بازگشت

کتاب حاضر


اين کتاب به نام «اَلمُستجادُ من کتاب الارشاد» موسوم شده و خلاصه و برگزيده اي از کتاب وزين «الارشاد» تأليف استاد اعظم شيخ مفيد (متوفاي 413 ه -. ق.) است که نگاهي گذرا بر زندگي دوازده امام (عليهم السلام) از امام علي (عليه السلام) تا حضرت مهدي (عج) مي باشد، که در نوع خود، بسيار عميق، پر مطلب و جالب است.

علاّمه خبير حاج آقا بزرگ تهراني - رضوانُاللّه عَلَيه - در کتاب نفيس «الذّريعه»، درباره اين کتاب، چنين مي نويسد:«المستجاد من کتاب الارشاد، خلاصه اي از کتاب ارشاد شيخ مفيد (؛) است، من آن را در نجف اشرف در نزد سيد محمّد، سبط حاج سيد حسين کوه کمري ديدم، اين کتاب به خطّ «ابوالخير محمّد بن عيسي بن رفيع امامي» مي باشد که وي آن را در تاريخ يازدهم صفر سال 982 هجري قمري، به پايان رسانده و از حواشي و توضيحات کاتب، استفاده مي شود که او از علماي برجسته بوده است».

و در اين نسخه از قول کاتب نامبرده نوشته شده است که:«اين کتاب از تصنيفات آيت اللّه علاّمه حلّي مي باشد». و در آخر کتاب، تاريخ پايان تأليف اين کتاب ذکر شده است که ساعت آخر روز دوشنبه چهاردهم ربيع الاوّل سال 682 هجري قمري بوده است. [1] .

نگارنده گويد: اين کتاب چند سال قبل، همراه پنج کتاب ديگر که در يک جلد به قطع جيبي چاپ شده به نام «مجموعة نفيسة حاوية لرسائل شريفه» به دستم رسيد.

اين مجموعه، بنا به دستور فقيد سعيد، حضرت آيت اللّه العظمي سيد شهاب الدّين مرعشي نجفي - قُدِّسَ سِرُّه - توسّط انتشارات بصيرتي در قم، چاپ و منتشر شده است، معظم له در مقدّمه اين مجموعه، در شأن آن مي گويد:«اين رساله ها و کتابهاي شريف، از کتب مهم و مورد وثوق است که قلمهاي بزرگان اسلام و استوانه هاي فقه، حديث، تاريخ و رجال، آنها را به زيور تحرير درآورده است و از درگاه خداي بزرگ، شکر و سپاس ‍ مي کنم که توفيق دستيابي به اين مجموعه را يافته ام».

سپس براي ناشر دعا مي کند که اقدام به چاپ و نشر آن نموده است.

پس از آن معظم له در تاريخ ماه رمضان 1396 هجري قمري پايان مقدمه و مطلب فوق را به امضا ومهر شريف خود مزيّن فرموده است.

متن عربي کتاب حاضر (پنجمين کتاب مجموعه مذکور) داراي 267 صفحه به قطع جيبي است که به خطّ عبدالرّحيم بن ابي الفضل افشاري زنجاني در نيمه شعبان 1393 هجري قمري / 1352 شمسي پايان يافته است.


پاورقي

[1] حاج آقا بزرگ طهراني، الذّريعه، ط اسلاميه، ج 21، ص 3، شماره 3669 - بنابراين، علامه حلّي اين کتاب را در سن 34 سالگي تأليف کرده است (مترجم).