بازگشت

نيروي جواني پايدار


يکي از خصوصيات و اوصاف امام عصر (ع) اين است که به مرور روزگار، پيري و کهولت در آن حضرت ظاهر نشود و بايد هم اينطور باشد. زيرا با سن زياد اگر کهولت آور و پيري زا باشد آن حضرت نخواهد توانست مصدر آن همه اصلاحات و اقدامات و فعاليتهاي بزرگ اصلاحي گردد.

پس همانطور که آن حضرت به امر خدا از يک عمر بسيار بلند برخودار است، جواني و نشاط و نيرومندي آن رهبر جهانيان نيز به امر خدا محفوظ خواهد ماند و چنانچه در مقالات طول عمر بطور تفصيل و مکرّر توضيح داديم اينگونه موضوعات اولاً، در دائره قدرت خداوند متعال قرار دارد، و آن کسي که ايمان وقبول دارد که خدا ماده را آفريده و مواد را به هم پيوست و از آن اين عالم با اين نظام استوار را پديدار ساخت و خدائي که اين همه عالم ها را آفريده، البته قادر است که جواني و نشاط و نيروي يک فرد را نگاه دارد.

ثانياً امکان حفظ جواني نيز مسأله اي است که در ضمن مسأله امکان طولاني ساختن عمر حلّ شده و آزمايش هاي علمي آن را تأييد نموده و دانشمنداني که در اين موضوع تحقيقات و مطالعه دارند رفع پيري و خستگي و حفظ و اعاده جواني و دير رس کردن پيري را ممکن بلکه عملي شناخته اند.

مبارزه با پيري و باز گشت دادن نشاط و تجديد قواي جواني اگر چه از عهد باستان مورد توجه بوده و يقيناً بسياري از معمّريني که اديان و تاريخ معرفي کرده اند از نيروي جواني برخوردار بوده اند، ولي بحث در آن از نظر علوم جديد از قرن هجده و نوزده شروع و مطالعات و بررسي هاي دانشمندان در اطراف آن همچنان ادامه دارد.

«براون اسکار» نخستين دانشمندي است که هنگام پيري در صدد تجديد جواني خود با عصاره غدد تناسلي برآمد (1869م) و دانشمندان ديگر من جمله «ورونوف» با استفاده از تجارب او آزمايشهائي کردند (1918) و از لحاظ تجربي آزمايشهاي «استيناش» حائز اهميّت شد که توانست در روي بعضي جانوران به توسط اعمال جراحي بر روي مجاري تناسلي، آثار جواني را باز گرداند ولي اينگونه آزمايشها و روشهاي جراحي و هورموني ناقص و اغلب بي خطر نبود. [1] .

بعضي از دانشمندان در انديشه پيدا کردن وسيله مبارزه با علت اصلي پيري که (به عقيده آنها) ضعف و فرسودگي سلولي است افتادند.

يکي از مشاهير پزشکان که راجع به امکان طولاني کردن عمر و تازه کردن جواني در روي حيوانات آزمايشهائي کرده دکتر «فورد نوف» است. اين شخص مي گويد: ششصد آزمايش موفقيّت آميز انجام داده ام و اطمينان مي دهد که در آينده نزديک تجديد قواي پيران و برطرف ساختن گرد و غبار سالخوردگي و خميدگي قامت آنها عملي خواهد شد چنانچه ديررس ساختن پيري و طولاني کردن عمر با حفظ صحت قلب و دماغ تا آخر عمر بلکه تغيير صفات و شخصيّات و عادات ممکن خواهد شد. [2] .

در عصر حاضر نيز کوشش و تلاش پزشکان در اطراف اکتشاف سبب پيري ادامه دارد.

روزنامه «الثّوره» به مناسبت اطلاعيه سازمان ملل راجع به آمار جمعيّت دنيا و اختلافات آنها در سن، مقاله اي باستناد اقوال پزشکان مشهور منتشر کرد که قسمت عمده آن راجع به اسباب پيري و تلاشهائي است که دردانشگاههاي بزرگ براي کشف علّت اصلي آن دنبال مي شود.

