بازگشت

آخرين حجّت


بعد از بيان نياز انسان به حجّت و هادى در فصل اول، و بيان ويژگى هاى حجج بعد از رسول در فصل دوم، نوبت به آخرين حجّت خدا در زمين از نگاه على(عليه السلام)مى رسد، هر چند از اولين امام در وصف آخرين امام، روايت ها و سخنان زيادى مانده است( [7] ) ولى در اين نوشتار تنها به سخنان آن حضرت در نهج البلاغه اشاره مى شود، تا ببينيم سخنان حضرتش چگونه شاهد صدقى بر آخرين حجّت خدا خواهد بود، و چگونه با شروع امامت، پايان روشن آن در كره خاكى رقم خورده، و آخرين علمدار هدايت و تداوم دهنده رسالت پيامبر(صلى الله عليه وآله وسلم)به انسان هايى كه در آينده قدم به عرصه وجود مى گذارند، معرفى شده است.







حكمت 147



از جمله اين سخنان، حكمت (147) نهج البلاغه است، كه صدور اين حكمت از حضرت على(عليه السلام) اگر متواتر نباشد، نزديك به آن است، و كسى در نسبت آن به حضرتش ترديدى روا نداشته است. در كتاب هاى روايى شيعه و سنى پيش از سيد رضى، اين حكمت با سلسله سندهاى مختلف مكتوب است. مرحوم صدوق در اكمال الدين با چهارده سند مختلف آن را نقل مى كند( [8] ).

پاورقي





[7] ـ رواياتى كه از حضرت اميرالمؤمنين(عليه السلام) درباره حضرت مهدى(عليه السلام)صادر شده، به همّت معاصران در كتاب «موسوعة احاديث اميرالمؤمنين حول الإمام المهدى(عليهما السلام)» جمع آورى گرديده كه بنياد نهج البلاغه آن را منتشر كرده است و بعضى از پيشينيان صالح نيز اين روايات را ذيل عنوان خاصى، آورده اند، از جمله شيخ بزرگوار صدوق، در كتاب «اكمال الدين واتمام النعمة» تحت عنوان «ما اخبر به اميرالمؤمنين علي بن ابي طالب(عليه السلام)من وقوع الغيبة بالقائم الثاني عشر من الائمة» روايات زيادى از آن حضرت نقل مى كند.



[8] ـ اكمال الدين و اتمام النعمة، صدوق، باب 26، ص 288، چاپ جامعه مدرسين.