بازگشت

نشانه هاي ظهور


در اين بخش از برخي نشانه ها که پيش از ظهور حضرت قائم عليه السلام تحقق مي يابد، سخن مي گوييم.

نشانه هائي همچون فراگير شدن فسادوستم در تمام زمين و گسترش فحشا و گردنکشي و دگرگونيهاي آسماني وقحط شديد وجنگهاي خونين که دو سوّم از ساکنان روي زمين را در کام خود فرو مي برد، وظهور کسي که دجال خوانده مي شود و مردم را به باطل دعوت مي کند و آنها نيز به گرد وي جمع مي شوند و بالاخره ادعاي بعضي که مي گويند او مصلح اکبر است و سپس نا کامي او در متحقّق ساختن مدعايش.

مادر ذکر اين نشانه ها به استناد رواياتي که از پيامبر گرامي وائمه اطهارعليهم السلام تکيه مي کنيم.

1 - رسول خداصلي الله عليه وآله فرمود: مهدي اين امّت از ماست، هنگامي که هرج و مرج دنيا را فراگيروفتنه ها آشکار گردند و راهها نا امن شود و برخي از مردم بر برخي ديگرهجوم برند. پس بزرگ به کوچک رحم نکند و کوچک بزرگ را احترام نکند در اين هنگام خداوند مهدي ما را مبعوث فرمايد. او نهمين کس ازفرزندان حسين عليه السلام است. دژهاي ضلالت و دلهاي بي خبر را بگشايد، درآخر الزمان به کار دين پردازد چنانکه من در اوّل الزمان بدان پرداختم،زمين را از عدل و داد پر کند، چنانکه از ظلم وبيداد پر شده باشد.

2 - همچنين پيامبر گرامي در حديثي طولاني که آن را امام علي عليه السلام نقل کرده است. فرمود: سپس ندايي بر خيزد که از دور شنيده شود چنانکه ازنزديک شنيده مي شود اين ندا رحمت است بر مؤمنان و عذاب است برکافران. (امام گويد): پرسيدم: اين ندا چيست؟ فرمود: سه نداست درماه رجب نخستين آنها اين است: لعنت خدا بر ستمگران. و دوّمي اين است: نزديک شونده نزديک شد و سوّمي اين است: پيکرِ آشکاري را باطليعه خورشيد مي بينند (که مي گويد): هان که فلاني مبعوث شد و نسب او را تا علي ذکر مي کند. هلاک ستمگران در اين روز است و در اين هنگام گشايش حاصل مي شود. عرض کردم: اي رسول خدا! پس از من چند امام خواهد بود؟ فرمودصلي الله عليه وآله: پس از حسين 9 امام که نهمين آنان قائم ايشان است. [1] .

3 - در حديث ديگري از رسول خداصلي الله عليه وآله نقل است که فرمود: عرض کردم اي خداي من و سرورم! چه وقت مهدي ظهور خواهد کرد؟ خداوند وحي فرمود: اين امر هنگامي روي دهد که علم کنار رود و جهل آشکار گردد،قاريان (قرآن) فزون شوند و عمل به آن اندک شود. کشتار زياد شود و فقيهان هدايتگر کم شوند، و فقيهان گمراه و خائنان زياد شوند، شاعران فراوان گردند، امّت تو قبرهايشان را مسجد گيرند. [2] ، مصحفهاومسجدها زيور و زينت داده شوند، ستم و تباهي فزوني گيرد، نيرنگ آشکار شود و کار امّت بدان وابسته باشد، نهي از معروف شود، و مردان به مردان و زنان به زنان اکتفا ورزند، اميران کافر باشند و دوستانشان فاجر و يارانشان ستمگر، و صاحبنظرانشان فاسقان.

در اين هنگام سه نشانه پديد خواهد آمد.

خسوفي در مشرق و خسوفي در مغرب و خسوفي در جزيرة العرب.

و نيز در بصره به دست يکي از افراد نسل تو که زنگيان او را پيروي مي کنند، خرابي پديد آيد.

و مردي از تبار حسين بن علي خروج مي کند، و دجال ظاهر مي شود، از مشرق از سجستان، خروج مي کند و سفياني ظاهر مي شود.

4 - آن حضرت در حديثي در اين باره نيز مي فرمايد: به خاطر داشته باش...

