بازگشت

دعاهايي مخصوص ديدن حضرت حجت در خواب يا بيداري


دعاهايي که به واسطه ي خواندن آن مي توان حضرت حجت عليه السلام را در خواب يا بيداري ديد.

و اما اعمال مخصوصه براي حاجت مذکوره؛ چه آن که مختص به امام زمان عليه السلام باشد، يا به مشارکت ساير ائمه، بلکه انبياء عليهم السلام، پس چند چيز از آنها مذکور مي شود:

اول: سيد جليل، ابن باقي در «اختيار مصباح» روايت کرده از حضرت صادق عليه السلام که فرمود: «هر کس بخواند بعد از هر نماز فريضه اين دعا را، پس به درستي که او خواهد ديد امام م ح م د بن الحسن عليه السلام را در بيداري يا در خواب:

بسم الله الرحمن الرحيم

اللهم بلغ مولانا صاحب الزمان أينما کان و حيثما کان من مشارق الارض و مغاربها سهلها و جبلها عني و عن والدي و عن ولدي و اخواني التحية و السلام عدد خلق الله، وزنة عرش الله و ما أحصاه کتابه و أحاط به علمه.



[ صفحه 125]



اللهم اني اجدد له في صبيحة هذا اليوم و ما عشت فيه من أيام حياتي عهدا و عقدا و بيعة له في عنقي لا أحول عنها و لا أزول أبدا.

اللهم اجعلني من أنصاره و أعوانه و الذابين عنه و الممتثلين لأوامره و نواهيه في أيامه و المستشهدين بين يديه.

اللهم فان حال بيني و بينه الموت الذي جعلته علي عبادک حتما مقضيا فاخرجني من قبري موتزرا کفني شاهرا سيفي مجردا قناتي ملبيا دعوة الداعي في الحاضر و البادي.

اللهم ارني الطلعة الرشيدة الغرة الحميدة و اکحل بصري بنظرة مني اليه و عجل فرجه و سهل مخرجه.

اللهم اشدد أزره و قو ظهره و طول عمره و اعمر اللهم به بلادک و أحي به عبادک فانک قلت و قولک الحق ظهر الفساد في البر و البحر بما کسبت أيدي الناس فأظهر اللهم لنا وليک و ابن بنت نبيک المسمي باسم رسولک صلواتک عليه و آله حتي لا يظفر شي ء من الباطل الا مزقه و يحق الله الحق بکلماته و يحققه.

اللهم اکشف هذه الغمة عن هذه الأمة بظهوره انهم يرونه بعيدا و نريه قريبا و صلي الله علي محمد و آله». [1] .

دوم: شيخ ابراهيم کفعمي در «الجنة الواقيه» فرموده که: «ديدم در بعضي از کتب اصحاب خود که هر کس اراده کرده ديدن يکي از انبيا و ائمه عليهم السلام را يا ساير مردم يا فرزندان خود را در خواب، پس بخواند سوره ي شمس، قدر، کافرون، توحيد، و معوذتين، [2] آن گاه بخواند سوره ي توحيد را



[ صفحه 126]



صد مرتبه، و صلوات بفرستد بر پيغمبر صلي الله عليه و اله و سلم صد مرتبه و بخوابد بر طرف راست؛ پس به درستي که خواهد ديد آن را که قصد کرده - ان شاء الله تعالي - و سخن خواهد گفت با آنها به آنچه مي خواهد از سوال و جواب.

و ديدم در نسخه ي ديگر، همين را بعينه، جز آن که گفته: به جا مي آورد اين را هفت شب، بعد از دعايي که اولش اين است: اللهم أنت الحي الذي...».

مخفي نماند که اين دعا را سيد علي بن طاووس روايت کرده در کتاب «فلاح السائل» به اسناد خود از بعضي از ائمه عليهم السلام که فرمود: «هر گاه اراده کردي که ببيني ميت خود را، پس بخواب با طهارت، و بخواب بر طرف راست خود، و بخوان تسبيح فاطمه زهرا عليها السلام را و بگو: اللهم أنت الحي...».

شيخ طوسي در مصباح خود فرموده: کسي که اراده کرده ديدن ميتي را در خواب خود، پس بگويد در وقت خواب:

«اللهم أنت الحي الذي لا يوصف و الايمان يعرف منه منک بدأت الأشياء و اليک تعود فما أقبل منها کنت ملجأه و منجاه و ما أدبر منها لم يکن له ملجأ و لا منجا منک الا اليک و أسئلک بلا اله الا أنت و أسئلک ببسم الله الرحمن الرحيم و بحق حبيبک محمد صلي الله عليه و اله و سلم سيد النبيين و بحق علي خير الوصيين و بحق فاطمة سيدة نساء العالمين و بحق الحسن و الحسين الذين جعلتهما سيدي شباب أهل الجنة أجمعين أن تصلي علي محمد و آله و أهل بيته و أن تريني ميتي في الحال التي هو فيها». [3] .