در اين مقاله بطور قطع اظهار نظر شده که پيري ارتباط به سن زياد ندارد. از نظر روانشناسان پيري احساس به از کار افتادن و بي اهميّت شدن است با صرف نظر از سن زياد. و از نظر دانش پزشکي پيري عبارت است از اصابت انسجه حياتي جسم به قصور از اداء وظيفه در حدود نشاط متعارف و معتاد و به معني ديگر پيري مفقود شدن قدرت تجديد سلولهاي حياتي است. و به هر حال اين احساس يا اين پديده جسمي تحت تأثير پيش رفتن سن نيست. گاهي عارض اشخاص چهل ساله مي شود و گاهي در شخص صد ساله هم اثري از آن ديده نمي شود و گاهي پيري به واسطه بعضي امراض عارض يک قسمت بدن مي شود در حالي که ساير اعضاء جواني و نشاط خود را دارا هستند.

در اين مقاله اظهار نظر شده که پيري بر حسب طب جديد معلول سه عامل است:

نخست، بيماري هاي مزمنه مانند بيماري هاي معدي، بيماري هاي سوء تغذيه و بيماري هاي ديگر.

دوّم، حالات رواني و انفعالات نفساني که عامل پيري و مؤثر در فقدان نشاط و استهلاک سلولهاي حياتي است.

عامل سوّم: عوامل خارجي است مانند محيط زندگي و آب و هوا و سردي و گرمي و رطوبت. [3] .

«بوکومولتس» که در تاريخ مبارزه با پيري زياد به اسم او برمي خوريم معتقد بود که بايد به وسيله سرم مخصوص به انساج نرمش اوليه را باز گرداند.

اين سرم از اسبي که قبلاً سرم ويژه اي به او تزريق شده بود گرفته مي شد و سالها در غرب بازار سياه داشت.

در غرب نيز نظير «بوکومولتس» روسي وجود دارد اين شخص دکتر «پنهانس» است که در سوئيس زندگي مي کند و چند نفر از افراد سرشناس دنيا مشتري او بودند.

شيوه «پنهانس» عبارت از اين است که در انساج پير شده، انساج جوان که از حيوانات يا انسان گرفته شده داخل کنند ولي بايد ميان داخل کردن اين نسج تازه در بدن شخص و گرفتن آن از موجود ديگر بيش از 60 دقيقه فاصله نباشد.

«پنهانس» مي گويد که از 20000 آزمايشي که او در اين زمينه انجام داده هيچ کدام مواجه با شکست نشده است.

چندي قبل دکتر «اصلان» در روماني ماده جديدي براي مبارزه با پيري پيدا کرده و آن را (هاش ـ 3) ناميد اين ماده را امروز تقريباً در سرتاسر جهان به کار مي برند و پزشک مشهور دکتر «شرمن» از آن استفاده مي کند و مي گويد: اين ماده به پوست نرمش مخصوصي مي دهد و خستگي بدن را کاهش مي دهد و حافظه را قوي مي کند و خواب را منظم مي سازد.

اين پزشک مي گويد: نتيجه اي که گرفته ام به اين ترتيب است 40در صد موفقيّت کامل، 35 درصد نتيجه مناسب و فقط 25 درصد شکست. [4] .

زيست شناس معروف فرانسوي «بلوفر» در جريان مطالعات مشهور خود در باره زنبور عسل به مساله اي حيرت انگيز يعني زندگي دراز و توأم با نيرومندي و جواني ملکه زنبوران برخورد و در خصوص علت آن به تجسّس خستگي ناپذيري پرداخت.

