پاسخگويي به سؤالات فقهي و مشکلات عقيدتي
حوزه فعاليت نواب اربعه تنها به مواردي که شمرديم محدود نمي شد، بلکه دايره فعاليت آنها شامل پاسخگويي به همه گونه سؤالات فقهي و شرعي، حل مشکلات عقيدتي و نيز ميارزه علمي با شبهاتي مي شد که مخالفان مطرح مي کردند و از اين راه در تضعيف عقايد و پريشاني فکري شيعيان مي کوشيدند.
نواب خاصّ، اين وظايف را با استفاده از آموزشهاي امام و دانش بسيار بالايي که داشتند، به بهترين وجهي انجام مي دادند. نگاهي گذرا به کارنامه سفارت اين چهار شخصيت بزگر، ابعاد گسترده کوششها و موفقيهاي آنان را در اين زمينه نشان مي دهد.
آنان از يک سو، وسوسه هاي مربوط به انکار وجود امام را، از راههاي گوناگون خنثي مي کردند و در اين راستا، گاه ناگزير، پرده از ديدارهاي سرّي خود را امام بر مي داشتند [1] و گاهي نيز توقيعي از سوي حضرت در اين باره صادر مي شد و امام در دفع شبهات مزبور به کمک آنان مي شتافت. [2] .
از سوي ديگر، سؤالات فقهي و شرعي شيعيان را به عرض امام رسانده پاسخ آنها را مي گرفتند و به مردم ابلاغ مي کردند. به عنوان نمونه، مي توان از توقيعي نام برد که توسط محمد بن عثمان صادر شده و طي آن به پرسشهاي «اسحاق بن يعقوب» در زمينه هاي گوناگون پاسخ داده شده است. [3] همچنين مي توان توقيع مفصلي ياد کرد که در پاسخ به سؤالات نماينده مردم قم، «محمد بن عبدالله بن جعفر حميري»، صادر گرديد. [4] .
از اين گذشته، گاه، نواب خاصّ، مناظراتي با مخالفان انجام داده و آنان را محکوم مي ساختند و تأکيد مي کردند که اين پاسخها را از امام آموخته اند. چنانکه حسين بن روح، در يک مجلس مناره، پاسخ شخصي را که شبهه اي در مورد شهادت امام حسين - عليه السلام - مطرح کرده بود، به صورت گسترده بيان نمود و فرداي آن روز با اشارهبه پاسخ مزبور، به يکي از شيعيان - که فکر مي کرد پاسخها تراوش فکري خود اوست - اظهار داشت: اگر از آسمان سقوط کنم و طعمه مرغان هوا شرم يا باد تندي مرا به محل دروري پرتاب کند، در نظرم بهتر از اين است که در دين خدا رأي و نظريه شخصي خود را اظهار کنم. مطالبي که ديروز شنيدي از حجت خدا شنيده شده است. [5] .
همچينين وي در پاسخ پرسش يکي از متکلّمان وقت در مورد عامل شهادت امام موسي بن جعفر - عليه السلام - و اينکه آيا پيشوايان معصوم همه، با شمشير يا با مسموميّت در گذشته اند و نيز راز برتري حضرت فاطمه - عليها السلام - نسبت به دختران ديگر پيامبر اسلام (ص)، توضيحات روشن و قانع کننده اي داد که تحسين دانشمند مزبور را بر انگيخت و گفت: در اين باره پاسخي از اين بهتر و کوتاهتر از کسي نشنيده ام [6] .
پاورقي
[1] صدوق، کمال الدين، رقم، مؤسسة النشر الاسلامي (التابعة) لجماعة المدرسين بقم المشرفة، 1405 ه. ق، ص 440 -441.
[2] طوسي، همان کتاب، ص 176 -177.
[3] طبرسي، همان کتاب، ص 452 -453.
[4] طوسي، همان کتاب، ص 229 -236.
[5] طوسي، همان کتاب، ص 198 -199.
[6] طوسي، همان کتاب، ص 238 -239.