بازگشت

امام حسن عسکري رهبري دانا و حکيم


امامي که رهبري طلايه داران امت را در آن زمان بعهده داشت، همانا امام يازدهم از ائمه ي اهل بيت حضرت امام حسن بن علي العسکري بود که از طرف حکام وقت مجبور شد تا در سامراء پايتخت خلفاي عباسي زندگي کند.

اما عليرغم همه ي فشارها و مراقبت هاي دقيقي که از طريق حکام عليه آنحضرت و حتي در بازداشتگاه يا زندان اعمال مي شد، همچنان نقش خود را در توجيه و ارشاد و بيداري امت و رهبري پيشتازان آن جامعه ايفا مي کرد.

حقوق شرعي اعم از خمس و زکوة، بصورتي بسيار محرمانه به امام حسن عسکري، وسيله ي يکي از وکلاي مورد اطمينان خود بنام عثمان بن سعيد عمري از علماي بزرگ مي رسيد؛ ليکن امام وي را به تجارت روغن واداشت تا اين شغل بصورت سرپوشي ظاهري، روي کار مهم رساندن اموال و نيابت حضرت را بشکلي بسيار مخفي و محرمانه بپوشاند.

وي بعنوان يک روغن فروش، خيک هاي روغن را از اموال جمع آوري شده يعني حقوق شرعي پر مي کرد، سپس در حاليکه آن خيک ها به ظاهر آغشتته به روغن بودند آنها را به منزل امام حسن عسکري مي فرستاد. بديهي است وارد کردن اين خيک ها به منزل امام شبهه و شکي براي جاسوسان ايجاد



[ صفحه 63]



نمي کرد. [1] .

کما اينکه حضرت امام حسن عسکري به يکي از اصحاب خود بنام محمد بن مسعود عياشي ماموريت داد تا روايات باقي مانده از ائمه ي اهل بيت را که به سبب جو خفقان آلود و وحشت از هم پاشيده بود جمع آوري کند. و بدين ترتيب عياشي ثروت کلان پدري خويش را صرف اين مهم نمود تا جائي که منزلش چون مسجد محل تجمع ده ها تن نسخه بردار و مقابله کننده و خواننده و مفسر بود... در نتيجه ي اين تلاش و کوشش فراوان، بيش از دويست جلد کتاب مشتمل بر احاديث اهل بيت و رهنمودهاي آنان در زمينه هاي گوناگون جمع آوري کرد. [2] .

و در عين اينکه توده هاي مسلمان از آمادگي و پشتکار بيشتري برخوردار بودند اما نگراني طلايه داران ايمان در اين بود که آينده ي اين تلاشها و سرنوشت بيداري صحيح ديني پس از امام حسن عسکري که يقينا همچون آباء گراميش بدستور حکام به زندگيش پايان داده مي شد چه خواهد بود و بعد از آنحضرت، رهبري بعهده چه کسي است؟ و آن پيشوائي که مسئوليت مکتب و رهبري جامعه ي مسلمان را بعهده گيرد کيست؟



[ صفحه 64]



مومنين اين سوالات را از خود مي پرسند... ولي بزودي به ياد احاديث موکد و متواتري از پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله مي افتادند که در آن بگونه اي رک و آشکار آمده است که:

خداوند متعال براي اين امت دوازده امام معصوم در نظر گرفته است که خود را وقف خدمت در مسير حفظ شريعت و نشر رسالت عظيم اسلامي کرده اند.

و نيز در کتاب صحيح بخاري (جزء چهارم صفحه ي 175 چاپ مصر، سال 1355) بنقل از رسول خدا صلي الله عليه و آله آمده است که:

«يکون اثنا عشر اميرا کلهم من قريش.»

«دوازده امير مي آيند که جملگي اهل قريش اند.»

و نظير اين احاديث در صحيح مسلم و ترمذي و همه ي کتب حديث نقل شده است. [3] .

جامعه ي اسلامي تا بحال امامت و رهبي يازده امام را درک نموده و در پرتو رهنمدهاي امام حسن عسکري بعنوان



[ صفحه 65]



يازدهمين پيشوا بسر مي برد و اما اين دوازدهمين امام که بعنوان خاتم اوصياء و جانشينان رسول خدا صلي الله عليه و آله و آخرين رهبر امت مسلمان برگزيده شده کيست؟

امام حسن عسکري که تا کنون صاحب پسري نشده است و حکومت وقت هم اين مسئله را دقيقا زير نظر داشته زيرا که احاديث به وجود امامي بشارت داده اند که بدست وي ريشه هاي ستم و گردن کشي قلع و قمع مي گردد و حکومت امنيت و ايمان برقرار مي شود.


پاورقي

[1] کتاب غيبت صغري، سيد محمد صدر، صفحه ي 227.

[2] سيرة الائمة و تاسيس الشيعة لعلوم الاسلام.

[3] در کتاب با ارزش «منتخب الاثر» علامه ي صافي گلپايگاني بيش از سيصد حديث از صحاح و مجامع و مسانيد جمع آوري شده است و همگي حکايت از وجود دوازده امام و جانشين پس از پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله مي کند.