بازگشت

فرشتگان و جنيان


حضرت علي (ع) مي فرمايد: «... خداوند، حضرت مهدي (عج) را با فرشتگان، جن و شيعيان مخلص ياري مي کند». [1] .

ابان بن تغلب مي گويد: امام صادق (ع) فرمود: «گويا هم اکنون، حضرت قائم (عج) را در پشت شهر نجف مي بينم؛ هنگامي که بر آن نقطه از جهان دست يافته است. او بر اسبي سياه که خال هاي سفيدي دارد و ميان چشمانش پاره اي سفيدي مي درخشد، سوار مي شود (و شهرهاي جهان را مي گشايد). هيچ شهري در جهان بر جاي نمي ماند، جز آن که مردمش مي پندارند، مهدي (عج) در ميان آنان و در شهرشان مي باشد. آن گاه که او پرچم رسول خدا (ص) را به اهتزاز درآورد، سيزده هزار و سيزده فرشته - که سال ها منتظر ظهورش بوده اند - به زير پرچمش گرد مي آيند (و آماده نبرد مي شوند). همان فرشتگاني که با نوح پيامبر در کشتي، با ابراهيم خليل در آتش و با عيسي هنگام عروج به آسمان، همراه بودند.

هم چنين چهار هزار فرشته به ياري حضرت مي شتابند؛ آن فرشتگاني که بر سرزمين کربلا فرود آمده بودند تا در رکاب حسين (ع) بجنگند؛ ولي اذن اين کار را نيافتند و به آسمان رفتند و چون با اذن جهاد بازگشتند، امام حسين (ع) را شهيد يافتند و در اندوه از دست دادن اين فيض بزرگ، همواره ناراحت و اندوهگينند و تا روز رستاخيز، گرداگرد ضريح امام حسين (ع) مي چرخند و اشک مي ريزند». [2] .

امام باقر (ع) مي فرمايد: «گويا هم اکنون حضرت قائم و يارانش را مي بينم... که فرشته جبرئيل در سمت راست مهدي (ع) و ميکائيل در سمت چپ آن حضرت حرکت مي کنند و ترس و وحشت، پيشاپيش سپاهيانش و پشت سر آنان به فاصله يک ماه در حرکت است و خداوند، او را با پنج هزار فرشته آسماني ياري مي رساند». [3] .

نيز آن حضرت مي فرمايد: «فرشتگاني که در جنگ بدر به پيامبر (ص) ياري دادند، هنوز به آسمان بازنگشته اند تا اين که حضرت صاحب الامر (ع) را ياري رسانند و تعدادشان پنج هزار فرشته مي باشد». [4] .

امام صادق (ع) مي فرمايد: «براي حضرت قائم (عج) نُه هزار و سي صد و سيزده فرشته فرود مي آيد؛ آنان همان فرشتگاني هستند که همراه حضرت عيسي (ع) بوده اند؛ هنگامي که خداوند او را به آسمان برد». [5] .

علي (ع) مي فرمايد: «حضرت مهدي (عج) با سه هزار فرشته ياري مي شود؛ آنان بر چهره و پشت دشمنان مي کوبند». [6] .

در تفسير آيه شريفه (أتي أمرُاللَّه فلاتستعجِلُوه؛ [7] امر خدا فرا رسيد، پس درباره آن شتاب نکنيد). امام صادق (ع) مي فرمايد: «اين أمراللَّه، امر ماست؛ يعني خداوند براي قيام مهدي فرمان داده است که براي آن شتاب نکنيم؛ زيرا خداوند، صاحب امر ما را با سه لشکر از فرشتگان، مؤمنان و رعب پشتيباني مي کند و ما به حقمان مي رسيم». [8] .

حضرت رضا (ع) مي فرمايد: «هنگامي که حضرت قائم (عج) قيام کند، خداوند به فرشتگان دستور مي دهد تا بر مؤمنان سلام دهند و در مجالس آنان شرکت کنند و اگر يکي از مؤمنان با حضرت کاري داشت، امام (ع) برخي از فرشتگان را مأمور مي کند که آن شخص را به دوش گيرند و نزدش بياورند و هرگاه نيازش برطرف شد، او را به جايگاه نخستينش بازگردانند.

برخي از مؤمنان بر روي ابرها حرکت مي کنند و برخي ديگر به همراه فرشتگان در آسمان پرواز مي کنند و گروهي ديگر به همراه فرشتگان راه مي روند و گروهي نيز بر فرشتگان سبقت مي گيرند. برخي از مؤمنان را فرشتگان به عنوان قاضي قرار مي دهند و مؤمن نزد خداوند با ارزش تر از فرشته است؛ به گونه اي که برخي از مؤمنان را حضرت بر صد هزار فرشته به عنوان قاضي مي گمارد». [9] .

شايد قضاوت اين مؤمنان در ميان فرشتگان براي رفع اختلاف آنان در مسائل علمي و موضوعات باشد و اين گونه اختلافات با عصمت فرشتگان منافاتي ندارد.


پاورقي

[1] حصيني، الهدايه، ص 31؛ ارشاد القلوب، ص 286.

[2] کمال الدين، ج 2، ص 672؛ نعماني، غيبة، ص 309؛ کامل الزيارات، ص 120؛ العدد القويه، ص 74؛ مستدرک الوسائل، ج 10، ص 245.

[3] بحارالانوار، ج 52، ص 343؛ نورالثقلين، ج 1، ص 388؛ القول المختصر، ص 21.

[4] اثبات الهداة، ج 3، ص 549؛ نورالثقلين، ج 12، ص 388؛ مستدرک الوسائل، ج 2، ص 448.

[5] بحارالانوار، ج 14، ص 339؛ ر. ک: نعماني، غيبة، ص 311.

[6] ابن حمّاد، فتن، ص 101؛ شافعي، بيان، ص 515؛ الحاوي للفتاوي، ج 2، ص 73؛ الصواعق المحرقه، ص 167؛ کنزالعمّال، ج 4، ص 589؛ ابن طاووس، ملاحم، ص 73؛ احقاق الحق، ج 19، ص 652.

[7] نحل (16) آيه 1.

[8] تأويل الآيات الظاهرة، ج 1، ص 252؛ اثبات الهداة، ج 3، ص 562؛ بحارالانوار، ج 52، ص 356.

[9] دلائل الامامه، ص 241؛ اثبات الهداة، ج 3، ص 573.