بازگشت

سرزمين شام و جنبش سفياني


شام و سرزمين شام و شامات، در منابع تاريخ اسلام و حديث شامل منطقه سوريه فعلي و لبنان که بيابان شام و کوهستان لبنان نيز ناميده مي شود و هم چنين شامل اردن و چه بسا فلسطين نيز مي گردد هر چند غالبا به تمام اين منطقه سرزمين شام و فلسطين اطلاق مي شود.. و شام همان موقع نام دمشق پايتخت سرزمين شام بود.

روايات مربوط به سرزمين شام و حوادث شخصيت هاي آن در زمان ظهور فراوان است و محور اساسي آن روايات جنبش سفياني است که بر سرزمين شام استيلاء يافته و آن را بطور يکپارچه تحت فرمان خود در مي آورد، لشکريان سفياني، نزديک ظهور حضرت مهدي (ع) و نهضت ظهور وي نقش بسزايي دارند، بگونه اي که سفياني پس از تصفيه دشمنان خود در شام، دست به نبرد با ترکان (روسها) در کارزار بزرگ قرقيسيا مي زند. و آنگاه در عراق درگير نبردهايي با ايرانيان زمينه ساز حکومت حضرت مي شود، چنانکه وي در حجاز نيز نقش داشته و مي کوشد به منظور از بين بردن قيام حضرت مهدي (ع) نيروهاي خود را به ياري فرمانروائي حجاز در آورد اما معجزه وعده داده شده (فرو رفتن در زمين) نزديک مکه به وقوع ي پيوندد.

به طور کلي بزرگترين جنگ هاي سفياني، نبرد بزرگ فتح فلسطين و جنگ با



[ صفحه 100]



حضرت مهدي (ع) است و يهوديان و رومي ها در اين نبرد، سفياني را پشتيباني مي کنند و غائله با شکست و کشته شدن سفياني و پيروزي حضرت مهدي ارواحنا فداه و آزادي فلسطين توسط آن حضرت و ورودش ‍ به قدس پايان مي پذيرد... و ما اين حوادث رابا شرحي اندک ياد مي کنيم.