بازگشت

رشد فوق العاده اقتصادي


از برنامه ها و اقدامات امام زمان عليه السلام پديد آوردن رفاه در کل جامعه ي بشري است. پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم در اين باره مي فرمايد: «يتنعم امتي في زمن المهدي عليه السلام نعمة لم يتنعموا قبلها قط...». [1] .

امت من در زمان مهدي عليه السلام به رفاه و نعمتهايي دست يابند که پيش از آن و در هيچ دوره اي دست نيافته بودند....

احاديث درباره ي رفاه اقتصادي و رشد فوق العاده دوران ظهور بسيار است و اين، شايد اهميت موضوع و نقش آن را در ساختن جامعه ي آرماني اسلام مي رساند.

پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم مي فرمايد: «يکون في امتي المهدي... يتنعم امتي في زمانه نعيما لم يتنعموا مثله قط و البر و الفاجر، يرسل السماء عليهم مدرارا، و لا تدخر الارض شيئا من نباتها». [2] .

در امت من مهدي قيام کند... و در زمان او مردم به رفاه و نعمتهايي دست



[ صفحه 191]



مي يابند که در هيچ زماني دست نيافته باشند، همه چه نيکوکار و چه بدکار. آسمان باران رحمتش را بر آنان ببارد و زمين چيزي از روييدنيهاي خود را پنهان ندارد: بدين ترتيب، عمران و آبادي زمين و بهره برداري از امکانات آن تا حدي که عمران مکاني موجب تخريب محيط زيست نشود و از همه ي تکنيکهاي دقيق علمي و فني و متناسب با محيط زيست استفاده شود و از سودجوئيها و تکاثر طلبي گروه معدودي مسرف جلوگيري گردد، از اقدامات امام زمان عليه السلام خواهد بود، بنحوي که هيچ نقطه اي تخريب شده باقي نمي ماند مگر اينکه آباد مي شود. امام باقر عليه السلام مي فرمايد:...زمين براي قائم ما در هم پيچيده مي شود (و همه چيز در کنترل و نظارت دقيق ايشان است)... و در زمين جاي خرابي نمي ماند مگر اينکه آباد و عمران گردد.... [3] .

در هنگامه ي بعد از ظهور، به علت تقواي عمومي مردم و هدايت آنان توسط انسان کامل يعني امام زمان عليه السلام، خداوند وعده ي خود را درباره ي جامعه ي تقوي پيشگان آشکار مي کند: «فقلت استغفروا ربکم انه کان غفارا. يرسل السماء عليکم مدرارا و يمددکم باموال و بنين و يجعل لکم جنات و يجعل لکم انهارا». [4] .

سپس گفتم از پروردگارتان آمرزش بخواهيد که او آمرزنده است. تا از آسمان برايتان پي در پي باران فرستد. و شما را به اموال و فرزندان مدد کند و برايتان بستانها و نهرها بيافريند.

امام علي عليه السلام درباره ي اين نعمت در عصر ظهور مي فرمايد:...چون قائم قيام کند، آسمان - چنانکه بايد- باران بارد و زمين گياه روياند... به گونه اي که يک زن [در کمال امنيت و آرامش] از عراق مي آيد و تا شام برود و جز بر زمينهاي سرسبز گام ننهد... [5] .



[ صفحه 192]



دوران ظهور که دوران سراسر آگاهي و شناختهاي کامل و اصيل و مفيد است، همه ي زواياي زندگي انسان روشن مي گردد و طبيعت کاملا مسخر انسان مي گردد و بدين ترتيب سرمايه هاي عظيمي در اختيار بشر با هدايت و رهبري امام عادل جهاني يعني امام منتظر عليه السلام قرار مي گيرد. اميرالمومنين علي عليه السلام درباره ي بهره برداري از معادن و منابع زيرزميني در آن عصر پرشکوه مي فرمايد:...«و تخرج له الارض أفاليذ کبدها، و تلقي اليه سلما مقاليدها...». [6] .

... زمين آنچه را در اعماق خويش دارد براي وي بيرون دهد، و همه ي امکانات و برکات خويش را در اختيار او گذارد....

بدين ترتيب، از يک طرف سرمايه هاي مادي فوق العاده زياد مي گردد و از طرف ديگر اين امکانات بنحو عادلانه توزيع مي گردد و جلوي اجحاف و تعدي سود جويان تکاثر طلب گرفته مي شود و در نهايت، مردم نيز از نظر غناي روحي و سطح اخلاق و معرفت و تقوي چنان اوج مي گيرند که دامنه حرص و آز که سرچشمه تکاثر و بخل و احتکار و تنازع است برچيده مي شود، در حديثي از امام صادق عليه السلام چنين مي خوانيم: هنگامي که قائم ما قيام کند... زمين (با تدبير امام و تلاش صادقانه مردم) گنجها و ذخائر گرانبهاي خود را آشکار مي سازد. آنچنان که مردم آنرا با چشم خود مي بينند و (آنچنان غناي ظاهري و معنوي مردم را فرا مي گيرد) که نمي توانيد کسي را پيدا کنيد که هديه شما را بپذيرد، و يا زکات مال را قبول کند. همه ي مردم به آنچه خدا از فضلش به آنها روزي داده مستغني و بي نياز مي شوند. [7] .


پاورقي

[1] بحارالانوار؛ جلد 51، ص 83.

[2] بحارالانوار؛ جلد 51، ص 78.

[3] کمال الدين؛ جلد اول، ص 331.

[4] نوح، 12-10.

[5] بحارالانوار؛ جلد دهم، ص 104.

[6] نهج البلاغه؛ خطبه 138.

[7] بحارالانوار؛ ج 52، ص 337.