بازگشت

ويژگي چهارم: ألقاب مختصّه


القاب مختصّه







حضرت امام جعفر صادق عليه السلام:



«وَ آخِرُهُمْ الْقائِمُ بِالْحَقِّ بَقِيَّةُ اللهِ فِى الاَْرْضِ، صاحِبُ الزَّمانِ وَ خَلـيفَةُ الـرَّحْمـانِ.»(1)



« و آخرين آن ها، قيام كننده به حق، باقى مانده خداوند در زمين و صاحب الزمان و جانشين خداى رحمان است.»



حضرت حجت بن الحسن عليه السلام را القاب متعدد و بسيارى است كه بيش از چهارصد تاى آن از فراز شاخسار ادعيه و زيارات برگرفته و جمع آورى شده است.(2) بعضى از اين لقب ها القابى است كه خداوند متعال او را به اين لقب، معرفى فرموده است، مانند لقب پاك «قائم» كه از احاديث معراج چنين استفاده مى شود كه خداوند آن حضرت را به اين لقب به جناب رسول الله صلى الله عليه و آله نشان داد.



حجة الله، منتظر، بقيّة الله، صاحب الأمر، مهدى، المنتقم، ربّ الارض، قسط،



ــــــــــــــــــــــــــــ



1 ــ بحار الانوار ج 51 ص 145 حديث 12.



2 ــ مرحوم آية الله فقيه ايمانى در كتاب «فوز اكبر» تعداد 313 لقب از القاب آن حضرت را به رشته نظم در آورده است.



-------------------------------------------------------



ــ[20]ــ



كمال، وارث، ضياء، طريد، ماء معين، ثائر، الداعى، خليفة الله، خاتم الائمة، خاتم الاوصياء، كلمة الحق، عين الله، صاحب الغيبة، ولى الله، إلامام، المأمون، مفرّج، البد الأمين، الشريد، قاطع، خازن، عاقبة الدّار، كاشف الغطاء.



اين ها از جمله القاب شريف آن حضرت است كه هركدام به خاطر اشاره به يك خصوصيت از خصوصيات روحى و فردى و زمانى و يا خصوصيتى از كارهاى حضرتش در زمان غيبت و حضور، بر آن بزرگوار گفته شده است.



مثلا در خبر است كه علت اين كه او را «قائم» ناميدند اين است كه: بعد از آن كه ياد و ذكر او در ميان مردم فراموش شد، و اكثر كسانى كه قائل به امامت آن بزرگوار بودند مرتد شده و از دين خود بازگشتند، قيام مى كند و زمين را پر از عدل و داد مى نمايد.



و «منتظر» ناميدند، زيرا آن قدر زمان غيبت او به طول مى انجامد كه مخلصان انتظار او را بى صبرانه مى كشند، و اهل شك و ترديد انكارش كنند، و منكران به استهزاء و مسخره اش دست مى زنند، و عجله كنندگان ناراضى بر قضاى الهى هلاك مى شوند،(1) و فقط آنان كه تسليم امر خدا و حجّت هاى بى همتاى اويند، از اين گرداب هلاكت نجات مى يابند.







ــــــــــــــــــــــــــــ



1 ــ «هلك المستعجلون»، روايات زيادى به هلاكت كسانى كه در فرج عجله مى كنند خبر داده است، اين عجله ممكن است به صورت نارضايتى از قضاى الهى باشد، كه چرا پس آن حضرت ظهور نكرد و. . . .، و ممكن است اين نارضايتى به اقدام عملى بيانجامد و با اعمال و رفتارى كه از خود نشان مى دهند، به خيال خودشان زمان فرج را به جلو بكشانند.



---------------------------------------



ــ[21]ــ



فى غيبه قد نهيت تسميته و هكذا قد رويت تكنيته