بازگشت

داستان سرداب


راستي امام مهدي (عجل الله تعالي فرجه الشريف) در کجا و چگونه غايب شد؟ آيا در سرداب منزل پدرش غايب شد و هنوز نيز در آنجا است؟

در اين باره به شيعه تهمت هايي زده اند و مي گويند: شيعه معتقد است که ماءموران خليفه عباسي به منزل حضرت در «سامرا» هجوم آورده اند، تا او را دستگير کنند. و آن حضرت که در آن هنگام در سرداب بود، از ديده ها پنهان شد و تاکنون در آنجا بدون آب و غذا زندگي مي کند و روزي از آنجا ظهور خواهد کرد. اين داستان چنان شهرت يافته است که وي را «صاحب سرداب» لقب داده اند.

اين در حالي است که در منابع شيعي و کتاب هايي اماميه، هيچ نامي از «سرداب» نيست. نويسندگان اهل سنت در نوشته هاي خود بر اين نظر اصرار مي ورزند و متاءسفانه اين سخن دستاويزي براي حمله برخي از آنان به «تشيع» گرديده است. [1] .

آنان پنداشته اند که شيعيان در ميان سرداب، امام خود را مي جويند و ظهورش را از آن نقطه انتظار مي کشند؛ از اين جهت، تهمت هايي به شيعه زده و در اين زمينه به خود زحمت مراجعه به منابع شيعه را نداده اند.

در حالي که براساس تاريخ و روايات شيعه، امام مهدي (عجل الله تعالي فرجه الشريف) از هنگام ولادت در اختفا به سر مي برد و بنا به مصالحي تولد و زندگي او آشکار نبود و بعد از رحلت پدر گرامي، غيبت صغراي آن حضرت، آغاز شد. امام مهدي (عجل الله تعالي فرجه الشريف) بعد از نماز گزاردن بر پيکر پاک پدر و تدفين آن حضرت، وارد منزل شد و ديگر کسي آن حضرت را در اجتماع و در ميان مردم نديد. [2] .

آن حضرت بنا به روايات شيعي در ميان مردم زندگي مي کند و در موسم حج حاضر مي شود، ولي مردم او را نمي شناسند. [3] .

خانه اي که از آن سخن گفته مي شود، دو قسمت داشت؛ يک قسمت براي مردان و قسمت ديگر براي زنان، يک سرداب هم زير اطاق ها قرار داشت که در روزهاي گرم، اهل خانه در آن سرداب زندگي مي کردند.

شيعه اين خانه و اين سرداب را محترم مي دارد؛ زيرا امامانشان در اين خانه زندگي مي کردند، و در همين خانه، امام هادي عليه السلام، امام عسکري عليه السلام و نيز امام مهدي (عجل الله تعالي فرجه الشريف) خداوند سبحان را عبادت مي کردند. اين يک امر معقول و طبيعي است که به جهت علاقه مندي به پيشوا و رهبر ديني، آن چه متعلق به او است محترم داشته شود، در ميان تمامي اديان و مذاهب چنين است و شيعه از اين عشق و احترام به مکان هاي مقدس و مشاهد مشرفه دفاع مي کند. و آن را از مصاديق في بيوت اذن الله ان ترفع. مي داند؛ اما اين احترام، غير از آن تهمت هاي مخالفان، به شيعه است.

حقيقت اين است که داستان غيبت حضرت مهدي (عجل الله تعالي فرجه الشريف) در سرداب «سامرا» و زندگي کردن آن حضرت در اين مکان، دروغ و بهتاني بيش نيست و هيچ يک از بزرگان شيعه، چنين باوري نداشته و ندارند. [4] .


پاورقي

[1] منتخب الاثر، لطف الله صافي، ص 372.

[2] ر. ک: حياة الامام المهدي عليه السلام، باقر شريف القرشي، ص 115 - 120.

[3] الکافي، کليني، ج 1، ص 337؛ کمال الدين و تمام النعمة، صدوق، ج 2، ص 440.

[4] اقتباس از: مجله حوزه، ش 71 - 70، ويژه بقية الله الاعظم عليه السلام، ص 44 - 45.