بازگشت

تکامل فرهنگي و صنعتي


از سوي ديگر گرد آوري تمام مردم جهان در زير يک پرچم، کوتاه ساختن دست زورمندان و قلدران در همه جا، گستردن تعليم و تربيت در آخرين حدّ امکان در همه سطوح، تفهيم کامل اين مسأله که اختلاف زبان، و نژاد، و منطقه جغرافيايي و مانند آنها، دليل بر اين نيست که مردم جهان نتوانند همانند برادران، در يک خانواده زندگي کنند و در صلح و برادري و عدالت زيست نمايند.

و فراهم ساختن يک اقتصاد سالم و کافي براي همه انسانها، نياز به رشد فرهنگي و بالا رفتن سطح دانش بشري از يک سو، و تکامل وسائل صنعتي از سوي ديگر دارد وسائلي که بتواند پيوند سريع و نزديک و دائمي ميان تمام نقاط جهان بر قرار سازد، که آن هم بدون گذشت زمان ممکن نيست.

چگونه ممکن است يک حکومت به وضع همه جهان رسيدگي کند اگر ارتباطات به کندي صورت گيرد؟

چگونه مي توان با وسائلي که فرستادن يک پيام با آن به نقاط دور افتاده جهان يک يا چند سال وقت لازم دارد دنيا را اداره کرد؟

از پاره اي از روايات که شکل زندگي مردم جهان را در عصر قيام



[ صفحه 217]



مهدي(عليه السلام) ترسيم مي کند ـ و بعداً بخواست خدا مشروحاً پيرامون آن بحث خواهد شد ـ استفاده مي شود که پيشرفت تکنولوژي و صنعت مخصوصاً صنايع حمل و نقل و ارتباطي در آن عصر چنان خواهد بود که قارّه هاي بزرگ جهان عملا به صورت چند شهر نزديک به هم در مي آيند و شرق و غرب حتّي حکم يک خانه را پيدا مي کند مشکل زمان و مکان بکلّي حل خواهد شد.

البتّه ممکن است قسمتي از اين امور در پرتو يک جهش و انقلاب صنعتي در آن عصر صورت گيرد، ولي بالاخره يک نوع آمادگي علمي به عنوان زمينه بايد در آستانه چنان عصري باشد.