بازگشت

اهتمام امت


بخاطر اهميت خطير مساله و نيز از زمانيکه رسول اکرم صلي الله عليه و آله آنرا در جامعه مطرح نمود همواره قيام مهدي مورد توجه نسلهاي متعاقب امت مسلمان از روحانيون گرفته تا راويان حديث بوده است.



[ صفحه 49]



دهها تن از صحابه و ياران پيامبر صلي الله عليه و آله آنچه درباره ي قيام امام مهدي (عج) و رهائي جهان بدست او را از حضرتش شنيده بودند نقل کرده اند و صدها تن از پيروانشان احاديث ياد شده را از آن صحابه براي اعقاب خود بازگو نموده اند و همه ي پيشوايان حديث و علاقه مندان به حفظ سنت مقدس روايات نقل شده را در کتب خود ثبت و ضبط کرده اند.

گروه بسياري از دانشمندان و علماي مسلمان درباره ي جزئيات و اثبات تحقق اين وعده ي الهي بررسي هاي ويژه اي کرده و کتب ارزنده يي نوشته اند که همه ي اين تلاشها نشانگر اهميت خطير مساله بوده و نيز راه را بروي هر اقدامي که بخواهد بمنظور سلب آرزوي بزرگ بشريت و ملبس نمودن آن به جامه ي سياه و کشنده ي ياس و نااميدي باعث انکار اين عقيده ي اسلامي مي شود؛ مي بندد. تا جائيکه شيخ ابوالاعلي المودودي در کتاب «البيانات» خود مي نويسد:

«انها - روايات خروج المهدي - تحمل حقيقة اساسية هي القدر المشترک فيها، و هي ان النبي صلي الله عليه و آله اخبر آنه سيظهر في آخر الزمان زعيم عامل بالسنة يملا الارض عدلا، و يمحو عن وجهها اسباب الظلم و العدوان، و يعلن فيها کلمة الاسلام، و يعم الرفاة في خلق الله.» [1] .



[ صفحه 50]



«روايات نويد دهنده ي خروج و قيام مهدي، نشاندهنده و گوياي واقعيتي اساسي و وجه مشترکي است که پيامبر (ص) با جملات زير آنرا بيان نموده است که:

در آخر الزمان، رهبري پاي بند و عامل به سنت ظاهر خواهد شد که زمين را پر از عدل و داد مي کند و همه ي مسببين ستم و تجاوز را در پهنه ي گيتي از بين مي برد و اسلام را در آن اجرا و پياده مي کند، و بندگان خدا از رفاه و آسايش برخوردار مي شوند.

در اين زمينه دو نوع حديث نقل شده است:

يکي احاديثي که در آنها از نام حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه به وضوح و صراحت ياد شده است و ديگري احاديثي که از ظهور خليفه اي دادگر بدون اينکه نامي از مهدي (عج) برده باشند. و از آنجائيکه موضوع احاديث دسته ي دوم مشابه با گروه اول مي باشد از اينرو به عقيده ي محدثان، خليفه ي دادگر همان محمد بن الحسن العسکري (مهدي) مي باشد. [2] .

شيخ عبد العزيز بن باز دانشمند نامي عربستان سعودي در قطعيت اين مسئله مي گويد:

«ان امر المهدي امر معلوم و الاحاديث فيه مستفيضة بل متواترة متعاضدة... فهي بحق تدل علي ان هذا الشخص الموعود به، امره



[ صفحه 51]



ثابت و خروجه حق.» [3] .

«مساله مهدي روشن است و احاديث در اين باره فراوان و در حد استفاضه بلکه تواتر متعاضده است... و آن حقيقتا دلالت مي کند که آن شخص موعود، امرش بحق است و خروجش حقيقت دارد.»

و از آخرين بحثهاي جدي که در اثبات اين مساله مطرح شده است بحثي است جالب از دانشمند معاصر و استاد دانشگاه اسلامي مدينه ي منوره، شيخ عبد الحسين العباد که مطالب خود را در اين دانشگاه در يک سخنراني تحت عنوان «عقيده اهل سنت و اثر آن در مهدي منتظر» ايراد کرده است و در سال 1389 ه- در سومين شماره ي مجله ي «جامعة الاسلاميه» در صفحات 126 تا 164 منتشر شد. او در اين بحث خود، آمار و حقايق زير را بيان داشت:

از جمله کساني که رواياتي از پيامبر خدا صلي الله عليه و آله درباره ي حضرت مهدي نقل کرده اند به نامهاي زير برخوردم که عبارتند از:

1- علي بن ابيطالب (ع)

2- حسين بن علي (ع)

3- عبدالله بن عباس

4-عبدالله بن عمر

5- عثمان بن عفان

6- طلحة بن عبيدالله

7- عبدالرحمن بن عوف

8- ام سلمة



[ صفحه 52]



9- ام حبيبة

10- عبدالله بن مسعود

11- عبدالله بن عمرو

12-ابوسعيد خدري

13-جابربن عبدالله

14- ابوهريره

15-انس بن مالک

16-عمار بن ياسر

17-عوف بن مالک

18-قرة بن اياس

19-ثوبان مولي رسول الله

20-علي الهلالي

21-حذيفة بن اليمان

22-ابوالطفيل

23-عبدالله بن الحارث بن حمزه

24-جابر الصدفي

25-عمران بن حصين

تعداد کساني که احاديث و آثار راجع به مهدي را در کتابهايشان آورده اند:

بسياري از جمع کنندگان حديث، روايات راجع به حضرت مهدي را از کتابهاي صحاح و سنن معاجم و مسانيد و غيره جمع آوري کرده اند که شخصا به کتاب و يا نامهاي آنها که به 38 تن بالغ مي شود برخورد نموده ام.

کتابهائي که در مقام و منزلت مهدي (عج) نوشته اند: دانشمندان اين امت به جهت آنکه احاديث راجع به مساله مهدي (عج) از اهميت ويژه اي برخوردار است به جمع آوري و تاليف و شرح روايات نقل شده از پيامبرشان صلي الله عليه و آله همت گماردند و بايد گفت که برخي از اين دانشمندان اين احاديث را همانگونه که در سنن و مسانيد و غيره آمد است در آثار کلي و عمومي خود نيز



[ صفحه 53]



وارد کرده اند و بعضي از آنان کتب ويژه اي درباره ي اين احاديث نوشته اند که بخاطر پشتيباني از دين خدا و هدايت و نصيحت مسلمانان رحمت و پاداشهاي الهي بر آنها باد.

در ميان ده تن از دانشمندان بزرگي که در اين باره همت گماردند؛ کساني يافت مي شوند که تواتر احاديث راجع به مهدي را نقل کرده اند: (آنگاه نام شش تن از دانشمندان و علماء بزرگ حديث که تواتر احاديث پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله راجع به مهدي (عج) را ثابت کرده اند برده شده است).


پاورقي

[1] البيانات، صفحه 116.

[2] البيانات، صفحه ي 161.

[3] مجله ي جامعة الاسلاميه، شماره سوم صفحه 161 و 162.