويت
بزرگداشت مناسبت ها و شعاير ديني، يکي از بهترين راه هاي گسترش فرهنگ و معارف اسلامي و مأنوس ساختن مردم با اولياي الهي است.
بزرگداشت ميلاد امام عصر (عج) سابقه اي ديرينه و موقعيتي بس ممتاز دارد. همه ساله علاقه مندان و ارادت مندان حضرتش با تمام توان به استقبال اين روز بزرگ مي شتابند و با شکوه فراوان آن را برگزار مي کنند.
در اين راستا، جهت دهي و توجه به کميّت و کيفيّت اين جشن از اهميت ويژه اي برخوردار است؛ چه بسا، شيفتگان کم تجربه در اثر فقدان برنامه ريزي صحيح به مسائلي روي آوردند که مورد رضاي صاحب اين روز نباشد. اين نقيصه، رسالت سنگين نهادهاي فرهنگ ساز را در همراهي با مردم و جهت دهي صحيح و رشد و بالندگي حرکت خود جوش آنان، به خوبي آشکار مي سازد. بنابراين، بر فرهنگ سازان، برنامه ريزان و برنامه سازان عزيز است که نيروهاي عظيم و مشتاق را در مسير اصلي خود که همانا مسير تعالي و سازندگي است، قرار دهند. در اين رهگذر، از ابزارها و امکانات فراواني مي توان بهره گرفت:
نيمه شعبان، شور و نشاط عيد ميلاد را در دل هاي مشتاقان مي پراکند. در هرکجا، شعر، شمع و شيريني، رايحه انتظار و اشتياق را به مشام مي رساند و جشن عمومي مردمان کوچه و بازار به صورت خود جوش و طبيعي، خود را مي نماياند. تهيه ويژه نامه موعود، برگزاري مسابقه بزرگِ در انتظار موعود، چاپ کتاب، پخش نوار، برپايي مراسم جشن و اهداي جوايز و شب شعر برپايي نمايشگاه ها مي تواند مجالس مردمي را پربارتر سازد.
برنامه هاي آينده حکومت جهاني حضرت صاحب الامر را مي توان در ابعاد سياسي، فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي با کمک، مشورت و ياري علما، فقها و بزرگان دين تبيين کرد.
رسانه هاي فرهنگي بايد راه اصلاح را براي آينده هموار سازند و تلاششان بر اين باشد که به دور از جناح بندي هاي سياسي و حتي فکري، جوانان را به انتظار سازنده دعوت نمايند، بايد دردمندانه از دين سخن گفت، نقطه اشتراک هايي مثل عقيده به مهدي موعود را برجسته کرد و با دعوت از افراد شاخص جناح ها و تشکيل ميزگرد، هم دلي و صميميت در جامعه اسلامي ايجاد کرد.
بهره گيري از دعاهايي که درباره امام زمان (عج) وارد شده، بسيار سازنده است. شايد رايج ترين آنها همان «دعاي ندبه» باشد که به صورت سنتي در روزهاي جمعه خوانده مي شود. زيارت هاي بسياري درباره حضرت واردشده که بسيار سازنده اند.
ابزارهاي هنري در کار تبليغ، نقش مؤثري دارند. به تصوير کشيدن چهره سرخورده بشر امروز که علي رغم همه پيشرفت هاي ظاهري در امر اقتصاد و تکنولوژي، دچار بحران هاي روحي و رواني شده است، به روشني مي تواند اين پيام را منتقل سازد که عصر توسعه تکنولوژي و عصر علم و فن آوري، همراه با بحران هاي روحي و رواني بوده است و اعتقاد به مهدويت و موعود آخرالزمان به عنوان نسخه شفابخش مي تواند همه دردهاي بي درمان را مداوا کند. بنابراين، با وسايل و ابزار هنري مي توان تشنگي و نياز انسان ها را به معنويت و مهدويت به تصوير کشيد.
يکي از قديمي ترين مراکز فرهنگي و تربيتي حوزه هاي علميه هستند. اکثر کتاب هاي نوشته شده درباره مهدي موعود را نخبگان و برجستگان همين مراکز نوشته اند. بنابراين، رسانه ها بايد در بزرگداشت نيمه شعبان ارتباط نزديک و تنگاتنگي با اين مرکز و مراکز ديگر فرهنگي - تربيتي داشته باشد.
گفتني است رسانه صدا و سيما با گستردگي و نفوذي که دارد، مي تواند بيشترين نقش را در تبيين صحيح مهدويت و ترويج اعتقاد درست به امام عصر ايفا کند. مطبوعات نيز در مرحله بعدي مي توانند رسالت خود را به بهترين وجه انجام دهند.
