بازگشت

تهذيب نفس و کسب فضائل اخلاقي


وظيفه مهم ديگري که هر شيعه منتظر بر عهده دارد تهذيب نفس و آراستن خود به اخلاق نيکو است، چنان که در روايتي که نعماني به سند خود از امام صادق، عليه السلام، نقل مي کند آمده است:

من سره ان يکون من اصحاب القائم، فلينتظر، و ليعمل بالورع و محاسن الاخلاق، و هو منتظر، فان مات و قام القائم، عليه السلام، بعده کان له من الاجر مثل الاجر من ادرکه، فجدوا و انتظروا، هنيئا لکم ايها العصابة المرحومة. [1] .

هرکس دوست مي دارد از ياران حضرت قائم، عليه السلام، باشد بايد که منتظر باشد و در اين حال به پرهيزکاري و اخلاق نيکو رفتار نمايد، در حالي که منتظر باشد، پس چنان چه بميرد و پس از مردنش قائم، عليه السلام، بپا خيزد، پاداش او همچون پاداش کسي خواهد بود که آن حضرت را درک کرده است، پس کوشش کنيد و در انتظار بمانيد، گوارا باد شما را اي گروه مشمول رحمت خداوند.

موضوع تهذيب نفس و دوري گزيدن از گناهان و اعمال ناشايست، به عنوان يکي از وظايف منتظران در عصر غيبت، از چنان اهميتي برخوردار است که در توقيع شريفي که از ناحيه مقدسه حضرت صاحب الامر به مرحوم شيخ مفيد، رضي الله عنه، صادر گرديده، اعمال ناشايست و گناهاني که از شيعياان آن حضرت سر مي زند، يکي از اسباب و يا تنها سبب طولاني شدن غيبت و دوري شيعيان از لقاي آن بدر منير شمرده شده است:

... فما يحبسنا عنهم الا ما يتصل بنا ممانکرهه، ولانوثره منهم. [2] .

... پس تنها چيزي که ما را از آنان (شيعيان) پوشيده مي دارد، همانا چيزهاي ناخوشايندي است که از ايشان به مامي رسد و خوشايند ما نيست و از آنان انتظار نمي رود.


پاورقي

[1] النعماني، محمد بن ابراهيم، همان، ص 200، ح 16.

[2] المجلسي، المولي محمد باقر، همان، ج 53، ص 177.