فضيلت زيارت عاشورابر زيارات و اختصاصات سه گانه آن
امّا افضل بودن زيارت عاشورا بر همه زيارات و بر زيارت عرفه بر اين وجه بيان مى شود كه اين زيارت شريفه علاوه بر دارا بودن بر همه فضائلى كه براى مطلق زيارات وارد شده است به سه فضيلت اختصاص و امتياز يافته است :
فضيلت اوّل : آنكه مؤمن با اين زيارت به ثواب كاملِ زيارات جميع زائرين ــ از انبياء و اوصياء و عامه مؤمنين ــ كه حضرت ابى عبدالله (عليه السلام)را از روز شهادت زيارت كرده اند فائز مى شود ، كه از جمله آن زوّار حضرت خاتم الأنبياء و ائمّه طاهرين صلوات الله عليهم اجمعين مى باشند.
فضيلت دوّم : آنكه فوق هر عمل خيرى عمل ديگرى هست كه افضل از آن باشد تا به جهاد رسد كه فوق جهاد هيچ خيرى نيست . چنانچه به اين مضمون از «كافى» روايت شده است ،( [29] ) و شهداى كربلا هم افضل از همه شهداى اوّلين و آخرين هستند ، كه در روز قيامت همگى غبطه مى خورند كه اى كاش از آنها بودند ، چنانچه در «بحار» از نبىّ اكرم(صلى الله عليه وآله) روايت شده :
« هم ساداة الشهداء ».( [30] )
و همچنين از اميرالمؤمنين (عليه السلام) نقل شده كه فرمود :
« لم يسبقهم سابق و لم يلحقهم لاحق »
يعنى : كه در فضل احدى از سابقين بر آنها سبقت نگرفته است و به مقام رفيع آنها احدى از آيندگان نمى رسد .
و نيز از حضرت ابى عبدالله (عليه السلام) نقل شده كه :
« فإنّى لا أعلم أصحاباً أوفى و لا خيراً من أصحابي و لا أهل بيت أبرّ و أوصل من أهل بيتي ».( [31] )
يعنى: بدرستيكه من هيچ اصحابى را با وفاتر و بهتر از اصحاب خود نمى دانم ، و هيچ اهلبيتى را نيكوتر و صله كننده تر از اهلبيت خود نمى دانم .
و جامعيّت فضل آنها بر همه شهداى بزرگ از اوّلين و آخرين از اين فقره شريفه ـ كه ذكر شد ـ استفاده مى شود.
« من نصره ــ يعني الحسين ــ فقد نصرني و نصر ولده القائم (عليه السلام) ».
يعنى: هركه حضرت ابى عبدالله (عليه السلام) را يارى كند به فضل نصرت و يارى حضرت رسول (صلى الله عليه وآله) فايز مى شود ، مانند شهداى بدر كه افضل شهداء بودند ، و نيز به فضل نصرت و يارى قائم (عليه السلام) فائز مى شود كه در بعضى از احاديث تصريح شده است كه : «انصار آنحضرت (عليه السلام) در كمال و معرفت ، افضل از مردم همه زمانها مى باشند ، حتّى آنكه برادران رسول (صلى الله عليه وآله)مى باشند».( [32] )
و اين هم واضح است كه شهادت با حضرت ابى عبدالله (عليه السلام) از افضل اقسام نصرت و يارى ايشان است ، پس شهداى كربلا فضل انصار حضرت رسول (صلى الله عليه وآله) و انصار حضرت قائم (عليه السلام) را بر وجه كاملتر دارا هستند.
پس به مقتضاى اين نوع اخبار بعد از مقام ولايت و امامت مقامى فوق مقام شهداى كربلا و انصار ابى عبدالله (عليه السلام) نيست.
فضيلت سوّم: در بيان فضائل زيارت عاشورا گفتيم كه: دوازدهمين فضيلت رسيدن به درجات شهداى با آنحضرت (عليه السلام) است به گونه اى كه به هيئت آنها محشور شود ، و در درجات آنها داخل شود .
پس جامعيّت اين فضل با دو فضل سابق آن شرافتى است كه اختصاص به اين زيارت شريفه دارد و فوق آن هيچ فضلى نيست ، پس زيارت عاشورا از همه زيارات و از كافه عبادات افضل است ، مانند افضليّت خورشيد يا ماه بر سائر ستاره گان.
و در اينجا تنبيهاتى است كه لازم است به آنها اشاره كنيم:
پاورقي
[29] ــ كافى ج5 ص53 حديث 2 ، به نقل از وسائل الشيعة ج15 ص16 حديث19921 .
[30] ــ بحارالانوار ج36 ص253 حديث 69 ، با اندكى تفاوت .
[31] ــ فوائدالمشاهد ص 254 .
[32] ــ بحارالانوار ج52 ص123 حديث8 .