بازگشت

و امّا از نظر منابع حديث


در منابع حديث تعبيرات جالبي ديده مي شود که بطور ضمني پاسخ رسا و روشني براي سؤالات فوق در بر دارد از جمله:

1ـ از امام صادق(عليه السلام) چنين نقل شده:

«انّ قائمنا اذا قام اشرقت الارض بنور ربّها واستغني العباد من ضوء الشّمس؛ [1] هنگامي که قائم ما قيام کند، زمين به

نور پروردگارش روشن مي شود و بندگان خدا از نور آفتاب بي نياز مي شوند!»

از اين تعبير چنين بر مي آيد که مسأله نور و انرژي آنچنان حل مي شود که در روز و شب از پر قدرت ترين نورها که مي تواند جانشين نور آفتاب گردد، بهره گيري مي کنند.

آيا باز بايد به اين موضوع شکل اعجاز دهيم در حالي که برنامه



[ صفحه 246]



زندگي روزمرّه ـ آنهم بطور مستمر ـ بايد بر سنن طبيعي دور بزند، نه بر اعجاز که اعجاز يک امر استثنائي و براي موارد ضروري و فوق العاده است آنهم در مسير اثبات حقّانيّت دعوت نبوّت يا امامت.

و به هر حال، در عصر هيچ پيامبري زندگي عادي مردم بر اساس اعجاز جريان نداشته است بنابراين، تکامل علوم و صنايع به حدّي خواهد رسيد که مردم با رهبري آن رهبر بزرگ قادر به کشف منبع نور و انرژي فوق العاده اي که حتّي مي تواند جانشين نور خورشيد گردد، مي شوند.

و آيا در چنين اوضاع و شرايطي سلاح مردم براي تأمين صلح و آزادي و عدالت مي تواند از نوع سلاحهاي قرون پشين باشد و اصولا تناسبي در ميان اين دو وجود دارد؟

2ـ در حديث ديگري از ابوبصير از امام صادق(عليه السلام) نقل شده:

«انّه اذا تناهت الامور الي صاحب هذا الامر رفع اللّه تبارک و تعالي لَه کلَّ منخفض من الأرض، و خفّض له کلَّ مرتفع حتّي تکون الدّنيا عنده بمنزلة راحته، فايّکم لو کانت في راحته شعرة لم يبصرها؛ [2] هنگامي که کارها به

صاحب اصلي ولايت (مهدي(عليه السلام)) برسد خداوند هر نقطه فرو رفته اي از زمين را براي او مرتفع، و هر نقطه مرتفعي را پايين مي برد آنچنان که تمام دنيا نزداو بمنزله کف دستش خواهد بود! کداميک از شما اگر در کف دستش موئي باشد آن را نمي بيند!»



[ صفحه 247]



امروز با نصب وسائل فرستنده بر فراز کوهها، کمک به انتقال تصويرها به نقاط مختلفي از جهان مي کنند و حتّي از ماهواره ها نيز استفاده کرده مناطق وسيعتري را زير پوشش انتقال تصوير قرار مي دهند تا همه کساني که دستگاههاي گيرنده در اختيار دارند بتوانند از آن استفاده کنند.

ولي عکس اين موضوع لااقل در حال حاضر عملي نيست يعني، تصويرها را از يک نقطه به نقاط مختلف جهان مي توان منتقل ساخت ولي از همه نقاط نمي توان به يک نقطه انتقال داد مگر اين که در هر شهر بلکه در هر خانه، و در هر بيابان و کوه و صحرا و در هر گوشه اي از دنيا دستگاههاي مجهّز فرستنده نصب گردد، تا بتوان از همه جهان آگاه شد و چنين چيزي با وسائل کنوني غير ممکن است.

امّا از حديث فوق چنين برمي آيد که در عصر قيام مهدي(عليه السلام) يک سيستم نيرومند و مجهّز براي انتقال تصويرها به وجود مي آيد که شايد تصوّر آنهم امروز براي ما مشکل باشد، آنچنان که تمام جهان بمنزله کف دست خواهد بود نه موانع مرتفع، و نه گودي زمينها مانع از رؤيت موجودات روي زمين نخواهد شد!

بديهي است بدون يک چنين سلطه اطّلاعاتي بر تمام کره زمين، حکومت واحد جهاني و صلح و امنيّت و عدالت، به گونه همه جانبه، و سريع و جدّي، امکان پذير نخواهد بود و خداوند اين وسيله را در اختيار او و تشکيلات حکومتش قرار مي دهد.

باز تکرار و تأکيد مي کنم که اين گونه امور که با زندگي روزمرّه مردم



[ صفحه 248]



سر و کار دارد بسيار بعيد است که بر پايه اعجاز صورت گيرد بلکه بايد از طرق اسباب عادي و طبعاً بر اساس پيشرفت علم و صنعت باشد.

اين نيز روشن است که اين واحد اطّلاعاتي پيشرفته، نمي تواند در يک جامعه ظاهراً عقب افتاده بود باشد بلکه به موازات آن بايد ساير بخشهاي زندگي نيز به همان نسبت پيشرفته باشد، در همه زمينه ها و در همه شؤون، و حتّي نوع سلاحها.

3ـ از امام باقر(عليه السلام) نقل شده که فرمود:

ذخر لصاحبکم الصّعب!

