بازگشت

بهداشت


شکوفايي شگفت انگيز دانش ها، به ويژه علم بهداشت و درمان در عصر حکومت مهدي (عج) و بهره گيري از آن براي گسترش بهداشت در جامعه و فرونشستن شعله هاي جنگ و پيدايش آرامش رواني و تأمين بهداشت روحي با اصلاح شدن انسان ها و نيز گسترش کشاورزي و دامداري و تأمين تغذيه در حدّ مطلوب، از جمله عواملي است که بهداشت را در روزگار امام عصر (ع) به حدّ بالا و ايده آل خود مي رساند و چنان مي شود که وضعيت جسمي مردم دگرگون مي گردد و عمر آنان طولاني مي شود؛ به گونه اي که گاهي يک شخص هزار فرزند، نوه و... خود را مي بيند و آن گاه چشم از جهان فرو مي بندد.

رسول خدا (ص) مي فرمايد: «هنگامي که عيسي (ع) از آسمان فرود آمد و دجّال را کشت و شب، هنگامي که در صبح آن، خورشيد از مغرب طلوع کند (نه از سوي مشرق) تاچهل سال زندگي پربار و آسوده اي خواهيد داشت و در اين مدّت نه کسي مي ميرد و نه بيمار مي شود». [1] .

شايد منظور از اين سخن، آن باشد که مرگ ها و بيماري هايي که پيش از ظهور حضرت، گسترش يافته، در دوران حضرت به اندازه اي اندک و ناچيز است که مي توان آن را در حکم عدم دانست و شايد معناي ظاهري مراد باشد؛ يعني در اين مدّت مرگ و بيماري وجود نداشته باشد و آن به دليل مقدم مبارک حضرت بقية اللَّه الاعظم است.

اميرمؤمنان (ع) مي فرمايد: «در حکومت مهدي (عج)... عمرها طولاني مي شود». [2] .

مفضل بن عمر مي گويد: امام صادق (ع) فرمود: «هنگامي که قائم ما قيام کند... مردم درسايه فرمانروايي او، عمري دراز خواهند داشت؛ به گونه اي که براي هر شخص هزارفرزند متولدمي شود». [3] .

امام سجاد (ع) در اين باره مي فرمايد: «هنگامي که قائم ما قيام کند، خداوند عزّوجلّ، بيماري و بلا را از شيعيان ما دور مي سازد و قلب هاي شان را همانند آهن هاي محکم قرارمي دهد و توان و نيروي هر يک از آنان را برابر نيروي چهل مرد مي گرداند و آنان فرمانروايان روي زمين و بزرگان آن مي شوند». [4] .

امام باقر (ع) درباره بهداشت محيط زيست در حکومت امام زمان (عج) مي فرمايد: «هنگامي که قائم ما قيام کند... چاه هاي فاضلاب و ناودان هايي را که در مسير راه هاست، از بين مي برد». [5] .

حفظ بهداشت شهرها و محيط جامعه، از وظايف حکومت هاست. بنابراين، بايد از هر عاملي که سبب به خطر افتادن بهداشت محيط زيست مي شود، جلوگيري گردد. ريختن فاضلاب خانه ها در کوچه ها و احداث چاه هاي توالت و دستشويي در بيرون از خانه ها - چنان چه در برخي از شهرها و روستاها مرسوم است - سبب نابودي بهداشت محيط زيست مي شود. از اين رو، مي بينيم که يکي از کارهاي حضرت مهدي (عج) جلوگيري از اين گونه تخلّفات بهداشتي مي باشد.


پاورقي

[1] ابن طاووس، ملاحم، ص 97.

[2] عقد الدرر، ص 159؛ القول المختصر، ص 20.

[3] مفيد، ارشاد، ص 363؛ المستجاد، ص 509؛ بحارالانوار، ج 52، ص 337؛ وافي، ج 2، ص 113.

[4] نعماني، غيبة، ص 317؛ صدوق، خصال، ج 2، ص 541؛ روضة الواعظين، ج 2، ص 295؛ صراط المستقيم، ج 2، ص 261؛ بحارالانوار، ج 52، ص 317.

[5] من لايحضره الفقيه، ج 1، ص 234؛ مفيد، ارشاد، ص 365؛ طوسي، غيبة، ص 283؛ روضة الواعظين، ج 2، ص 264؛ اعلا الوري، ص 432؛ الفصول المهّمه، ص 302؛ اثبات الهداة، ج 3، ص 452؛ بحارالانوار، ج 52، ص 333.