بازگشت

مساوات در توزيع اموال عمومي


حکومت اسلامي جامعه و همه ي مردم را خانواده ي دولت و حکومت مي شمارد و



[ صفحه 252]



بودجه ي دولتها را تأمين کننده ي مخارج جامعه مي داند، و چنانکه تبعيض در يک خانواده کوچک موجب نيازمندي در برخي و زياده روي در برخي ديگر است، در سطح جامعه نيز نابرابري در تقسيم بيت المال و استفاده از امکانات، زمينه ي پيدايش طبقات مرفهين بي درد با فاصله هاي وحشتناک و زيانبار و تباهي آفرين است. علي عليه السلام مي فرمايد: من چون پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم (بيت المال را) برابر (به همه) مي دهم و آن را ويژه اغنيا نمي سازم. [1] .

اگر منابع ثروت عمومي و بيت المال، بطور برابر، در خدمت همگان قرار نگرفت و امکانات و سرمايه ها در هر بخشي از بخشهاي اقتصادي بيشتر به طبقات متنفذ و اشراف داده شد، مثلا بانکها به سرمايه داران وام دادند، ابها، مراتع، جنگلها و... در اختيار نان قرار گرفت، به نقاط محروم کمتر توجه شود و سرمايه گذاري در آنجا کمتر صورت گيرد، امکانات تحصيلي در مناطق عقب مانده تقويت نشود و ديگر تبعيضات انجام گردد، اختلاف طبقاتي زيادتر گشته و ثروت در ميان اغنيا فقط گردش مي کند.

امير مومنان علي عليه السلام مي فرمايد: بدانيد که هر کس از مهاجران و انصار، از اصحاب رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم که خود را از لحاظ همصحبتي (با پيامبر) برتر از ديگران مي شمارد، بايد بداند که برتري آشکار مربوط به فرداي قيامت است و در نزد خدا است و اجر و پاداش آن را خدا خواهد داد. و هر کس که دعوت خدا و پيامبر را پذيرفت و به دين ما در آمد و رو به قبله ايستاد، مستحق حقوق و حدود اسلام است. شما بندگان خداييد و مال مال خداست و ميان شما به برابر پخش خواهد شد و هيچ کس را در آن بر ديگري برتري نيست خدا دنيا را پاداش و ثواب پرهيزکاران قرار نداده، بلکه آنچه در نزد خداست براي نيکوکاران بهتر است. [2] .



[ صفحه 253]




پاورقي

[1] کافي؛ ج 8، ص 61-60.

[2] کافي؛ ج 8؛ صث 361-360.