بازگشت

چگونه بپذيريم که امام مهدي وجود خارجي دارد؟


اکنون به پرسش چهارم مي رسيم که مي گويد: فرض کنيم امام موعود ممکن باشد و عمر طولاني، امامت خردسال و غيبت مطلق را نيز امکان پذير بدانيم ولي اين امکان در حدي نيست که ثابت کند چنين شخصي در خارج، تحقق پيدا کرده است. پس، از چه راهي به وجود خارجي مهدي ايمان بياوريم؟ آيا چند روايت که در لابه لاي کتابها از پيامبر اکرم، صلي اللّه عليه و آله نقل شده کافي است که ما را به وجود امام دوازدهم پايبند سازد؛ در حالي که چنين پنداري از ساختار ذهني انسان بسيار دور است. اصلا چگونه مي شود اثبات کرد که مهدي واقعا در تاريخ وجود داشته است؟ شايد شرايط خاص روحي - رواني اين باور را در ذهن مردم جا انداخته باشد؟ [1] .

در جواب مي گوييم: اين اصل که مهدي رهبر موعود و منجي عالم بشريت است به صورت عام در احاديث نبوي، به صورت خاص در روايات ائمه اهل بيت، عليهم السلام، آمده است. در اين روايات مسأله به گونه اي مورد تأکيد قرار گرفته که به جاي هيچ گونه شکي باقي نمي گذارد.

چهارصد حديث فقط از طريق برادران اهل سنت [2] شمارش شده که به ضميمه روايات شيعه به بيش از شش هزار روايت مي رسد [3] ؛ و چنين آماري بسيار بالاست. در مورد خيلي از مسائل بديهي اسلام که مسلمانان به آن معتقدند، اين همه روايت وارد نشده است.

اما تجسم اين انديشه در وجود امام دوازدهم، عليه السلام، هم دلايل کافي دارد که کاملا اقناع کننده است. اين دلايل را مي توان در دو دليل يکي نقلي و ديگري علمي، خلاصه کرد:

دليل نقلي، وجود امام موعود را اثبات مي کند و دليل علمي، ثابت مي کند که امام مهدي يک اسطوره و يک فرضيه نيست، بلکه حقيقتي است که وجود او در تاريخ لمس شده است.


پاورقي

[1] پرسشهايي که شهيد سيد محمدباقر صدر، رحمة اللّه عليه، طرح مي کند در واقع اشکالاتي است که به طور معمول در مورد امام مهدي، عليه السلام، مطرح شده و يا خواهد شد. و از مهمترين اشکالاتي است که در اين زمينه مطرح مي شود. حتي بعضي از نويسندگان معاصر اخيرا اين اشکالات را با انگيزه هاي غير علمي و جنجال زيادي مطرح کرده اند که از طرف وهابيت تلاش فراواني براي ترويج آنها به عمل آمده است و انگيزه هاي آن بر هيچ کس پوشيده نيست و شهيد صدر، رحمة اللّه عليه، براي کساني که طالب حقيقت اند جواب علمي داده است. به آنچه در مقدمه آورديم نيز مراجعه فرماييد.

[2] در اين زمينه کتاب المهدي که عموي بزرگوارم، سيدصدر، قدس اللّه روحه الزکيه، تأليف فرموده اند. ملاحظه شود (شهيد صدر)؛ ر.ک: العباد، عبدالمحسن، همان، مجله الجامعة الاسلامية ش 3، سال 1969؛ العسکري، نجم الدين، المهدي الموعود المنتظر.

[3] کتاب منتخب الاثر في الامام الثاني عشر از شيخ لطف اللّه صافي ملاحظه شود (شهيد صدر).