بازگشت

غيبت صغري


غايب شدنِ امام دوازدهم از نظرها، به دو مرحله تقسيم گشت: مرحله کوتاه مدت(غيبت صغري)، و مرحله درازمدت(غيبت کبري). غيبت اول، از دو جهت محدود بود: از جهت زماني و از جهتِ شعاعي.



[ صفحه 43]



از نظر زماني، بيش از 70 سال به طول نينجاميد، [1] و از اين رو «غيبت صغري» ناميده گشت.

از نظر شعاعي نيز، اين غيبت، غيبتي همه جانبه نبود، و شعاع و دامنه آن محدود بود. يعني در طول مدت 70 ساله اين غيبت، اگر چه امام از نظرها پنهان بود، ليکن اين غيبت و پنهاني، نسبت به همه کس نبود، بلکه کساني بودند که به صورتي با امام در تماس بودند. و اينان نايبانِ خاصِّ امام بودند، کارهاي مردم را مي گذرانيدند، نامه ها و سؤالات مردم را به نزد امام مي بردند- يا مي فرستادند- و پاسخ امام را به مردم مي رساندند. و گاهي گروهي از مردم، به وسيله آن نايبانِ خاصّ- که ذکرشان مي آيد- به ديدار امامِ دوازدهم بار مي يافتند. اين بود که در اين مدت، امام، هم غايب بود و هم غايب نبود.


پاورقي

[1] از سال 260 تا 329. برخي سالهاي غيبت صغري را از هنگام ولادت حضرت مهدي«ع» به شمار آورده اند يعني: سال 255، زيرا در آن سالها، مهدي «ع» حضور و معاشرت چنداني نداشته است، و از نظر کلي غايب محسوب مي شده است. با اين حساب، دوره«غيبت صغري»، 75 سال مي شود. شيخ بزرگوار، محمد بن نعمان مفيد، از جمله کساني است که به اين شمار معتقد بوده است. وي در کتاب «الارشار»(ص346، از چاپ حروفي)، مي گويد: «غيبت صغري از زمان ولادت مهدي است تا پايان دروه سفارت(نيابت خاصه)، و هنگام درگذشت آخرين سفير، از سفيراني، که واسطه ارتباط شيعه با امام بوده اند.».