بازگشت

ايستادگي در سختيها و آزمايشها


به اين نكته مهم بايد توجه داشت كه در زمان غيبت و در آستانه ظهور امام قائم(عج) مردم مسلمان در سخترين آزمايشها قرار مى گيرند و زير و رو مى شوند، در چنين وضعى، نگهدارى آتش در كف دست آسانتر است از حفظ ايمان.

در اين مورد يكى از ياران امام باقر(عليه السلام) به نام جابر جعفى(رحمه الله) از امام باقر(عليه السلام) پرسيد: فرج شما چه وقت است؟

امام باقر(عليه السلام) فرمود:

«هَيْهاتَ، هَيْهاتَ لا تَكُونُ فَرَجُنا حَتّى تَغَرْبَلُوا ثُمَّ تَغَرْبَلُوا ثُمَّ تَغَرْبَلُوا ـ يَقُولُها ثَلاثاً ـ حَتّى يَذْهَبَ الْكَدِرْ وَ يَبْقَى الصَّفْوُ





هيهات هيهات، فرج ما نرسد تا غربال شويد، باز هم غربال شويد و باز هم غربال شويد تا اين كه كدورتها برود و صافى و صفا بماند.»( [17] )

يعنى وقتى مسلمانان با هم با كمال صفا و اتّحاد و صميميّت زندگى كردند، به فرج امامشان خواهند رسيد.

همين مطلب را امام صادق(عليه السلام) نيز به شكل ديگر فرمود، شخصى از آن حضرت پرسيد آن آزمايشها چيست؟

امام صادق(عليه السلام) اين آيه را تلاوت فرمود:

«وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَىْء مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْص مِنَ الاَْمْوالِ وَالاَْنْفُسِ وَالثَّمَراتِ وَ بَشِّرِالصّابِرِينَ





قطعاً همه شما را با چيزى از ترس، گرسنگى، زيان مالى و جانى وكمبود ميوه ها آزمايش مى كنيم و بشارت ده استقامت كنندگان را.»



( [18] )

سپس فرمود:

«ترس از زمامداران (فاسق)... است، گرسنگى به خاطر گرانى است، زيان مالى از كسادى تجارت و كم رونقى آن است، و زيان جانى به مرگهاى سريع است، و كمبود ميوه ها بر اثر نقص كشاورزى و كمبود بركت در ميوه ها است، آنگاه فرمود: بشارت باد به استقامت كنندگان به نزديك شدن ظهور قائم(عج).»( [19] )

البته بسيارى هم هستند كه طاقت اين آزمايش را نداشته و از اين غربال امتحان بيرون مى افتند چنانكه امام صادق(عليه السلام)فرمود:

«سَتَخْرُجُ مِنَ الْغَرْبالِ خَلْقٌ كَثِيرٌ





به زودى افراد بسيارى از غربال خارج شوند.»

پاورقي

[17] ـ اثباة الهداة، جلد 7، صفحه 24.

[18] ـ سوره بقره، آيه 155.

[19] ـ كشف الغمه، ج 3، ص 359 ـ اعلام الورى، صفحه 427.