حضور ايرانيان در صحنه
در برخي از احاديث اشاره شده است به حضور فعّال «عجم» [1] در جامعه مهدي. البته مقصود از عجم ملتهاي غير عرب است، و ليکن، به احتمال قوي، بيشترين مصداق آن در هنگام ظهور، ايرانيان خواهند بود، بويژه که مرکز ثقل تشيع نيز در ايران است، اين سرزمين قهرمان و مقدس. به هر حال شرق(شرق کشورهاي اسلامي)، و خراسان (سرزمين خورشيد طالع)، و طالقان، و قم(وري)، و مکه مکرمه، و مدينه منوره، و نجف اشرف، و کوفه، در جريان ظهور حق مطلق، نقشهايي عمده دارند، چنانکه قسطنطنيه(استانبول فعلي) نيز، يکي از مراکز مهم فتحهاي اوليه مهدي و ياران اوست!... از شهرها و سرزمينهاي ديگري نيز، در مبارزات و فتوحات اوليه سپاهيان مهدي آل محمد(ص»، نام بده شده است، شهرها و سرزمينهايي که محل درگيريهاي بزرگ و حوادث گران است، از جمله:
[ صفحه 296]
انطاکيه [2] ، دمشق، فلسطين، اردن، حمص، و حلب. و سپس که در اين مراکز، و پاره اي جاهاي ديگر- از جمله سرزمين چين- مبارزات و درگيريهايي اتفاق افتاد، و فتحهاي نمايان و پيروزيهاي بزرگ، نصب مهدي و ياران او شد، آثار نصر و غلبه اين قيام معلوم مي شود، و اندک اندک، سراسر جهان، از وقوع حادثه کبري، و قيامت صغري، آگاه مي گردند، آنگاه مقدمات فتح همه جهان فراهم مي گردد، و انقلاب به همه جا راه مي گشايد، و در مدتي کوتاه، از جايي که خورشيد طلوع مي کند تا آنجا که غروب مي کند، همه جا را، فرا مي گيرد.
پاورقي
[1] «بحار الانوار»، ج52، ص 364.
[2] در احاديث رسيده است که «مهدي نخست به انطاکيه مي رود، و از غاري در آنجا، تورات موسي(نسخه اصلي) را بيرون مي آورد... عصاي موسي و انگشتري سليمان نيز در آن غار است». («بحار الانوار»، ج52، ص390).آنچه در مآخذ، درباره انطاکيه آمده است، با موضوع ياد شده مناسب است:«... انطاکيه کنوني (انطاکيه، در جنوب ترکيه، بر رود اورونتس، نهر العاصي، 22کيلومتري ساحل مديترانه قرار دارد)، فقط قسمت کوچکي از انطاکيه قديم را اشغال کرده است. از شهر قديم، باروها، آباره، تئاتر و قلعه اي باقي است. در کاوشهاي که در آنجا و در اطرافش به عمل آمده موزائيکهاي عالي، از شش قرن اول ميلادي، به دست آمده است. جام بزرگ انطاکي، که در 1910 به دست آمد، به زعم بعضي، همان جام مقدس است.».