وي در ضمن مطالعه دريافت که ملکه زنبوران از خوراکي مخصوصي که توسط کارگران فراهم مي آيد در تمام عمر تغذيه مي نمايد در صورتي که ديگر زنبوران فقط در سه روز نخستين زندگي از اين مائده اسرار آميز برخوردارند. اين غذاي حيرت انگيز چيست و آيا رمز جواني و زيبائي و عمر دراز ملکه (ملکه چهار صد برابر ديگر زنبوران زندگي مي کند) در اين ماده غذائي نهفته است؟

زيست شناس فرانسوي از سال 1938 به بعد با مطالعات شبانه روزي در پي حل اين مشکل بر آمده و به موفقيّتهاي بزرگي نائل گشت.

ترکيب اين مائده يعني شَهد شاهانه اسرار آميز بوده و فقط معلوم گشته است که حاوي کاربن، هيدروژن، آزوت، ارگوسترول ويتامين هاي (ب) و مخصوصاً به مقدار معتنابهي آسيد بانتوتنيک مي باشد.

«بلوفر» در تجارب 14 ساله خود ثابت کرد که تحول و رشد اشکال جنيني زنبوران و عمر دراز و جواني پايدار زنبور ملکه به واسطه تأثير شگفت انگيز شهد شاهانه مي باشد و هم چنين توانست با استحصال اين ماده که به نام «آپي سرم» معروف است و تجويز آن در اشخاص فرسوده و پيران، نتايج حيرت آوري به دست آورد. «بلوفر» با اتکاء بر صدها تجربه اعلام داشته است که تأثير شهد شاهانه در انسان گواينکه از پيري جلوگيري نمي کند ولي دوران جواني را طولاني و توأم با تندرستي و نيرومندي مي سازد، و در حقيقت (آپي سرم) داروي به خصوص نبوده بلکه مائده معجز آسا و حيات بخش مي باشد. [5] .

اطلاعات مقاله مفصلي از سرويس مخصوص خبر گزاري فرانسه تحت عنوان «بشر تا آخر عمر جواني و شادابي خود را حفظ خواهد کرد» انتشار داد. در اين مقاله مي نويسد: با توجه به مذاکراتي که در آخرين کنفرانس بين المللي پزشکي که در «کبک» صورت گرفت، مي توان گفت که جواب اين سؤال «امکان مبارزه با پيري، حفظ شادابي، موازنه جواني تا دم مرگ» مثبت است. (و هم نوشته است:) دکتر «هوآرد کورتيس» دانشمند آمريکائي وابسته به آزمايشگاه ملّي بروکلين معتقد است پيري و فرسودگي سلولها معلول خرابي و فساد اسيد «دزوکس ريبونو کلئيک»، «آ.د.ن» سلولهاي بدن است. مي دانيم که «آ.د.ن» کار و توليد سلولها کاسته مي شود و تنها راه جلوگيري از پيري به وسيله يک عمل داروئي در سطح مولکولهاي «آ.د.ن» سلولهاي تمام اعضاء بدن امکان پذير است. (و هم مي نويسد:) در ميان مراکز تجسساتي جهان که پيشرفتهاي قابل توجهي در زمينه جلوگيري از پيري به دست آورده اند مراکز پژوهشي بخارست، پاريس و بالتيمور در درجه اوّل اهميّت قرار دارند. در بالتيمور هم اکنون نتايج مطالعات و آزمايشهاي پزشکي روي ششصد نفر از 18 تا 99 ساله مورد بررسي است.

(در پايان مقاله نوشته است:)

پزشکان در حال حاضر مي کوشند به وسائل داروئي از فساد «آ.د.ن» سلولها جلوگيري کنند و در اين راه پيشرفتهاي قابل توجهي نيز به دست آورده اند به اين ترتيب مي توان گفت: طولي نخواهد کشيد که (بيماري پيري) از بين خواهد رفت. [6] .


پاورقي

[1] اطلاعات، شماره 8930.

[2] مجله کل شيء. و تفسير طنطاوي، ج17، ص224.

[3] روزنامه (الثوره) چاپ بغداد، شماره94، سال اوّل.

[4] اطلاعات شماره 11805.

[5] اطلاعات شماره 8930.

[6] اطلاعات شماره 12672.