بازگشت

شهرسازي و تخريب و کندي حرکت افلاک


مرحوم شيخ طوسي، صدوق، طبرسي و بعضي ديگر از بزرگان، به نقل از ابو بصير حکايت کنند:

رزوي حضرت ابوجعفر، امام محمّد باقر عليه السلام در جمع برخي از اصحاب فرمود:

هنگامي که قائم آل محمّد عليه السلام ظهور نمايد و به شهر کوفه وارد شود، دستور مي دهد تا چهار مسجد از مساجد کوفه را تخريب نمايند، و ديوار و ساختمان ساير مساجد را کوتاه نمايند، تا برسد به آن مقدار ارتفاعي که در عهد پيغمبر اسلام صلي الله عليه و آله بوده است، به طوري که بر هيچ ساختماني از منازل و خانه ها إشراف نداشته باشد.

همچنين دستور مي دهد تا خيابان هاي اصلي شهرها از شصت ذرع - يعني؛ سي متر - کمتر نباشد و آنچه مسجد و عبادت گاه در مسير توسعه خيابان ها باشد تخريب مي گردد.

و نيز تمامي پيش آمد ساختمان ها و بالکن هائي که مقداري از فضاي جادّه ها را گرفته باشد؛ و نيز سکّو و پلّه هائي که قدري از راهروها را اشغال کرده، دستور مي دهد تا همه آن ها تخريب و اصلاح شود.

کلّيه بدعت ها و سنّت هاي نامشروع را باطل و نابود مي نمايد و سنتّهاي حسنه سعادت بخش را جايگزين آن ها خواهد نمود.

تمامي شهرهاي قسطنطنيه و چين و ديلم را فتح و در قلمرو حکومت اسلامي درخواهد آورد.

و مدّت حکومت امام زمان (عجّ)، هفت سال به طول خواهد انجاميد [1] و پس از آن خداوند متعال آنچه را مقدّر نموده باشد واقع خواهد شد.

ابوبصير که راوي اين حکايت است، گويد: از حضرت باقرالعلوم عليه السلام سؤ ال کردم: چگونه ممکن است اين همه برنامه ها و فعّاليّت ها در مدّت هفت سال إجراء شود؟!

حضرت فرمود: خداوند متعال تمامي أفلاک و کُرات را دستور مي دهد که از سرعت حرکت خود بکاهند تا زمان، طولاني گردد؛ بنابر اين روزگار و سال ها - در آن زمان ظهور حضرت صاحب الزّمان (عجّ) طولاني تر از الا ن خواهد بود.

سؤال کردم: منجّمين و ستاره شناسان گويند: اگر تغييري در حرکت أفلاک و ستارگان به وجود آيد، فساد بر پا مي شود، آيا گفته آنان صحيح است؟

امام عليه السلام فرمود: خير صحّت ندارد، اين گفتار زنديق ها و بي دين ها است؛ وليکن مسلمين چنين اعتقادي را ندارند، مگر نه اين است که خداوند متعال ماه را براي پيغمبر اسلام صلي الله عليه و آله دو نيم کرد.

و حتّي قبل از پيغمبر اسلام، خورشيد براي حضرت يوشع عليه السلام از مسير خود برگردانيده شد [2] و هيچ فساد و خللي در نظام زمين و آسمان واقع نگرديد.

سپس امام باقر عليه السلام اشاره نمود: به طولاني شدن زمان در قيامت براي محاسبه و بررسي اعمال بندگان -، که قرآن نيز به آن تصريح کرده است. [3] .


پاورقي

[1] و در بعضي روايات وارد شده است که مدّت حکومت حضرت 309 (سيصد و نُه) سال خواهد بود، به همان مقداري که اصحاب کهف در غار مخفي و غائب بودند. إعلام الوري: ج 2، ص 293، به نقل از غيبة شيخ طوسي، تاج المواليد و دلائل الا مامة طبري.

[2] هچنين براي حضرت امير المؤمنين امام عليّ صلوات اللّه عليه، خورشيد چندين بار از جاي خود حرکت کرد و باز گشت، مانند رجوع خورشيد در آن هنگامي سر مقدّس پيغمبر اکرم بر زانوي امام عليّ عليه السلام بود؛ و نبز در سر زمين بابل و... که شيعه و سنّي در کتابهاي خود نگاشته اند و نيز در جلد دوّم همين مجموعه اشاره اي شده است.

[3] کتاب الغيبة شيخ طوسي ص 475، ح 498، إعلام الوري طبرسي: ج 2، ص 291، روضة الواعظين: ص 264 با تفاوت مختصر در عبارات.