علامت ظهور حجّت اين است که چون مردم نماز را ميراندند وامانت را ضايع کردند ودروغ را روا شمردند ورباخوردندو رشوه ستاندند و ساختمانها را محکم ساختند و دين را به دنيا فروختند،سفيهان و نابخردان را به کار گرفتند و با زنان رايزني کردند، پيوندهاي خويش را قطع کردند، پيرو هواها شدند، و خونها را کوچک شمردند...

...حلم، ضعف باشد و ستمگري فخر، اميران فاجر باشند و وزيران ستمگر، کار گزاران قوم خائنان باشند و قاريان فاسقان، گواهي بنا حق آشکار گردد و گناه و تباهي و بهتان و گناه و طغيان فزوني پذيرد،ومصحفها و مسجدها زينت و زيور داده شوند و مناره ها بلند ساخته شوند، و اشرار قدرداني شوند، وصف بنديهاي بسياري مي شود، تمايلات مختلف شوند، و پيمانها زير پا نهاده شوند، و آنچه وعده داده شده نزديک شود، زنان به خاطر حرص به دنيا با شوهرانشان در تجارت مشارکت کنند، و بانگ فاسقان بلندي گيرد، و سخن آنان اطاعت شود،ورهبر قوم پست ترين آنها باشد، و از ترس شرّگنهکار از او بترسندوپرهيز کنند، و دروغگو را تصديق نمايند و خائن را امين شمارند،واسباب وآلات موسيقي فراهم کنند، و آخر اين امّت اوّل آن را نفرين فرستد، زنان خود را همانند مردان سازند و مردان به زنان همانند شوند،و شاهد، بي آنکه از او شهادتي خواسته باشند گواهي دهد، و براي غيردين به تفقه بپردازد، و کار دنيا بر آخرت ترجيح داده شود، و پوست ميش بر گرگها بپوشانند حال آنکه دلهايشان بويناک تر از مردار باشد، دراين هنگام است الوحي الوحي، العجل العجل.

در آن روز بهترين خانه هابيت المقدس خواهد بود و بر مردم زماني خواهد آمد که هر کس آرزومي کند، اي کاش او هم يکي از ساکنان بيت المقدّس بود.

5 - آن حضرت همچنين در اين باره فرمود: خروج قائم را ده علامت باشد، نخستين آنها شکافتن پرچمها درکوچه هاي کوفه، و تعطيل مسجدها، و نرفتن حاجيان به حجّ، و خسف وقذف در خراسان، و طلوع ستاره دنباله دار، و نزديک شدن ستارگان،و هرج و مرج، وقتل و غارت.

اينها ده نشانه اند.

از يک نشانه تا نشانه ديگر شگفتي است. پس چون نشانه ها تمام و کامل گردند قائم ما قيام خواهد کرد.

6 - امام حسين عليه السلام فرمود: چون ديديد منادي از مشرق سه يا هفت روز ندا در داد، منتظر فرج آل محمّدصلي الله عليه وآله باشيد ان شاء اللَّه منادي از آسمان به نام مهدي بانگ مي زند.

نداي او از مشرق و مغرب شنيده مي شود و هيچ کس خواب نمي ماند جز اينکه بيدار مي شود و هيچ کس ايستاده نيست مگر اينکه مي نشيند و کسي ننشسته جز آنکه هراسان به پا بر مي خيزد.

پس خدابيامرزد کسي را که اين صدا را بشنود و آن را پاسخ گويد. زيرا صداي اوّل،صداي جبرئيل روح الامين است.

7 - در حديثي از رسول خداصلي الله عليه وآله نقل شده است که فرمود: سلمان! سوگند به آن که جانم به دست اوست هنگام ظهور چيزي ازمشرق و چيزي از مغرب آورده شود.

پس واي بر ناتوانانِ امّتم از شرّ آنهاو واي بر ايشان از عذاب خدا. به کوچک رحم نمي کنند و بزرگ را پاس نمي دارند و از گنهکار جلوگيري نمي کنند، کالبدشان کالبد آدميان است ودلهايشان دلهاي شياطين....

