ساختن مساجد
حبه عرني مي گويد: اميرمؤمنان به سوي سرزمين «حيره» [1] رهسپار شد و فرمود: «...به طور حتم، در شهر حيره مسجدي ساخته خواهد شد که پانصد در داشته باشد و دوازده امام جماعت عادل در آن نماز جماعت برگزار کنند. گفتم: اي اميرالمؤمنين! اين گونه که توصيف مي کني، آيا مسجد کوفه، گنجايش مردم را خواهد داشت؟ فرمود: «چهار مسجد در آن جا ساخته مي شود که مسجد کوفه (فعلي) از همه آنها کوچک تر خواهد بود. و اين مسجد (حيره که پانصد در دارد) و دو مسجد ديگر که در دو سوي شهرکوفه قرار مي گيرند، احداث خواهد گشت». آن گاه حضرت [2] به سوي رودخانه بصريين و رودخانه غربيين اشاره کرد.
نيز آن حضرت مي فرمايد: «حضرت مهدي (عج) به حرکت خود ادامه مي دهد... تااين که در قسطنطنيه و نزديک آن مساجد بسياري ساخته مي شود». [3] .
مفضل مي گويد: حضرت صادق (ع) مي فرمود: «هنگامي که حضرت قائم (عج) قيام کند، در بيرون از شهر کوفه (ظهرالکوفه)، مسجدي خواهد ساخت که هزار در خواهد داشت». [4] .
شايد مراد از ظهرالکوفه که در روايت آمده است، شهر نجف اشرف باشد؛ چون دانشمندان از نجف به ظهرالکوفه تعبير کرده اند.
پاورقي
[1] بحارالانوار، ج 52، ص 352.
[2] حيره، شهري در يک فرسنگي کوفه بود که در زمان ساسانيان در آن جا ملوک لخمي سلطنت داشتند و دست نشانده ايران بودند. خسرو پرويز در سال 602 م. اين سلسله را منقرض و حاکم براي آن تعيين کرد. بعد از آن که حيره به دست مسلمانان افتاد، به علت بناي کوفه تنزل يافت و قبل از قرن دهم م. و قرن چهارم ه. به کلي از ميان رفت؛ فرهنگ فارسي معين، ج 5، ص 470.
[3] التهذيب، ج 3، ص 253؛ کافي، ج 4، ص 427؛ من لايحضره الفقيه، ج 2، ص 525؛ وسائل الشيعه، ج 9، ص 412؛ مرآةالعقول، ج 18، ص 58؛ ملاذ الاخيار، ج 5، ص 478؛ بحارالانوار، ج 52، ص 375.
[4] احقاق الحق، ج 13، ص 312.