بي شک، اهل منبر، شاعران، نقاشان و ساير هنرمندان و سخنوران در تلطيف و تعميق اين اعتقاد نقش مؤثري دارند. بنابراين، مي توان از وجود اين عزيزان نيز بهره گرفت و آنان را به مسئوليتي که دارند، توجه داد.
در دوران دفاع مقدس يکي از مهم ترين ارزش هاي معنوي، اخلاقي و اعتقادي که در جامعه ديني ما زنده و بارورشده بود، اعتقاد به مهدويت و امام زمان (عج) بود که در مناجات ها، وصيت نامه هاي رزمندگان و در حالات عرفاني ويژه اي که در جبهه ها وجود داشت و حتي خاطرات شيرين آنها، نشانه هاي اين اعتقاد مقدس ديده مي شود که بايد آثار آنها را حفظ و به عنوان يک اهرم تربيتي از آن استفاده کرد و در طول ايام سال (و نه فقط در نيمه شعبان) از اين مناجات ها، وصيت نامه ها و خاطرات بهره مند شد.
در روزگار غيبت امام و طولاني شدن عصر انتظار، ممکن است شبهه هايي در ذهن برخي راه يابد يا شياطين پنهان و آشکار پايه هاي اعتقادي افراد، به ويژه جوانان را سست کنند، از اين رو، بايد، در برابر اين شبهات مقاومت کرد و آنها را از ذهن ها و دل ها زدود. به طور کلي، حوزه هاي علمي و اعتقادي، نگهبانان ميراث قرآني و فرهنگ تربيتي اسلام - و هم چنين صدا و سيما - بايد در برابر اين تهاجمات پايداري کرده و به تناسب به دفع اين زيان ها و خطرها بپردازند. هم چنين بايد در حفظ و گسترش اعتقاد ديني و شناخت درست اعتقادي و عملي تلاش بيشتري کنند. در احاديث و تعاليم از اهميت ايمان در عصر غيبت به گونه اي عجيب ياد شده و منتظرانِ مؤمنْ به مثابه شمشير زنان در رکاب پيامبر (ص) دانسته شده اند. اين ايمان و باور تا زمان ظهور بايد در جامعه باشد و صدا و سيما مي تواند در اين زمينه نقش فعلي و حرکت آفرين داشته باشد انسان عصر غيبت بايد داراي شناختي درست و بصيرتي درخشان باشد، تا بتواند اعتقاد حق را حفظ کرده، و در برابر هر پيشامدي پايدار باشد، انسان منتظر بايد بداند انتظار چيست؟ براي چيست؟ و او منتظر کيست؟
وظيفه وجداني و ايماني هر انسان، نجات هم نوع خويش از گمراهي و ضلالت است. به گواهي حضرت عسکري (ع) هرکه بميرد و امام زمانش را نشناسد به مرگ جاهلي مرده است. [1] پس آنان که امام زمان خويش را شناخته اند و به حضرتش ايمان دارند، وظيفه شناساندن را هم بر دوش مي کشند. سليمان بن خالد گويد: به حضرت صادق (ع) عرض کردم: خانواده اي دارم که سخن مرا مي پذيرند، آيا آنها را به اين امر (آيين) دعوت کنم؟
حضرت فرمود: آري، خداي عزوجل در کتابش مي فرمايد:
(يا أيّها الّذين آمَنوا قوا أنْفسَکُم وَ أهليکُمْ ناراً وَقُودها النّاس والحِجارَةُ).
زن و مرد و پير و جوان و کودک و نونهال کشور در ايام ولادت نور، گوش جان و چشم جست و جوگر خود را به برنامه ريزان و برنامه سازان سپرده اند تا از زلال معرفت به صاحب الزمان (عج) لبريز شوند، بايد چون تشنگاني که به آب محتاجند، انسان هاي آگاه دين باور حقيقت جو را به حجت بالغه الهي رساند. آية اللَّه ميرزا مهدي اصفهاني که از جمله باريافتگان آستان امام زمان (عج) است در نامه اي به شاگردش شيخ محمدباقر ملکي ميانجي مي نويسد: تو را اي برادر سفارش مي کنم و باز هم سفارش مي کنم که مردم را به سوي امام زمانشان و ملجأ و پناهگاهشان - صلوات اللَّه عليه - دعوت کني و دل ها و زبانشان را به او متوجه سازي.
