خصايص حضرت حجت
محمّد بن مسلم ثقفي گويد:
محضر مبارک حضرت باقرالعلوم عليه السلام رفتم، تا درباره قائم آل محمّد عجّل اللّه تعال فرجه الشّريف سؤالي نمايم، هنگامي که خدمت حضرت رسيدم، پيش از آن که سخني بگويم، مرا مخاطب قرار داد و فرمود: اي محمّد بن مسلم! قائم آل محمّد (عجّ) داراي پنج امتياز از پيامبران الهي مي باشد که آن حضرت در اين پنج امتياز و خصوصيّت با آن پيامبران شبيه است:
شبيه حضرت يونس عليه السلام مي باشد، از اين جهت که او پس از سال ها غيبت در شکم ماهي، هنگام ظهور و خروجش جواني شاداب و نيرومند بود.
شبيه حضرت يوسف عليه السلام است، از جهت اين که از ديد و از چشمِ غريب و آشنا مخفي و پنهان بود، به طوري که حتّي برادرانش هم او را نمي شناختند.
شبيه حضرت موسي عليه السلام است، چون مرتّب طاغوتيان از ظهورش وحشت داشتند و ولادتش مخفي انجام گرفت.
و نيز غيبتي طولاني داشت و دوستان و پيروانش صدمات و سختي هاي بسياري را - در زمان غيبت حضرت موسي بن عمران - متحمّل شدند؛ و مرتّب در انتظار ظهورش چشم به راه بودند تا آن که خداوند متعال او را ظاهر گردانيد و بر دشمنش پيروز آمد و مؤمنين در آسايش قرار گرفتند.
شبيه حضرت عيسي عليه السلام است، همچنان که امتّش درباره او اختلاف کردند و عدّه اي گفتند: اصلا عيسي متولّد نشده، گروهي ادّعا کردند که تولّد يافته، ولي مرده است؛ بعضي هم گفتند: او را به دار آويختند و کشته اند و برخي هم بر واقعيّت و حقيقت امر آگاه و پابرجا ماندند.
و نيز شبيه جدّش رسول خدا صلي الله عليه و آله مي باشد، از اين جهت که با شمشير خروج و قيام مي نمايد و دشمنان خدا و رسولش را به قتل مي رساند، همچنين ستمگران و تجاوزگران را سرکوب و نابود مي نمايد.
پس او مانند جدّش با نصرت هاي الهي بر همگان مسلّط و پيروز خواهد شد؛ و هيچ پرچمي از او بدون پيروزي باز نمي گردد.
سپس امام باقر عليه السلام افزود: بعضي از نشانه هاي ظهور آن حضرت عبارتند از: خروج سفياني از شام، صيجه آسماني در ماه مبارک رمضان خواندن نام مبارک آن حضرت با نام پدر بزرگوارش. [1] .
پاورقي
[1] اکمال الدّين: ص 327، ح 7، غيبة شيخ طوسي: ص 261، إلام الوري: ج 2، ص 233، و ينابيع المودّة: ج 3، ص 311 با تفصيلي بيشتر به نقل از امام صادق عليه السلام آورده است.