بازگشت

نظر آيت الله حاج شيخ علي پناه الاشتهاردي


بعد الحمد و الصلاه علي النبي و آله: در مجلسي حضور سلاله السادات و المسلمين آقاي حاج سيد جعفر ميرعظيمي دامت برکاته بود نوشتجات متفرقه ارائه دادند به قصد تاليف کتابي به نام (کتاب صاحب الزمان «عج» و مسجد جمکران) و چون اين عالم بزرگوار غالبا تلاشش ‍ در ترويج امور دينيه و جهات مذهبي است حقير هم خواستم از اين فيض ‍ عظيم بي بهره نباشم، لذا چند جمله عرضه بدارم:

(اين مسجد) مبارک (مسجد جمکران) که در بيش از يک فرسخي شهرستان قم واقع شده، از اول تاسيس مورد توجه علاقمندان به حضرت بقيه الله (روحي له الفداء) بوده و هست انشاء الله و از آنجا بعضي کراماتي هم مشاهده شده بالخصوص از زماني که تاسيس حوزه در اين بلده طيبه (قم) با همت موسس آن (مرحوم آية الله العظمي الحاج الشيخ عبدالکريم الحائري اليزدي «قدس سره» شده از آن جمله:

نقل شده: يک ماهي شهريه طلاب در اوائل تاسيس آن (که بعد از 1340 هجري قمري بوده براي مرحوم موسس «ره» نرسيده بود و مجموع شهريه هفتصد و پنجاه تومان بيش نبوده. [1] .

مرحوم آشيخ محمد تقي بافقي يزدي رحمه الله عليه که از حواريين



[ صفحه 67]



موسس رضوان الله عليه بود شب جمعه به مسجد مقدس جمکران (با وضع بناء قديمي که داشت) مي رود بعد از نماز معروف مسجد جمکران خطاب به حضرت (روحي له الفداء) عرضه مي دارد: يا صاحب الزمان مگر اينها شاگردان شما نيستند چرا نمي فرستي؟ بين الطلوعين همان روز کسي درب خانه موسس را مي زند، خود موسس مي آيد دم درب مي بيند يکي از اهل بازار تهران است عرضه مي دارد: اين وجه را آوردم خدمت شما باز مي کند مي بيند همان هفتصد و پنجاه تومان است.

چند مطلب از اين داستان استفاده مي شود که ذکرش به طول مي انجامد.

به هر حال از زمان ساخت اين مسجد شريف بالخصوص از زمان تاسيس ‍ حوزه مقدسه در بلده طيبه قم مورد توجه علماء بزرگ از آن جمله خود موسس «قدس سره» بوده، و بعد از رحلت موسس محترم مرحوم آية الله العظمي السيد محمد کوه کمري حجت «قدس سره» (که بناء مدرسه حجتيه از آثار ايشان است) بوده تا زمان مرحوم آية الله العظمي بروجردي آن مرجع عظيم الشان جهاني قدس سره در اوائل ورودشان به قم به آن مسجد شريف عزيمت مي نمودند و مرحوم حجه الاسلام و المسلمين آقاي حاج ميرزا مهدي بروجردي که از معاونين حوزه و مقدسه موسس بود کرارا آمد و شد داشتند و بعد از رحلت مرجع عاليقدر آية الله العظمي بروجردي «رحمت الله عليه» مرحوم آية الله العظمي نجفي موعشي کرارا مي رفت، حتي آية الله نجفي داستاني دارد که ذکرش به طول مي انجامد.

و همچنين مرحوم آية الله العظمي گلپايگاني توجه خاصي به آن مسجد شريف داشت و کرارا حوادث غير مترقبه که پيش مي آمد حقير به بيت آية الله گلپايگاني مي رفتم، مي گفتند آقا جمکران رفته که متوسل به



[ صفحه 68]



حضرت شود.

و يکي از طلاب محترم اصفهاني (که فعلا قم نيست) نقل مي کرد: حادثه اي براي مرحوم آية الله نجفي رخ داده بود با عده اي از اهل علم در جمکران بوديم، ديديم آية الله نجفي با حال اندوه بلکه گريه وارد مجلس ما شد، پرسيديم اين موقع چرا به اينجا تشريف آورديد؟ جواب داد براي توسل به حضرت و خود حقير هم زمان تجرد و اقامت در مدرسه مبارکه فيضيه توفيق تشرف به مسجد جمکران يکسال شبهاي جمعه پيدا کردم، الحمدلله و منه نتيجه جاي شبهه و ترديد نيست که ذهاب الي هذا المسجد الشريف له خواص و آثار.

تا نباشد چيزکي مردم نگويند چيزها

و ايضا يکي از شواهد بر اين مدعا کثرت توجهات عامه علاقمندان به حضرت ولي عصر «عج» به آن مکان شريف است و توسعه عظيمي که از حيث بنا و ساختمان پيدا کرده است و به نظر مي رسد بيش از انتظار هست و الله العالم.

و بايد مسئولين محترم حفاظت اين مسجد مقدس از آلودگيهاي تفريحي (که موجب نارضايتي حضرت مي گردد) و لازم است خداي نکرده تفريح گاه ملي نشود و بايد برنامه ريزي هاي آن مسجد طوري باشد که غير از عبادت و توسل به آن حضرت عنوان ديگري به خود نگيرد. [2] .



[ صفحه 69]




پاورقي

[1] چون متاهلين 20 ريال و مجردين 15 ريال و مجموع طلاب 350 نفر بودند.

[2] دستخط معظم له در کتابخانه عمومي حضرت ابوالفضل (ع) موجود است.