بازگشت

قيام امام زمان


روايات مختلفي درباره روز قيام حضرت مهدي (عج) وجود دارد. در برخي، از نوروز به عنوان روز آغاز قيام، ياد شده است. برخي احاديث ديگر روز عاشورا را روز آغاز قيام ذکر کرده است. در تعدادي از روايات روز شنبه و در تعدادي ديگر، جمعه، روز قيام تعيين شده است. در هم زماني نوروز، با عاشورا اشکالي به نظر نمي رسد؛ زيرا نوروز طبق سال شمسي و عاشورا بر اساس سال قمري محاسبه مي شود و يکي شدن اين دو روز امکان پذير است و هم زماني اين دو روز با جمعه يا شنبه نيز ممکن است. آن چه مشکل و متعارض به نظر مي رسد، ذکر دو روز از هفته به عنوان روز قيام است؛ ولي مي توان اين دسته از روايات را نيز توجيه کرد؛ زيرا اگر سند اين روايات صحيح باشد، در اين صورت احاديثي که جمعه را روز ظهور حضرت، تعيين کرده است، بر روز قيام و ظهور حمل مي شود و رواياتي که شنبه را روز قيام مي داند، بر استقرار و تثبيت نظام الهي و نابودي مخالفان تفسير شود.

بايد توجه داشت که رواياتي که شنبه را روز قيام مي داند، از نظر سند مورد تأمّل است؛ ولي رواياتي که جمعه را ذکر کرده است، از اين نظر ايرادي ندارد.

اينک به رواياتي در اين باره توجه فرماييد:

امام صادق (ع) مي فرمايد: «قائم ما اهل بيت، در روز جمعه ظهور مي کند». [1] .

امام باقر (ع) مي فرمايد: «گويا حضرت قائم را مي بينم که در روز عاشورا، روز شنبه، ميان رکن و مقام ايستاده و جبرئيل نيز جلوي حضرتش ايستاده است و مردم را به بيعت بااوفرامي خواند». [2] .

امام باقر (ع) مي فرمايد: «حضرت قائم (ع) روز شنبه که روز عاشوراست، قيام مي کند؛ روزي که امام حسين (ع) شهيد شد». [3] نيز آن حضرت مي فرمايد: «آيا مي دانيد که اين روز -عاشورا- چه روزي است؟ همان روزي است که خداوند توبه آدم و حوّا را پذيرفت؛ روزي است که خداوند دريا را براي بني اسرائيل شکافت و فرعون و پيروانش را غرق کرد و موسي بر فرعون پيروز شده؛ روزي است که ابراهيم (ع) متولد شد؛ روزي است که خداوند توبه قوم يونس را پذيرفت؛ روز تولد حضرت عيسي است و روزي است که حضرت قائم در آن روز قيام مي کند». [4] .

روايت ديگري نيز به همين مضمون از امام باقر (ع) [5] نقل شده است؛ ولي در اين روايت وثاقت ابن بطائني که در سلسله سند آن است، مورد بحث است.

امام صادق (ع) مي فرمايد: «در شب بيست و سوم، به نام حضرت مهدي (عج) ندا داده مي شود و در روز عاشورا، روز شهادت حسين بن علي (ع)، قيام مي کند». [6] .

هم چنين آن حضرت مي فرمايد: «روز نوروز همان روزي است که قائم ما اهل بيت در آن روز ظهور مي کند». [7] .


پاورقي

[1] اثبات الهداة، ص 496؛ بحارالانوار، ج 52، ص 279.

[2] طوسي، غيبة، ص 274؛ کشف الغمّه، ج 3، ص 252؛ بحارالانوار، ج 52، ص 290.

[3] کمال الدين، ج 2، ص 653؛ طوسي، غيبة، ص 274، التهذيب، ج 4، ص 333؛ ملاذ الاخيار، ج 7، ص 174؛ بحارالانوار، ج 52، ص 285.

[4] بحارالانوار، ج 52، ص 285.

[5] التهذيب، ج 4، ص 300؛ ابن طاووس، اقبال، ص 558؛ خرائج، ج 3، ص 1159؛ وسائل الشيعه، ج 7، ص 338؛ بحارالانوار، ج 98، ص 34؛ ملاذ الاخيار، ج 7، ص 116.

[6] طوسي، غيبة، ص 274؛ بحارالانوار، ج 52، ص 290.

[7] المهذب البارع، ج 1، ص 194؛ خاتون آبادي، اربعين، ص 187؛ وسائل الشيعه، ج 5، ص 228؛ اثبات الهداة، ج 3، ص 571؛ بحارالانوار، ج 52، ص 208.