ويژگي پنجم: نشان پنهان
حضرت امام جواد عليه السلام:
«يَغيبُ عَنْهُمْ شَخْصُهُ وَ يَحْرُمُ عَلَيْهِمْ تَسْمِيَتُهُ.»(1)
« شخص او از ديد آنان پنهان مى گردد، و بردن نام او بر آنان حرام مى شود.»
نام اصلى امام زمان عليه السلام همان نام رسول گرامى صلى الله عليه و آله و كنيه او نيز مطابق كنيه آن حضرت است. اما اخبار و روايات زيادى آمده است كه بردن نام اصلى آن حضرت در محافل و مجالس حرام است و حتى در بعضى از آن ها اشخاصى كه از آن حضرت به اين اسم در غيبت نام برند تعبير به «كافر» و «ملعون» و امثال آن شده است،(2) و فقط شهرت آن حضرت به اين نام و نشان، مربوط به زمان ظهور آن نور الهى است.
اما اين كه چرا در زمان غيبت اين نام حضرت برده شود علت آن چندان روشن نيست، و هريك از علماء دين در اين باره توجيهى و وجهى به عنوان حكمت نقل كرده اند، اما آن چه مورد نظر است اين كه آن امام
ــــــــــــــــــــــــــــ
1 ــ بحارالانوار ج 52 ص 283 حديث 10.
2 ــ بحارالانوار ج 51 ص 31 باب النهى عن التسمية.
----------------------------------------
ــ[22]ــ
غائب، مظهر اسماء خفى و باطنى خداوند عزّوجلّ مى باشند، و بسان خورشيد در پس ابر، وجود مطهّرشان از انظار خلق پنهان است، و حتى نام آن عزيز نيز بايد مخفى بماند.
نمى دانم اين غيبت چيست؟ خودشان مخفى اند! جا و مكانشان مخفى است! زمان ظهورشان مخفى است!
آيا خداوند متعال اين خفاء را وسيله حفظ و حراست آخرين گوهر ذخيره خويش قرار داده؟ يا سرّ ديگرى در اين نشانِ پنهان است؟ اين هم چيزى است كه بر ما مخفى است، همه چيزشان مخفى است، پس بهتر آن است كه ما نيز مُهر سكوت بر لب زنيم و فقط زير لب چنين زمزمه كنيم:
« مُؤْمِنٌ بِسِرِّكُمْ وَ عَلانِيَتِكُمْ وَ شاهِدِكُمْ وَ غائِبِكُمْ وَ اَوَّلِكُمْ وَ آخِرِكُمْ، وَ مُفَوِّضٌ فى ذلِكَ كُلِّه اِلَيْكُمْ.»
« من به سرّ (پنهان) و علانيه (آشكار) شما، و شاهد (حاضر) و غائب شما و اوّلين و آخرين شما ايمان دارم، و در اين باره همه چيز را به شما وا مى گذارم.»
تا زمانى كه هرگاه و هر مقدار كه ايشان صلاح بدانند، ما را بر اسرار خويش محرم شمارند و نسبت به آن ها مطلع سازند. انشاء الله.
-------------------------------------------------------------------------
ــ[23]ــ
كان سَميّاً و كَنيّاً للنبىّ و إنّ ذا لغيره لقد نُهى