بازگشت

بررسي جمله يابن الطور والعاديات


يکي ديگر از مواردي را که در دعاي ندبه، بعضي آن را خلاف عقل شمرده اند اين جمله است: «يابن يس والذاريات» و «يابن الطور والعاديات» يعني اي پسر يس و بادهاي وزنده، و اي پسر کوه طور و اسبان دونده سپس گفته: اين توهين به امام عالي مقام، و بعلاوه مخالف عقل است زيرا امام فرزند کوه طور و اسبان دونده نيست. چگونه شيعيان حيا نمي کنند، و اين جملات را مي خوانند. اگر کسي مي گويد چگونه حضرت سجاد فرموده: «أنا ابن مکة ومني أنا ابن زمزم وصفا» جمله دعاي ندبه نيز مانند گفتار حضرت سجاد عليه السلام است.

جواب اين است که خير مانند آن نيست، زيرا هر کس در هر شهر و يا قصبه اي زندگي کرده و بزرگ شده مي گويند بچه آنجا است مثلاً به قمي مي گويند بچه قم است و به کاشاني مي گويند بچه کاشان است و چون حضرت سجاد و يا پدر و جدّش در مدينه و مکه و زمزم و صفا بزرگ شده اند، مي فرمايد: «أنا ابن مکة وصفا» اما امام زمان، نه خودش در کوه طور بزرگ شده و نه پدر و جدش. به اضافه با جمله «والعاديات والذاريات» چه مي کنند؟ به هر حال ما که جرأت نمي کنيم چنين توهيني به امام زمان بنمائيم براي خاطر يک دعاي بي مدرک.

جواب:

اگر فحش و دشنام ياد گرفته بودم، پاسخ مي دادم: آيا شما حيا نمي کنيد که اين جملات را مي نويسيد و شيعيان را بي حيا مي شماريد فقط عرض مي کنم:

عجب اشتباه غريبي، يا عجب مغلطه کاري بي ذوقي! سخن به اين فصاحت و بلاغت را، که هر سخن شناس در برابر آن خاضع مي شود، و هر اهل معني آن را درک مي کند، چگونه معرفي مي کنيد؟!

آقا! «الطور»، «العاديات»، «يس»، «الذاريات» و «طه»، هر يک اسم يکي از سوره هاي قرآن است، چنانچه ما مي گوئيم: «ياأبناء القرآن، ياأبناء الاسلام، ياأبناء سورة التوحيد، ياأبناء الصلاة = اي فرزندان قرآن، اي فرزندان اسلام، اي فرزندان سوره توحيد، اي فرزندان نماز» و همه صحيح و موافق باذوق است. يعني اي تربيت شدگان مکتب قرآن و سوره توحيد و اسلام و نماز.

اينجا هم همين طور عرض مي کنيم: «اي پسر سوره يس و سوره ذاريات، و اي پسر سوره طور و سوره عاديات، و اي پسر سوره طه و آيات محکمات».

شما مثل کسي که اصلاً قرآن مجيد را نخوانده باشد، و اسم سوره ها را نشنيده باشد اين جمله هاي روان را اينطور به غلط معني مي کنيد.

کيست که در معاني اين جمله ها شک داشته باشد؟ و حتي معنائي را که شما از اين جمله ها کرده ايد، احتمال بدهد؟ معني اين جمله ها نه فقط با قرآن مخالف نيست، بلکه کمال موافقت را دارد و کيست سزاوارتر از ائمه: و فرزندان پيغمبر صلي الله و عليه و آله و سلم به اين خطابات؟ من که باور نمي کنم يک نفر، هر چه هم کم ذوق باشد، اين قدر کج فکر باشد که اين جمله ها را مثل شما معني کند.

به هر حال اگر شما معني اين جمله ها را نمي فهميد و جرأت نمي کنيد آن را بگوئيد، ما و ديگران با صداي بلند مي گوئيم، و امام را با اين جمله هاي پر معني و فياض، مدح و ستايش مي نمائيم.