بازگشت

پايان جنگ ها


با پي ريزي نظام الهي و حکومت جهاني امام عصر (عج) و فروپاشي قدرت هاي شيطاني، شعله هاي جنگ فرو مي نشيند و ديگر قدرتي نمي ماند که بتواند با ارتش مهدي (عج) به رويارويي برخيزد. از اين رو، ساز و برگ نظامي در بازارها بدون تقاضا مي ماند و در نتيجه ارزان و بي خريدار مي شود.

علي (ع) مي فرمايد: «... و جنگ ها نيز به پايان مي رسد». [1] .

کعب مي گويد: روزها به پايان نمي رسد تا اين که مردي از قريش، در بيت المقدس فرود مي آيد... و جنگ ها نيز به پايان مي رسد». [2] .

رسول خدا (ص) در خطبه اي درباره دجّال و کشته شدنش فرمود: «پس از آن بهاي يک اسب، چند درهم (پول نقره) خواهد بود». [3] .

ابن مسعود مي گويد: از نشانه هاي قيامت اين است که زن و اسب گران مي شود؛ سپس ارزان مي گردد و تا روز قيامت نرخ آن گران نمي شود. [4] .

شايد مقصود از گراني زن پيش از ظهور امام زمان (عج)، کنايه از اين باشد که در اثر نامساعد بودن اوضاع اقتصادي، اداره و نگه داري يک زن و تشکيل خانواده بسيار مشکل مي شود؛ چنان که در اثر کثرت جنگ ها و نياز به مرکب، تهيه اسب (و تجهيزات جنگي) دشوار و گران مي شود؛ ولي با پايان جنگ ها - پس از قيام حضرت قائم (عج) - جنگ افزارها ارزان مي شود و در اثر بهبود وضع اقتصادي، دشواري هاي ازدواج و زندگي از بين مي رود و گويا زن ارزان مي شود.

زمخشري نقل مي کند: يکي از نشانه هاي قيام - مهدي (عج) - اين است که از شمشيرها، به جاي داس استفاده مي کنند». [5] .

چون در آن روزگار ديگر جنگي نيست؛ در نتيجه از صنايع و ابزاري که در خدمت جنگ قرار داشت، براي پيشرفت کشاورزي بهره برداري مي کنند.

پيامبر گرامي اسلام (ص) در اين زمينه مي فرمايد: «... نرخ گاو بالا مي رود و نرخ اسب ناچيز مي شود». [6] .

شايد اين روايت نيز همين گونه تفسير شود؛ زيرا از گاو در کشاورزي استفاده مي شود و گوشت و شير آن قابل مصرف است؛ ولي از اسب بيش تر به عنوان ابزار جنگي بهره برداري مي کرده اند.


پاورقي

[1] ابن حمّاد، فتن، ص 162؛ المعجم الصغير، ص 150؛ احقاق الحق، ج 13، ص 204.

[2] عقد الدرر، ص 166؛ ر. ک: عبدالرزاق، مصنّف، ج 11، ص 401.

[3] ابن طاووس، ملاحم، ص 152.

[4] المعجم الکبير، ج 9، ص 342 و مانند اين مطلب را در عقد الدرر، ص 331، از «خارجة بن الصلت» نقل شده است.

[5] الفائق، ج 1، ص 354.

[6] ابن حمّاد، فتن، ص 159؛ ابن طاووس، ملاحم، ص 82.