بايد از بروز هر نوع خرافه و انحراف درباره آن حضرت جلوگيري کنيم. متأسفانه گاهي در جامعه مسائل نادرستي درباره ارتباط با آن حضرت مطرح مي شود که ممکن است با شأن و ساحت مقدس امام زمان (عج) ناسازگار باشد، پس بايد به شدت مراقبت کرد و از طرح اين مباحث جلوگيري نمود و گزافه گوها را بر ملا ساخت و حقايق واقعي را به مردم انتقال داد. يکي از اقدامات امام زمان (عج) نيز خارج کردن اسلام از ميان انبوه خرافات، تحريف ها و تفسيرهاي نارواست، به طوري که حتي گفته شده اسلام را از نو زنده مي کنند و آن را از زنگار تحريف ها و تفسيرهاي نادرست پاک مي کنند، به گونه اي که اين آيين کاملاً تازه به نظر مي رسد. بنابراين، بر منتظران آن حضرت است که با خرافات و گزافه گويي ها بر خورد جدّي داشته باشند تا بتوانند در مسير آن حضرت حرکت کنند. به راستي آيا پسنديده است که علي رغم آن که نزديک به شش هزار روايت در اين باره از معصومان وارد شده، معرفتي اندک و اجمالي از حضرت صاحب الامر (ع) داشته و در عوض، مبتلا به چنين مطالب پوچ و بي اساس خرافي شويم؟ تشکيل ميزگرد فرهنگي براي تبيين واقعيت ها و بيان حقايق، ضروري به نظر مي رسد.
اگر الگوپذيري از قيام عدالت گستر مهدي موعود (عج) در جامعه اسلامي ما به صورت يک فرهنگ درآيد و همه دست اندرکاران نظام اسلامي، خود را موظف به شناخت ويژگي هاي دولت کريمه آخرين ذخيره الهي بدانند و سعي کنند زندگي فردي و فعاليت اجتماعي خود را بر آن ويژگي ها منطبق سازند، آن وقت معناي واقعي انتظار فرج تحقق مي يابد، رسانه بايد در تبيين درست اين الگوي کامل از هيچ کوششي دريغ نورزد، به گونه اي که با کوچک ترين انحرافي از جانب هر شخصي، امر به معروف و نهي از منکر انجام گيرد.
پس از پيروزي انقلاب غربي ها فيلم هايي در زمينه قيام موعود آخرالزمان با هدف ارائه چهره نامناسب از اين قيام ساخته اند، حتي با کمال شيطنت مي گفتند که سازمان سيا پرونده اي براي امام مهدي (عج) تشکيل داده، اما تنها عکس ايشان را ندارد.
شخصي از فرانسه در پانصد سال پيش به نام «نوستر آداموس» که منجم، طبيب و کشيش بود و اطلاعاتي از آينده نوشته بود به يهودي ها ميدان داد تا سوژه اي پيدا کرده و فيلمي ساختند در هاليوود که مدت سه ماه از تمام شبکه هاي تلويزيون آمريکا پخش شد. مضمون فيلم بدين صورت است که امام مهدي (ع) مي آيد و زمين جديد و ارض جديدي به وجود مي آورد و آمريکا را شکست داده و پيروز مي شود. بعد آمريکا (غرب) با شوروي به توافق مي رسند و پيمان مي بندند عليه پسر پيغمبر و شکستش مي دهند. اينها را بر نوشته هاي آداموس اضافه کردند و اين فيلم را ساختند و پخش کردند. هدفشان اين است که بگويند خطر اصلي عليه تمدن غرب از اسلام و از مکه است. امروز آغازش با نهضت امام خميني (ره) و فردا با امام مهدي (عج). [2] .
آنها مي کوشند تا اعتقاد به پيروزي اسلام را که تحقق وعده الهي است کم رنگ کرده، به فراموشي بسپارند. رهبر معظم انقلاب مي فرمايند: استکبار جهاني و صهيونيزم در تلاش اند تا ملت هاي تحت سيطره آنان به وضع تحميل شده عادت کنند و آن را ثابت، ابدي و تغيير ناپذير بدانند. [3] متأسفانه سياست گذاران تاکنون علي رغم تبليغات سازمان هاي جاسوسي و فرهنگي غرب عليه اين موضوع و ساخت فيلم هايي چون نوستر آداموس، جايگاه ويژه اي براي اين امر در نظر نگرفته اند و تنها در ماه شعبان، در ميان سيلي ازموسيقي، تبريکات و تبليغات تجاري مطالبي گذرا و قالبي را پخش مي کنند. خالقان آثار هنري، به ويژه فيلم سازان از دست مايه اي قوي و محققانه براي خلق آثاري مناسب برخوردار نيستند. در نتيجه، قدرت لازم براي ايجاد نشاط و تحرّک در ميان جوانان وجود ندارد. در مقابل، از بسياري قهرمانان پوشالي و فاسد غربي و اخيراً ژاپني تبليغ شده و جايگزين مردان بزرگ قبيله ايمان شده اند. بنابراين، ضرورت انجام اقدامي اساسي، يعني نوعي جهاد فرهنگي در مقابله با تهاجم فرهنگي در اين زمينه بيش از هرزماني به چشم مي خورد.
