بازگشت

اعتقاد به موعود در اديان ديگر


آيا اعتقاد به مهدي موعود و منجي جهاني، مخصوص شيعيان است؟

اعتقاد به مهدويت و منجي جهاني اختصاص به شيعه ندارد؛ بلکه همه اديان و مذاهب، به گونه اي به آن اعتقاد دارند.

در منابع حديثي اهل سنّت، روايات در خصوص حضرت مهدي عليه السلام فراوان است. تفاوت نظر شيعه و سنّي در اين است که اهل سنّت، عقيده دارد، مهدي در آخر الزّمان متولّد خواهد شد، ولي شيعه مي گويد: حضرت متولّد شده، و هم اکنون زنده، و در پس پرده غيبت هستند.

در اديان غير اسلامي مانند زردشتي، يهودي، مسيحي، بودايي، اديان هندي و... اعتقاد به منجي وجود دارد، و در منابع زردشتي (کتاب زند و کتاب جاماسب نامه)، منابع هندي (کتاب شاکموني و کتاب ديد)؛ انجيل، تورات، زبور و... به مسأله منجي جهاني اشاره شده است.

در کتاب جاماسب نامه آمده است: «مردي بيرون آيد از زمين تازيان، از فرزندان هاشم، مردي بزرگ سر و بزرگ تن و بزرگ ساق، و بر دين جدّ خويش بوَد، با سپاه بسيار، و روي به ايران نهد، و آباداني کند، و زمين پر داد کند».

در انجيل آمده است:

«کمرهاي خويش را بسته، چراغ هاي خود را افروخته بداريد، و شما مانند کساني باشيد که انتظار آقاي خودشان را مي کشند که چه وقت، از عروسي مراجعت مي کند، تا هروقت که آيد، و در را بکوبد، بي درنگ براي او باز کنند، خوشا به حال آن غلامان که آقاي ايشان چون آيد، ايشان را بيدار يابد! پس شما نيز مستعد باشيد؛ زيرا در ساعتي که گمان نمي بريد، به سر انسان مي آيد...». [1] .

تورات مي گويد:

«و نهالي از تنه يسّي» بيرون آمده، و شاخه اي از ريشه هايش خواهد شکفت، و روح خدا بر او قرار خواهد گرفت... مسکينان را به عدالت، داوري خواهد کرد، و به جهت مظلومان زمين، به راستي حکم خواهد کرد... گرگ با برّه، سکونت خواهد کرد، و پلنگ با بزغاله، و گوساله و شير و پرواري با هم، و طفل کوچک، آن ها را خواهند راند.... [2] .

بنابراين، اعتقاد به منجي جهاني و اين که آينده جهان روشن است، در اديان غير اسلامي هم وجود دارد، و اختلاف دين اسلام با ديگر اديان در مصداق خارجي و خصوصيات شخصي منجي جهاني و مهدي است.


پاورقي

[1] انجيل لوقا، فصل 12، بند 35 و 36.

[2] تورات اشعياي نبي، فصل 11، بند 10 1.