بازگشت

مرکز نشر فرهنگ اسلامي


يکي ديگر از موارد قابل توجه در روايات اين است که شهر قم در روزگار غيبت به عنوان مرکزي براي رساندن پيام اسلام به گوش مستضعفان زمين در خواهد آمد و عالمان و دانشمندان ديني آن، حجّتي بر جهانيان خواهند شد.

امام صادق (ع) در اين باره مي فرمايد: «به زودي شهر کوفه از مؤمنان تهي مي گردد و علم و دانش از آن جا رخت بر مي بندند و چون ماري که در گوشه اي چنبره زده است، محدود مي گردد و از شهري که آن را قم مي نامند، ظهور مي کند و آن جا پايگاه علم و فضيلت و معدن دانش و کمال مي گردد؛ به گونه اي که روي زمين هيچ مستضعف (فکري) نمي ماند که از دين آگاهي نداشته باشد؛ حتي زنان پرده نشين، و اين زمان، نزديک به زمان ظهور قائم ما خواهد بود.

خداوند، قم و مردمش را جانشين حضرت حجّت قرار مي دهد و اگر چنين نبود، زمين اهلش را فرو مي برد و حجّتي بر زمين نمي ماند. بنابراين، علم و دانش از شهر قم به شرق و غرب جهان سرازير مي شود و حجّت بر جهانيان تمام مي گردد؛ به گونه اي که هيچ شخصي نمي ماند که دين و دانش به او نرسيده باشد و آن گاه حضرت قائم (عج) ظهور مي کند و عذاب الهي بر کافران به دست آن حضرت فرود مي آيد؛ زيرا خداوند، از بندگان انتقام نمي گيرد، مگر هنگامي که حجّت بر آنان تمام شده باشد». [1] .

در روايت ديگري آمده است: «اگر مردم قم نبودند، دين از بين مي رفت». [2] .


پاورقي

[1] همان، ج 60، ص 213؛ سفينة البحار، ج 2، ص 445.

[2] بحارالانوار، ج 60، ص 217.