آرزوي کمي تعداد فرزند
پيامبر اسلام (ص) مي فرمايد: «رستاخيز بر پا نمي شود، تا آن که کسي که پنج فرزند دارد، آرزوي چهار فرزند کند و آن که چهار فرزند دارد، مي گويد: کاش سه فرزند داشتم و صاحب سه فرزند آرزوي دو فرزند دارد و آن که دو فرزند دارد، آرزوي يک فرزند نمايد و کسي که يک فرزند دارد، آرزو کند که: کاش فرزندي نداشت». [1] .
در روايت ديگري مي فرمايد: «روزگاري خواهد آمد که غبطه مرد کم فرزند را بخوريد، چنان که امروز غبطه فرزند و ثروت زيادتر را مي خوريد؛ تا آن جا که يکي از شما، از کنار قبر برادرش مي گذرد و خود را بر قبر او مي غلطاند؛ آن گونه که حيوانات خود را بر خاک چراگاه مي غلطانند و مي گويد: اي کاش من به جاي او بودم و اين سخن نه به سبب شوق ديدار خداوند و يا به دليل اعمال نيکي است که از پيش فرستاده است؛ بلکه به جهت بلاها و گرفتاري هايي است که بر او فرود مي آيد». [2] .
نيز آن حضرت مي فرمايد: «قيامت بر پا نمي شود، مگر آن که فرزند کم گردد». [3] در اين روايت «الولد غيضاً» آمده است که معناي آن سقط جنين و جلوگيري از بارداري است؛ ولي کلمه «غيظاً» که در روايت ديگري آمده است به معناي غم و مشقّت و محنت و غضب است.
يعني مردم در آن دوران با سقط جنين و جلوگيري از افزايش فرزند، مانع زيادشدن فرزندان مي شوند. يا فرزند داشتن موجب غم و اندوه و خشم خواهد بود و شايد اين به علت مشکلات سخت اقتصادي، گسترش بيماري ها در کودکان و نبودن امکانات، تبليغ و تشويق به کنترل جمعيت و يا عامل ديگر باشد.
پاورقي
[1] الف) عن الصادق (ع): «إذا رأيْتَ الرجل يُعيَّر علي إتيان النساء» کافي، ج 8، ص 39؛ بحارالانوار، ج 52، ص 257؛ بشارةالاسلام، ص 133.
ب) «إذا صار الغلام يعطي کما تعطي المرأة، و يعطي قفاهُ لمن ابتغي» کافي، ج 8، ص 38؛ بحارالانوار، ج 52، ص 257.
ج) «يزف الرجال للرجال کما تزف المرأة لزوجها» بشارة الاسلام، ص 76؛ الزام الناصب، ص 121.
د) قال الصادق (ع): «يتمشط الرجل کما تتمشط المرأة لزوجها، و يعطي الرجال الأموال علي فروجهم و يتنافس في الرجل و يغار عليه من الرجال، و يبذل في سبيل النفس و المال» کافي، ج 8، ص 38؛ بحارالانوار، ج 52، ص 457.
ه) قال الصادق (ع): «تکون معيشة الرجل من دبره، و معيشة المرأة من فرجها» کافي، ج 8، ص 38.
و) قال الصادق (ع): «عندهما يغار علي الغلام کما يغار علي الجارية (الشابة) في بيت أهلها». بشارة الاسلام، ص 36، 133.76.
ز) قال النبي (ص): «کأنّک بالدنيا لم تکن إذا ضيعت أُمّتي الصلاة واتبعت الشهوات و غلت الأسعار و کثر اللواط». بشارةالاسلام، ص 23؛ الزام الناصب، ص 181.
[2] فردوس الاخبار، ج 5، ص 227.
[3] المعجم الکبير، ج 10، ص 12.