در روايت است که آقا هر هفته کارنامه اعمال ما را مي بينند. از ثواب ها و کارهاي نيک مان شاد مي شوند و بر گناهان و خطاهاي ما گريه مي کنند و اشک مي ريزند و طلب مغفرت براي شيعيان مي نمايند. آيا در شب نيمه شعبان، شيعه واقعي و منتظر حقيقي در پي شاد کردن قلب نازنين مولا خود است يا خداي نخواسته در پي انجام اعمال زشت؟ به نظر مي رسد صدا و سيما بايد در اسرع وقت گلچيني از بهترين آهنگ ها و سرودهاي مذهبي ويژه نيمه شعبان را آماده کرده و در اختيار علاقه مندان قرار دهد تا خداي نکرده با مراجعه به موسيقي هاي آن چناني قلب مبارک امام زمان (عج) دردمند نشود، زيرا همان طور که در طول سال، ارزش ها و احترام به ائمه از اهميت خاصي برخوردار است، در ايام عيد و شادماني نيز اين حرمت به قوّت خود باقي است.
يکي از مسائل مهم در معرفي امام عصر (عج)، معرفي ايشان به عنوان شخصيتي فراگير است، به گونه اي که فراتر از هر مذهب و مليتي براي مردم کل جهان مطرح بوده و قيامشان جهاني باشد. اعتقاد به مهدويت و موعود آخرالزمان به عنوان نسخه شفابخش مي تواند جواب گوي همه سؤال هاي پنهان و آشکار انسان امروز باشد و همه دردهاي بي درمان او را درمان کند. عدم تأسيس مرکز تحقيقي بزرگي که بتواند با مراجعه به منابع و متون ديني پاسخ گوي همه سؤالات مبتلا به باشد، موجب شده تا مطالب غير تحقيقي به صورت پراکنده در ميان مردم رواج يابد.
تاکنون مرکز تحقيقي مناسبي در جهان اسلام براي مطالعه، تحقيق و کشف تحريفاتِ وارد آمده، تأسيس نشده و همواره حقايق متعالي همراه با بسياري از افسانه ها و تخيّلات در ميان مسلمين رايج شده است. در اين ميان، جوانان آسيب پذيرتر بوده اند، لذا در اين ايام رسانه ها مي توانند با طرح اين نياز اساسي، مسئولان امر را در رسيدن به اين مقصود ياري کنند.
تهيه فيلم هايي در خصوص کرامات و توجّهات امام زمان (عج) و ترويج مسئله انتظار امري ضروري است، زيرا عده اي از مخالفان در پي اين هستند که با طرح شبهه هايي در اصل تولد امام عصر (عج)، شک و ترديد ايجاد کرده و چنين القا کنند که از نظر تاريخي نمي توان تولد آن حضرت را اثبات کرد، در حالي که اگر به دور از هرگونه غرض ورزي سياسي و تنها به انگيزه دست يابي به حقيقت، به کتب تاريخي و منابع نزديک به غيبت صغري مراجعه شود، جاي هيچ ترديدي درباره تولد امام دوازدهم باقي نمي ماند. مهدي (عج) تنها يک انديشه نيست که ما در انتظار ولادت او باشيم، يک پيش گويي نيست که چشم به مصداق آن بدوزيم، بلکه واقعيتي خارجي است که ما منتظر ظهور نجات بخش او هستيم. با وجود اين، در صدا به صورت نمايشنامه و در سيما به صورت فيلم و سريال بايد نحوه تولد و اصول کلي انقلاب موعود را به تصوير کشيد. امروزه وظيفه اساسي ما ذکر مستمر تاريخ، سيره علمي و عملي او نُوّاب (خاص و عام) است. جاي شگفتي است که در مملکت صاحب الزمان (عج) مردم شناخت کافي و وافي از ايشان نداشته باشند!
مسجد جمکران ميعادگاه عاشقان امام زمان (عج) است، از اين رو، جاي خوشحالي و سپاس گزاري است که بسياري از مردم و جوانان از گوشه و کنار ميهن اسلامي در اين مکان مقدس گرد هم آمده و به ساحت مقدس آقا امام زمان (عج) عرض ارادت کنند. رسانه در اين ايام با تصويربرداري از اين مکان مقدس و شرح مختصري از بنيان گذاري آن، مي تواند ديگران را تشويق به حضور در اين اماکن کند.
پاورقي
[1] اکمال الدين و اتمام النعمه، ج 2، ص 409.
[2] شيخ علي کوراني، عصر ظهور.
[3] سخنراني رهبري، پانزدهم شعبان 1375.