بازگشت

السلام عليک يا معدن العلوم النبوة


سلام بر تو اي جايگاه استقرار علوم نبويّه و مرکز علم هاي نبيّ اکرم صلي الله عليه وآله!

«معدن» در لغت از «عدن» مي باشد؛ يعني، محل استقرار و مرکز شي ء. پيامبر صلي الله عليه وآله فرموده است: «الناس معادن کمعادن الذهب و الفضة»؛ يعني، به لحاظ مکارم اخلاق و محاسن صفات، متفاوت اند؛ همانند تفاوت معادن که مواد مستقر در آن، تفاوت جوهري با هم دارد. «معدن الرحمه» در زيارت جامعه کبيره،به معناي ذوات مقدس امامان معصوم است که مرکز رحمت و محل اقامت و استقرار رحمت الهي اند. [1] .

ابوبصير گويد: امام صادق و امام باقرعليهم السلام فرمودند: «خداوند متعال داراي دو علم است: علمي که اختصاص به خداوند دارد و هيچ مخلوقي از آن آگاه نيست و علمي که آن را به فرشتگان و پيامبرانش آموخته است و اين علم است که اکنون به ما اهل بيت عليهم السلام رسيده است». [2] .

«خزّان العلم» در زيارت جامعه کبيره به معناي علوم الهي، اسرار رباني و دانش هاي حقيقي است. هر آنچه که کتاب هاي الهي شامل آن است، در نزد امامان معصوم عليهم السلام ذخيره شده است. ايشان، راسخان در علم و دانايان به تأويل قرآن و فصل الخطاب هستند. ابي بصير گويد: حضرت صادق عليه السلام فرمود: «ما راسخان در علم هستيم و به تأويل قرآن آگاهيم». [3] .

حضرت باقر عليه السلام فرمود: «به خدا سوگند! من گنجينه خداوند در آسمان و زمين هستم؛ لکن نه گنجينه طلا و نقره؛ بلکه، گنجينه دانش الهي ام». [4] .

زراره گويد: خدمت امام باقر عليه السلام بودم که مردي از اهل کوفه از آن حضرت درباره فرموده اميرالمؤمنين عليه السلام «هر چه خواهيد از من بپرسيد که هر چه از من بپرسيد به شما خبر مي دهم» سؤال کرد؛ آن حضرت فرمود: هيچ کس علمي ندارد، جز آن چه از اميرالمؤمنين عليه السلام استفاده شده است. مردم هر کجا خواهند بروند، به خدا علم درست جز اينها نيست و با دست اشاره به خانه خود کرد (مقصود خانه وحي و نبوت و امامت است)». [5] .

امام باقر عليه السلام فرموده است:«به خدا که پيغمبر صلي الله عليه وآله از آنچه خدايش تعليم داد، حرفي نياموخت؛ جز آن که آن را به علي عليه السلام تعليم داد. سپس آن علم به ما رسيد، آن گاه دست بر سينه خود زد». [6] .


پاورقي

[1] انوار ساطعه في شرح زيارة الجامعه، شيخ جواد کربلائي، ج 1، ص 454 - 455.

[2] شرح زيارت جامعه کبيره، ص 89؛ کافي، ج 1، باب ان الائمة يعلمون جميع العلوم التي خرجت الي الملائکة و الانبياء و الرسل، رقم، ص 255.

[3] همان، ص 58 از کافي، کتاب الحجة، باب ان الراسخين في العلم هم الائمة، رقم 1، ص 213.

[4] همان، ص 127 از کافي، ج 1، باب ان الائمة ولاة امر الله و خزنة علمه، رقم 2، ص 192.

[5] همان، ج 2، کتاب الحجة، ص 251، ح 2.

[6] همان، ج 1، کتاب الحجة، ص 393، ح 3.