بازگشت

وعده خداوند نسبت به تسلط و چيرگي بر يهوديان


خداوند متعال در قران کريم ميفرمايد:

«پروردگار تو اعلام مي دارد،کساني را بر يهوديان چيره خواهد کرد که تا روز قيامت،آنان را مجازات و شکنجه خواهند نمود و خداست که زود مجازات نموده و هم اوست آمرزگار و بخشنده، و از جمله مجازات خداوند اين است که آنان را پراکنده و گروه گروه در زمين قرار داده بعضي از آنان نيکوکار و برخي نابکارند و آنان را با خوبي و بدي آزمايش کرديم، شايد توبه نموده و به راه حق و هدايت باز گردند.» [1] .

معني اين دو آيه شريفه اين است که: خداوند اعلان و مقدر فرموده که بزودي کسي را بر يهوديان مسلط مي گرداند که تا روز رستاخيز آنان را مجازات و شکنجه دهد، او (خداي) بسرعت مجازات نموده و هم اوست آمرزنده مهربان، از جمله مجازاتهاي خداوند درباره يهوديان اين است که آنها را در روي زمين پراکنده و دسته دسته مي گرداند، گروهي از آنان نيکوکار و گروهي بدکارند و آنها را به وسيله خوبي و بدي آزمايش مي کند شايد توبه نموده و هدايت گردند.

ما اجراي اين وعده الهي را در کيفر يهوديان، در تمام دورانهاي تاريخي آنان به استثناي دوران حکومت پيامبراني چون موسي و يوشع و داود و سليمان عليهم السلام مشاهده مي کنيم و خداوند اقوام و ملتهاي مختلفي را بر آنها مسلط گردانيد که آنان را شکنجه و مجازاتي دردناک نمودند.

گاهي عنوان مي شود: آري، پادشاهان مصر و بابل و يونان و فارس و روم و ديگران



[ صفحه 73]



بودند که بر يهوديان تسلط يافته و آنان را مجازات سختي چشاندند اما مسلمانان چنان رفتاري با آنها ننموده، بلکه تنها بر نيروهاي نظامي آنها پيروز گشتند و سپس زندگي در سايه دولت اسلامي را از آنان پذيرفتند، که با برخورداري از آزادي و حقوق خود در قوانين اسلامي، جزيه بپردازند.

اما پاسخ: اينکه آنها را بدترين عذاب چشانيدند، به اين معني نيست که پيوسته آنها را کشته و يا آواره و زنداني نمودند، آن چنانکه بيشتر حکومتهايي که پيش از اسلام بر آنان تسلط يافتند، اين گونه عمل کردند، بلکه به اين معني است که آنها از لحاظ نظامي، سياسي، تسليم آن حکومتي گرديدند که خداوند بر آنان مسلط ساخت اگر چه مسلمانان در آزار و کيفر يهوديان، از ديگران ملايم تر بودند، اما مصداق تسلط بر يهوديان، و کيفر نمودن آنان مي باشند.

و گاهي نيز گفته مي شود: بلي تاريخ يهوديان تطبيق اين وعده خدا را بر آنها گواهي مي دهد ولي در عصر حاضر که يک و يا حداقل نيم قرن برآنها سپري گفته، کسي که آنان را مجازات و کيفر دهد بر آنان مسلط نشده، بلکه آنان بيش از نيم قرن است يعني از سال 1936 م. بدترين شکنجه ها را در فلسطين و ديگر مناطق به مسلمانان روا مي دارند! اين قضيه را چگونه مي توان تحليل نمود؟

پاسخ اين است که: اين دوره از تاريخ زندگي يهوديان جدا به حساب مي آيد، زيرا اين همان دوره بازگشت قدرت آنهاست که خداوند در سوره اسراء به آنان وعده فرموده است؛ «سپس پيروزي شما را بر کساني که آنان را عليه شما برانگيختم برگردانده و به شما اموال و فرزنداني را عطا کرده، و شما را از ياراني بيش از تعداد آنان برخوردار نموديم تا با همکاري شما بر ضد آنها بستيزند.» بنابراين، اين دوره خارج از وعده کلي تسلط بر آنهاست تا اينکه وقت کيفر و مجازات دوم بدست مسلمانان فرا رسد.

در اين زمينه روايات زيادي از امامان عليهم السلام رسيده که اين وعده الهي نيز بدست مسلمانان انجام مي پذيرد، در همين خصوص صاحب مجمع البيان، در تفسير آيه ياد شده، اتفاق نظر مفسران را بر اين معني بيان کرده و فرموده مراد از آن نزد تمام مفسرين، امت پيامبر اسلام حضرت محمد (ص) مي باشد، و همين معني از امام باقر (ع) نقل شده، و علي بن ابراهيم قمي، در تفسير خود آن را از ابي الجارود، از امام باقر (ع) نقل نموده است.



[ صفحه 74]




پاورقي

[1] اعراف 167-168.