9 ـ آرامش با جنگ نميسازد؟
مى پرسند:
اگر سراسر زمين تحت يك حكومت قرار مى گيرد و همه تحت پرچم توحيد بسر مى برند و امنيت و آرامش و صفا، در همه جا حاكم است، پس جنگ مهدى(عج) با مخالفان براى چيست؟ اگر جنگ هست امنيت نيست و انگهى چرا اين همه از شمشير سخن به ميان آمده، مگر حكومت زور است؟
پاسخ:
بنظر مى رسد اين ناآراميها و جنگها در مراحل اوّل ظهور باشد، چنانكه نوعاً دوره اوّل انقلابها توأم با درگيريها و جنگها است، وانگهى آنانكه منافع مادّيشان در خطر است و مانع عدالت اجتماعى مى شوند، به مخالفت بر مى خيزند، كه اوّلاً در اقليّتند و ثانياً نارضايتى آنها دليل بى عدالتى و ناآرامى نيست و حاكى از نقص حكومت نمى باشد.
اينكه در روايات آمده: امام عصر(عج) پنج يا هفت سال و يا 9 سال و يا 20 سال( [6] ) و يا چهل سال و يا 309 سال( [7] ) به مقدار خواب اوّل اصحاب كهف در آن غار، حكومت مى كند، شايد اشاره به مراحل حكومت باشد، به اين بيان كه تشكّل و پايه ريزى حكومت در پنج و هفت و نُه سال اول صورت مى گيرد و پس از گذشت چهل سال به حدّ كمال مى رسد و بيش از 300 سال ادامه مى يابد، بنابراين ممكن است اين درگيريها و يا توطئه ها و كارشكنى عناصر كافر و سودجو، در آن سالهاى اوّل حكومت باشد، امّا پس از چهل سال، عدل و داد همه جا را فرا مى گيرد و ديگر هيچ مانع و مزاحم و توطئه گر و ضد انقلابى باقى نمى ماند.
چنين فرضى از نظر عقل و جامعه شناسى، صحيح بنظر مى رسد زيرا طبيعى است كه بعضى از برنامه ها (اگر از طريق اعجاز نباشد) نياز به انقلاب فرهنگى دراز مدت دارد، و نمى توان يك شبه ره صد ساله را طى كرد.
و اگر در روايات، مكرّر از شمشير امام قائم(عج) سخن به ميان آمده حتّى مانع زكات، اعدام مى شود، اين به آن معنى نيست كه حكومت، زورى است بلكه اين شمشير به عنوان قصاص و مقابله به مثل با مخالفان و خائنان و زورگويان و توطئه گران است، همان گونه كه در قرآن كريم آمده است:
«و آهن (شمشير و اسلحه عدالت) را فرستاديم كه در آن نيروى شديد و منافعى براى مردم است.»( [8] )
و يا در جاى ديگر مى فرمايد:
«براى شما در قصاص، زندگى است اى انديشمندان.»( [9] )
بنابراين، اين شمشير براى امنيت و آسايش و صفاى مردم و قصاص و مقابله به مثل است كه در تمام دنيا به عنوان يك اصل پذيرفته شده است. تا مبادا عدّه اى سود جو و خائن، به امنيت وآسايش مردم ضربه بزنند، و هرج و مرج ايجاد كنند، به اين ترتيب مى توانيم بدست بياوريم كه انقلاب مهدى(عج) در بعضى از امور تدريجى و در برخى از امور فورى و انقلابى است.
پاورقي
[6] ـ اثباة الهداة، ج 7، ص 179 ـ المجالس السنيه، ج 5، ص 699 و 702.
[7] ـ بحار، ج 52، ص 390.
[8] ـ
وَ أَنْزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ وَ مَنافِعُ لِلنَّاسِ
(سوره حديد، آيه 25).
[9] ـ
وَلَكُمْ فِى الْقِصَاصِ حَياةٌ يا اُوْلىِ الاَْلْبابِ
(سوره بقره آيه 179).