بازگشت

سلطنت سلطان عصر، شهر و ديار او


حضرت اميرالمؤمنين عليه السلام:

«يَمْلِکُ ما بَيْنَ الْخافِقَيْنِ اَربَعينَ عاماً.» [1] .

«بين مشرق تا مغرب را چهل سال مالک شود.»

روايات در باب توسعه دائره حکومت آن شاهباز عدالت و حق خواهي از جهت زمان، متعدد و متفاوت است.

در بعضي از روايات مدّت آن هفت سال از سال هاي آن عصر که به شمار سال هاي شما هفتاد سال مي شود، تعبيرشده و دربعضي چهل سال [2] و در بعضي فرموده اند: «حکومت او تا دامنه قيام قيامت امتداد مي يابد.» [3] .

و دربرخي ديگر کوتاه ترين مدّت را هفت وبالاترين را نه سال شمرده اند.

اما در زمان غيبت جايگاه حضرتش براي مردمان معلوم و مشخص نيست و جز خادمين و ملازمين رکاب آن حضرت از مأوي او بي خبرند [4] ، و در بعضي نقل ها محل سکونت ياوران و خاندان آن هماي سعادت، در جزائر خضراء و جايگاه خود آن حضرت را مناطق دور از دست خلائق نام برده شد [5] .



[ صفحه 100]



اما زماني که بر سرير حکومت تکيه زند و بارگاه امامتش برپا گردد، از روايات چنين بر مي آيد که خانه خويش را مسجد سهله در شهر کوفه [6] و مقر حکومت و خلافت خود را مسجد مقدس کوفه قرار مي دهد [7] .

همان مسجدي که از آن زمان که بانک اذان اميرالمؤمنين عليه السلام به شمشير زهر آگين کفر و الحاد در فضاي آن خاموش شد، صداي ناله اش چون ستون حنّانه در فراق امير عالم از بند بند خشت ها و گل هايش به گوش جان مي رسد. تا زماني که انشاء الله دست مبارک زاده حيدر کرار در آغوشش بگيرد تا از حنين ناله خويش باز نشيند.

و از پاره اي از روايات چنان استفاده مي شود که حکومت آن حضرت تا زمان رجعت ائمه هُدي عليهم السلام به طول مي انجامد [8] ، و سپس دوازده پيشواي هدايت شده هدايت گر بعد از او خواهند آمد. [9] .

آري شاخسار درخت پر بار حکومتش بر تمام گيتي سايه مي افکند و پرچم عدالت او بر فراز بام دنيا به اهتزاز در مي آيد، و عدالت علوي اش تمام مشرق و مغرب عالم را پر خواهد ساخت، و جايي از پهنه گيتي از دائره سلطنت آن پادشاه هستي خارج نخواهد بود، وجب به وجب خاک زمين از اين که در زير پاي آن حضرت و ياوران سعادتمندشان باشد، به خويش مي بالد و فخر مي فروشد.

«اَللّهُمَّ اِنّا نَرْغَبُ اِلَيْکَ في دَوْلَة کَريمَة، تُعِزُّ بِهَا الاِْسْلامَ وَ اَهْلَهُ وَ تُذِلُّ بِهَا النِّفاقَ وَ اَهْلَهُ وَ تَجْعَلُنا فيها مِنَ الدُّعاةِ اِلي طاعَتِکْ وَ الْقادَةِ اِلي سَبيلِکَ وَ تَرْزُقُنا بِها کَرامَةَ الدُّنْيا وَ الاْخِرَةِ»


پاورقي

[1] منتخب الأثر ص 478.

[2] منتخب الاثر ص 143 و 487.

[3] منتخب الاثر ص 296.

[4] بحارالانوار ج 52 ص 155 حديث11.

[5] بحار الانوار ج 52 ص 159. «إنّ أبي صلّي الله عليه، عهد إليّ ان لا اُوطّن من الأرض إلاّ أخفاها و أقصاها، اسراراً لأمري و تحصيناً لمحلّي من مکائد أهل الضلال» بحارالانوار ج 52 ص 34.

[6] ـ بحار الانوار ج 52 ص 331 حديث 54.

[7] بحار الانوار ج 52 ص 376.

[8] منتهي الآمال: ج2 فصل دوّم جمله اي ازخصايص حضرت صاحب الزمان خصيصه46 ص 771.

[9] «يکون بعد القائم اثني عشر مهديّاً» بحارالانوار ج 53 ص 145.