بازگشت

شريف برزنگي


وي در کتاب خود «الاشاعة في اشراط الساعة» مي گويد: «بدان که روايات مربوط به مهدي با وجود اختلاف آن منحصر و محدود نمي باشد چنانکه محمد بن حسن دستوري در کتاب مناقب شافعي خود مي گويد: رواياتي که از رسول الله درباره مهدي آمده و او را از خاندان آن حضرت دانسته، در حد تواتر است.

«... از ابن سير بن نقل شده که مهدي از ابوبکر و عمر بهتر است و گفته شده: (آيا او) از ابوبکر و عمر بهتر است!؟ گفت البته او بر بعضي از پيامبران نيز برتري دارد، و از او روايت شده است که گفت: ابوبکر و عمر بر او فضيلت ندارند. سيوطي در «العرف الوردي» گويد: اين سندي صحيح است و از لفظ اول خفيف تر مي باشد و گفته: به عقيده من بهتر اين است که دو عبارت بر مفاد اين روايت تأويل گردد: «بلکه به اندازه پنجاه تن از شما» به خاطر فتنه هاي سختي که در زمان مهدي وجود دارد.

بعقيده من، حق اين است که جهات برتري و فضيلت، متفاوت است و روا نيست فردي را بر فرد ديگر بطور مطلق، ترجيح دهيم مگر آنکه پيامبر(ص) او را برتري داده باشد. زيرا ممکن است در فرد پائين تر امتيازي وجود داشته باشد که در شخص برتر نباشد، در فتوحات مکيه از شيخ محي الدين عربي قبلا گذشت که آن حضرت در حکم معصوم است و به سنت و سيره پيامبر(ص) عمل کرده و هرگز خطا نمي کند، بي ترديد اين خصلت در ابوبکر و عمر نبود و ويژگيهاي نه گانه اي که گذشت در وجود هيچ يک از پيشوايان ديني قبل از او جمع نگرديد، با توجه به اين جهات مي توان او را بر آن دو برتري داد هر چند آنها از امتياز مجالست رسول خدا(ص) و مشاهده وحي و سابقه و غير آن بر خوردار بوده اند. والله العالم. شيخ علي قاري در کتاب «المشرب الوردي في مذهب المهدي» مي گويد: از جمله چيزهايي را که مي توان دليل بر برتري حضرت مهدي (ع) دانست اين است که پيامبر(ص) وي را «خليفه خدا» ناميد ولي به ابوبکر جز «خليفه رسول خدا» نمي گفتند». [1] .


پاورقي

[1] الامام المهدي عند اهل السنه ج 1 ص 480-506.