پس، به درستي که تو خواهي ديد او را - ان شاء الله تعالي -



[ صفحه 127]



و مقتضاي عموم اول خبر، اين دعا را براي ميت، حتي انبيا و ائمه عليهم السلام - چه زنده و چه متوفي - مي شود خواند.

بايد آن کسي که عمل به اين نسخه مي کند، تبديل کند آخر دعا را به آنچه مناسب مقام امام زنده و پيغمبر زنده است! بلکه ظاهر آن است که اگر براي نبي يا امام - چه زنده و چه متوفي - باشد، بايد تغيير دهد.

و مويد اين مطلب آن که در کتاب «تسهيل الدواء» بعد از ذکر دعاي مذکور، گفته که: ذکر کرده بعضي از مشايخ ما رحمه الله که هر کس اراده کرده که ببيند يکي از انبيا يا ائمه ي هدي عليهم السلام را، پس بخواند دعاي مذکور را تا آن جا که «أن تصلي علي محمد و آل محمد»، آن گاه بگويد: «أن تريني فلانا» [4] يعني نام آن را که خواسته، ببرد، و بخواند بعد از آن، سوره ي شمس، ليل، قدر، کافرون، توحيد و معوذتين را، آن گاه صد مرتبه سوره ي توحيد را بخواند، پس، هر که را اراده کرده، خواهد ديد و سوال مي کند از او، آنچه را قصد کرده، و جواب خواهد داد او را - ان شاء الله تعالي -.

سوم: شيخ مفيد رحمه الله در کتاب اختصاص روايت کرده از يکي از راويان، از حضرت موسي بن جعفر عليهما السلام که گفت: شنيدم از آن حضرت که مي فرمايد: «هر کسي که براي او حاجتي است به سوي خداوند تبارک و تعالي، و اراده کرده که ما را ببيند و مقام و مرتبه ي خود را بداند، پس غسل نمايد سر شب و مناجات کند به ما (يعني - و الله العالم - که با خداي تعالي مناجات کند به توسط ما، به اين که قسم دهد او را به حق ما و متوسل شود به حضرت او به وسيله ي ما، که ما را به او بنماياند و مقام او را در نزد ما به او



[ صفحه 128]



نشان دهد) پس به درستي که او خواهد ديد ما را و مي آمرزد او را خداوند به سبب ما، و پوشيده نمي شود بر او موضع و محل او (يعني مقام او)».

و بعضي گفته اند: مراد از «مناجات کردن به ما»، اين [است] که ديدن «ما» را از هم خود قرار دهد و ديدن و محبت «ما» را ذکر نفس خود گرداند، که خواهد ديد ايشان را.

و اين غسل مذکور در اين خبر، به جهت حاجت مذکوره، يکي از اغسال مستحبه است که فقها - رضوان الله عليهم - ذکر فرمودند؛ چنانکه علامه طباطبايي، بحر العلوم رحمه الله در منظومه ي خود مي فرمايد در ضمن غايات غسل:



و روية الامام في المنام

لدرک ما يقصد من مرام



و ظاهر، بلکه مقطوع اين است که نظر سيد بحر العلوم، به همين خبر باشد؛ چنانکه صاحب «مواهب»، [5] و غيره تصريح کردند.

و مناسب است ذکر يک عمل مختصر براي ديدن علي عليه السلام را در خواب؛ سيد علي بن طاووس در «فلاح السائل» روايت کرده که از براي ديدن امير المومنين عليه السلام را در خواب، اين دعا را در وقت خوابيدن بخواند:

«اللهم اني أسئلک يا من لطفه خفي [6] و أياديه باسطة لا تنقضي أسئلک بلطفک الخفي الذي ما لطفت به لعبد الا کفي أن تريني مولاي علي بن أبي طالب عليه السلام في منامي». [7] .



[ صفحه 129]




پاورقي

[1] بحار الانوار: ج 86، ص 61.

[2] يعني سوره ناس و فلق.

[3] بحار الانوار: ج 53، ص 329.

[4] يعني در اين نقل به جاي «ميتي»، «فلانا» گفته شده که مخصوص به ميت نباشد.

[5] مواهب، شرح منظومه سيد بحر العلوم است.

[6] يا من له لطف خفي، خ.

[7] بحار الانوار: ج 53، ص 330.