سپس فرمود:...اندکي نمي پايد تا آنکه زمين از بسياري باريدن باران بر آن (گل)و سُست مي شود همه خيال مي کنند اين امر حادثه اي است مربوط به همان ناحيه خودشان.

پس در ميان مردم خويش درنگ مي کنند و زمين پاره هاي جگر خويش را به سوي آنان پرتاب مي کند.

فرمود: يعني طلاونقره را.

سپس با دست خويش به ستونها اشاره فرمود و گفت: مثل اين.

در اين روزنه طلا سود مي بخشد و نه سيم و اين معني قول خداوند که فرمود: همانا نشانه هاي آن فرا رسيد. [3] .

8 - از امام عسکري عليه السلام نقل است که فرمود: مهدي ظاهر نشود مگر بر ترس شديد و زمين لرزه و فتنه اي که به مردم مي رسد وپيش از اين طاعون است وشمشيري که جدا کننده ميان عرب است، و (در گرفتن) اختلاف شديد بين مردم، و پراکندگي در دينشان و دگرگوني در حالشان، (تا آنجا که) فرد هر بام و شام به خاطر ستيزه گيريهاي مردم و خوردن آنها (حق) يکديگر را تمناي مردن مي کند.

خروج او (مهدي عج) موقعي است که (مردم) از گشايش، نا اميد ومأيوس باشند.

پس خوشا به حال آن که مهدي را درک کرد و از يارانش شد و واي و بس واي بر آن که با او و فرمانش راه مخالفت پيشه کرد. [4] .

9 - از امام صادق عليه السلام نقل است که فرمود: پيش از قيام قائم پنج نشانه باشد: يماني، سفياني، منادي که از آسمان ندا مي دهد، خسف دربيداء، و کشته شدن نفس زکيه.

فرمود: بين (قيام) قائم آل محمّد و کشته شدن نفس زکيه جز پانزده روز فاصله نباشد. [5] همان امام عليه السلام در حديث ديگري فرمايد: پنج روز اوّل از ماه رمضان، پيش از قيام قائم، خورشيد مي گيرد. [6] علاوه بر آنچه گفته شد نشانه هاي بسيار ديگري نيز ذکر شده که به خاطر وجود تشابه ميان آنها و رواياتي که بيان گرديد، به همين مقداربسنده کرديم.

از امام صادق عليه السلام نقل کرده اند که فرمود: کوفه از وجود مؤمنان خالي خواهد شد، علم و دانش از آن رخت بربسته ونهان شود چنانکه مار در سوراخش پنهان مي گردد، سپس علم ودانش در دياري که قم ناميده مي شود آشکار مي شود و اين شهر، معدن علم و فضل مي گردد تا زماني که در زمين مستضعفي در دين باقي نماندحتّي دو شيزگان پشت پرده.

اين امر صورت نمي گيرد مگر هنگام نزديک شدن ظهور قائم ما.

پس خداوند (قم) و مردم آن را قائم مقام حجّت قرارمي دهد و اگر چنين نمي بود زمين، اهلش را در کام خود فرو مي برد.

و درزمين حجّتي نمي ماند تا علم از او به ديگر سرزمينها در مشرق و مغرب سرازير شود و بدين وسيله حجّت خدا بر خلق تمام گردد تا آنکه کسي برزمين نمي ماند که دين و علم بدو نرسيده باشد.

سپس قائم ظاهر مي شودوسبب کيفر خداوند و خشم وي بر بندگان مي شود. زيرا خداوند ازبندگان انتقام نمي گيرد مگر پس از وقتي که حجّت او را منکر شوند. [7] .


پاورقي

[1] منظور امام منتظر عجل اللَّه تعالي فرجه الشريف است.

[2] مقصود عبادت اشخاص است که شرک به خداست و ربطي به تقرّب به خدا از طريق توسّل به قبور صالحان که سنّت اسلام و مسلمين از آغاز بر آن است، ندارد، همچنين مقصود از زيور و زينت دادن مصحفها و مساجد اين است که مسلمان به هنگام ظهورتنها به مظاهر توجّه دارند نه به حقايق و محتواها.

[3] منتخب الاثر، ص 434.

[4] منتخب الاثر، ص 434.

[5] همان، ص 349.

[6] منتخب الاثر، ص 349.

[7] همان مأخذ، ص 443. به نقل از بحار الانوار.