قلت: و ما الصّعب؟

قال: ما کان من سحاب فيه رعد و صاعقة او برق، فصاحبکم يرکبه، أَما انّه سير کب السّحاب و يرقي في الأَسباب اسباب السّماوات السّبع والارضين! [3] .

براي صاحب و دوست شما (مهدي(عليه السلام)) آن وسيله سرکش ذخيره شده است.

راوي اين حديث مي گويد: گفتم منظور از وسيله سرکش چيست؟

امام(عليه السلام) فرمود:

ابري است که در آن غرش رعد و شدّت صاعقه يا برق است او بر اين وسيله سوار مي شود آگاه باشيد او بزودي بر ابرها سوار مي گردد و صعود به آسمانها و زمينهاي هفتگانه مي کند.



[ صفحه 249]



مسلماً منظور از ابر، اين ابر معمولي نيست زيرا ابرهاي معمولي وسيله اي نيستند که بتوان با آنها سفر فضايي کرد آنها در جوّ نزديک زمين در حرکتند و با زمين فاصله ناچيزي دارند و نمي توانند از آن بالاتر بروند بلکه اشاره به وسيله فوق العاده سريع السّيري است که در آسمان به صورت توده اي فشرده از ابر به نظر مي رسد، غرّشي همانند رعد، و قدرت و شدّتي همچون صاعقه و برق دارد و به هنگام حرکت، دل آسمان را با نيروي فوق العاده خود مي شکافد و همچنان به پيش مي رود، و مي تواند به هر نقطه اي از آسمان حرکت کند.

و به اين ترتيب، يک وسيله مافوق مدرن است که شبيه آن را در وسايل کنوني نداريم تنها در ميان بشقابهاي پرنده و وسايل سريع و سرسام آور فضايي که امروز داستانهايي از آنها بر سر زبانهاست و نمي دانيم تا چه حد جنبه واقعي و علمي دارد، شايد شباهت داشته باشد ولي به هر صورت بشقاب پرنده هم نيست.

به هر حال، از حديث بالا بطور اجمال مي توان دريافت که موضوع عقب گرد صنعتي در کار نيست، بلکه بعکس سخن از پيشرفت خارق العاده اي در ميان است که به موازات آن بايد تکامل در همه زمينه ها صورت گيرد.

4ـ حديث عجيب ديگري که از جابر از امام باقر(عليه السلام) نقل شده چنين مي گويد:



[ صفحه 250]



«انّما سمّي المهدي لانّه يهدي الي امر خفي حتّي انه يبعث الي رجل لا يعلم النّاس له ذنب فيقتله حتّي ان احدهم يتکلّم في بيته فيخاف ان يشهد عليه الجدار؛ [4] .

به اين جهت او مهدي ناميده شده است که به امور مخفي و پنهان هدايت مي گردد تا آنجا که گاه به سراغ کسي مي فرستد که مردم او را بي گناه مي دانندو او را به قتل مي رساند (زيرا از گناه نهايي او همانند قتل نفس که موجب قصاص مي شود آگاه است!) و تا آنجا که بعضي از مردم هنگامي که درون خانه خود سخن مي گويند مي ترسند ديوار بر ضدّ آنها شهادت دهد (و از خلافکاريها و توطئه آنان، حکومت مهدي را با خبر سازد!»

اين حديث نيز گواه بر آن است که در دروان حکومت او در حالي که نيکان و پاکان در نهايت آزادي به سر مي برند، خلافکاران چنان تحت کنترل هستند که ممکن است با وسائل پيشرفته اي امواج صوتي آنها از ديوار خانه هايشان باز گرفته شود و به هنگام لزوم مي توان فهميد که آنها در درون خانه چه گفته اند!

اين سخن شايد در يکصد سال پيش جز به عنوان يک معجزه قابل تصوّر نبود، اما امروز که مي بينيم در بسياري از کشورها چگونگي حرکت اتومبيلها را در جادّه ها با دستگاه رادار از راه دور و بدون حضور پليس کنترل مي کنند و يا مي شنويم دانشمندان توانسته اند از



[ صفحه 251]



امواجي که بر بدنه کوزه هايي که در پاره اي از موزه هاي مصر وجود دارد صداي کوزه گران دو هزار سال پيش را زنده کنند، و يا مي شنويم که دستگاه هائي وجود دارد که از طريق امواج حرارتي (امواج مادون قرمز) که از يک دزد يا يک قاتل در محلّي باقيمانده و خودش تازه از آنجا گريخته عکسبرداري کنند و او را از روي آن بشناسند زياد شگفت آور نيست.

از مجموع آنچه در بالا آورديم پاسخ سؤالات گذشته روشن مي گردد که در عصر انقلاب جهاني مهدي(عليه السلام) نه فقط مسئله عقب گرد صنعتي وجود ندارد بلکه صنايع و تکنولوژي بطرز بي سابقه اي گسترش مي يابد ولي تنها در مسير منافع انسانها و تحقّق بخشيدن به آرمان حق طلبان و آزاديخواهان و تشنگان حقّ و عدالت.


پاورقي

[1] بحار، ج 13، چاپ قديم، صفحه 176.

[2] بحارالانوار، ج 52، ص 328.

[3] بحار، ج 12، ص 182.

[4] بحارالانوار، ج 13.