بازگشت

فوايد امام غايب


اگرچه ممکن است حضور شخصي امام زمان عليه السلام در بين مردم سبب شود که مسلمانان از برکات بيشتري بهره مند شوند، ولي اين گونه نيست که اگر شخص ايشان غايب بود، هيچ گونه فايده اي براي امّت اسلامي و مردم نداشته باشد. در روايات، فوايد گوناگوني براي حضرت در حال غيبت آمده است؛ از جمله:

1. امام غايب عليه السلام، واسطه فيض و امان اهل زمين: امامان معصوم عليهم السلام امان اهل زمين اند، و اگر زمين از اين حجّت هاي الهي خالي بماند، دنيا و اهلش نابود خواهند شد.

امام سجّادعليه السلام فرمود: «ما پيشواي مسلمانان و حجّت بر اهل عالم و سادات مؤمنان و رهبر نيکان و صاحب اختيار مسلمانان هستيم؛ ما امان اهل زمين هستيم، چنان که ستارگان امان اهل آسمان اند. به واسطه ما است که آسمان بر زمين فرود نمي آيد، مگر وقتي که خدا بخواهد؛ به واسطه ما باران رحمت حق نازل، و برکات زمين خارج مي شود. اگر ما روي زمين نبوديم، اهلش را فرو مي بُرد»؛

و آن گاه فرمود: «از روزي که خدا آدم را آفريده تا حال، هيچ گاه زمين از حجّتي خالي نبوده است، ولي آن حجّت، گاهي ظاهر و مشهور، و گاهي غايب و مستور بوده است، تا قيامت نيز از حجّت خالي نخواهد شد، و اگر امام نباشد، خدا پرستش نمي شود». سليمان مي گويد: عرض کردم: «مردم چگونه از وجود امام غايب، منتفع مي شوند؟».

فرمود: «همان طور که از خورشيد پشت ابر بهره مي برند». [1] .

2. اميدبخشي به مسلمانان: ايمان و اعتقاد به امام غايب عليه السلام سبب اميدواري مسلمانان نسبت به آينده پر مهر و صفاي خويش در عصر ظهور امامشان مي گردد. جامعه شيعي، طبق اعتقاد خويش به وجود امام شاهد و زنده، همواره انتظار بازگشت ايشان را دارد. هرچند او را در ميان خود نمي بيند، امّا خود را جداي از او نمي داند. حضرت، همواره مراقب حال و وضع شيعيان خويش هستند، و اين باعث مي شود تا شيعيان به اميد لطف و عنايت حضرتش براي رسيدن به يک وضع مطلوب جهاني تلاش کرده، و در انتظار ايشان به سر ببرند.

3. پاسداري از آيين اسلام و دين خدا: يکي ديگر از فوايد امام غايب، اين است که عاشقان و سربازان آن حضرت، به اميد عصر ظهور، خود را براي دفاع از دين آماده مي نمايند. حضرت علي مي فرمايند:

«به برکت آن امام، گروهي از مردم براي دفاع از دين، و درهم کوبيدن فتنه ها آماده مي شوند، چنان که شمشير و تير، به دست آهنگر، تيز مي گردد؛ چشم آن ها به واسطه قرآن روشن است. تفسير و معاني قرآن در گوششان گفته مي شود، و شب و روز، از جام حکمت و علوم الهي سيراب مي شوند». [2] .


پاورقي

[1] ينابيع المودّة، ج2، ص217.

[2] نهج البلاغه، تصحيح صبحي صالح، خطبه 15.