دست خيانت و تحريف در برخي روايات مربوط به نسب امام مهدي
هـر پـژوهـشـگـرى بـه رواياتى كه از نسب امام عصر عليه السلام سخن مى گويد، مـراجـعـه كـنـد بـه روشـنـى در خـواهـد يـافت كه امام مهدى عليه السلام بى هيچ ترديدى فرزند گرامى حضرت امام حسن عسكرى عليه السلام است . با اين وصف شما در برخى از كتابهاى اهل سنت به روايتى بر مى خوريد كه دست تحريف و تزوير بسوى آن دراز شده و خـيانتكارانه بخاطر زشت و بى اعتبار جلوه دادن روايت و منحرف ساختن آن از هدف اصلى خـويـش كـه بـيان شخصيت و نسب حضرت مهدى عليه السلام است ، يك واژه بيگانه بر آن افزوده است و به همين جهت هم اين روايت ، ارزش و اصالت حقيقى خويش را از دست داده است .
عـلاوه بـر ايـن ، روايـت مـورد اشاره ، از نظر سند و متن نيز ضعيف است و نزد پژوهشگران فـاقـد ارزش و اعـتـبـار. اما شگفت اينجاست كه برخى از بدانديشان صدها روايت صحيح و اصـيـل و مـعـتبر را در اين مورد رها ساخته و به همين روايت فاقد ارزش و اعتبار چسبيده اند، چرا كه پاسخگوى تمايلات و خواسته هاى دل بيمار آنان است .
آن روايت اين است :
((عـن ابـى داود، عـن زائدة ، عـن عـاصـم ، عـن زر، عـن عـبـدالله ، عـن النبى (ص ) انه قال :
لو لم يـبـق مـن الدنيا الا يوم واحد، لطول الله ذلك اليوم ، حتى يبعث الله رجلا منى ـ او: من اهـل بـيـتى ـ يواطى ء اسمه اسمى (و اسم ابيه اسم ابى ) يملاء الارض قسطا و عدلا، كما ملئت ظلما و جورا. ))
ايـن روايـت بـا چيزى كه دست تحريف و خيانت بدان افزوده است از ديگر انبوه روايات كه پيرامون حضرت مهدى عليه السلام آمده است ، از نظر سند متن متفاوت است .
از نـظر سند: بدان جهت فاقد ارزش است كه روايت بوسيله فردى بنام ((زائده )) روايت شده است و او فردى است كه دانشمندان علم رجال در بيوگرافى اش تصريح كرده اند كه :
((انه يزيد فى الاحاديث )) (33)
يعنى : او در روايات مى افزود و امانت در نقل را رعايت نمى كرد.
امـا از نـظـر مـتـن : بدان دليل فاقد ارزش است كه اين روايت از ((زر )) از راههاى فراوان ديـگـرى روايـت شـده اسـت و در هيچ كدام از آن ، جمله ((و اسم ابيه اسم ابى )) وجـود نـدارد. (34) و اين نشانگر آن است كه اين جمله اضافى ، ساخته و پرداخته فردى بـنـام ((زائده )) است كه پژوهشگران اهل سنت نيز اين واقعيت را دريافته اند از جمله يكى از آنان در كتاب خويش مى نويسد:
((هـمه روايات رسيده از پيامبر(ص ) در اين مورد، فاقد جمله ((و اسم ابيه اسم ابى )) مى باشد ))
آنگاه روايت مورد بحث را از ((زائده )) مى آورد و پس از آن مى گويد:
((ترمذى اين روايت را نقل نموده است ، اما آن جمله را ذكر نكرده است . ))
و در انبوه روايات حافظان و افراد مورد اعتماد كه روايت را آورده اند، تنها اين عبارت است : ((اسمه اسمى )) مى باشد.(35)
عـلاوه بـر آنچه آمد، در همه روايات رسيده از پيامبر در مورد شخصيت والاى امام مهدى عليه السـلام ، عـبـارت كـوتـاه ((و اسـم ابـيه اسم ابى )) وجود ندارد و مسلمانان نيز بر اين مطلب ، اتفاق نظر دارند كه آن حضرت فرزند حضرت حسن عسكرى عليه السلام است .
با اين بيان ، روايت تحريف شده ((زائده )) فاقد ارزش و اعتبار است و از ديدگاه علما و دانـشـمـنـدان ، مردود؛ چرا كه با انبوه روايات صحيح و معتبر، ناسازگار است و نيز بدان دليل كه ((زائده )) عنصرى شناخته شده است كه با روايات بازى مى كرد و طبق هواها و خواسته هاى خويش ، در آنها دستكارى مى نمود.