بازگشت

مشخصات امام زمان






[ صفحه 35]



بهرحال امام زمان (عليه السلام) در زمان پدر که 5 ساله بود (از سال 255 تا 260، سال شهادت پدر) نزد پدر بود، ولي در مخفيگاه بسر مي برد، بسياري از اصحاب ائمّه (عليهم السلام) و علما و فقهاي اعلام اسلام، وي را زيارت کرده اند، حتي بسياري از نوابغ و علماي بزرگ چين و بخارا و سمرقند و هندوسند و اندلس و اروپا به سامرّاه سفر کرده و توسط امام عسکري (عليه السلام) با امام زمان (عليه السلام) ملاقات کرده و مسائل خود را از وي پرسيده اند، و نشان سوغات و هداياي صاحبانش را از او خواسته اند، او به يک يک آنها پاسخ صحيح داده است. (چنانکه اين مطلب در جلد 52 و 53 بحار بطور مفصّل آمده است.)

براي اينکه بيشتر با اين عزيز که پرده هاي غفلت و گناه، ما را از ديدارش محروم ساخته آشنا شويد به اين حديث توجه کنيد: پيامبر خدا (صلي الله عليه و آله و سلم) فرمود:

«اَلْمَهْدِيُّ مِنْ وُلْدِي اَرْبَعِينَ سَنَةً کَانَ وَجْهُهُ کَوْکَبٌ دُرِّيٌ فِي خَدِّهِ الاَْيْمَنِ خالٌ اَسْوَدٌ عَلَيْهِ عَبَائَتانِ قُطْوانِيَتانِ، کَاَنَّهُ مِنْ رِجالِ بَنِي اِسْرائِيلِ يَسْتَخْرِجُ الْکُنُوزَ وَيَفْتَحُ مَدَائِنَ الشِّرْکِ؛

مهدي (عج) از فرزندان من داراي چهل سال است (يعني هنگام خروج همچون مرد چهل ساله است) صورتش همچون ستاره



[ صفحه 36]



درخشان است، در گونه راستش خال سياهي است و دو عباي قطواني بردوش دارد، قيافه اش همانند مردان بني اسرائيل (زمان حضرت موسي (عليه السلام)) است گنجها را استخراج کند، کشورهاي شرک را فتح کرده و تحت رهبري خود در مي آورد.» [1] .

از خصوصيات امام قائم (عج) اينکه آن حضرت از ناحيه پدر از نسل امام حسين (عليه السلام) است، از ناحيه مادر از نسل امام حسن (عليه السلام) است، از اين رو که مادر امام باقر (عليه السلام) از فرزندان امام حسن (عليه السلام) است. [2] .

از ويژگيهاي او اينکه پس از ظهور، حضرت عيسي (عليه السلام) از آسمان آمده و پشت سر او نماز بجا مي آورد. [3] .

و ديگر اينکه در آخر عمر امام قائم (که رجعت امامان به وجود مي آيد) پس از آنکه حضرت قائم (عج) از دنيا رحلت کرد، امام حسين (عليه السلام) بدن او را غسل مي دهد. [4] .

و ديگر اينکه امام عصر (عج) شبيه يوسف (عليه السلام) و عيسي (عليه السلام) وموسي (عليه السلام) و محمّد (صلي الله عليه و آله و سلم) است. [5] .



[ صفحه 37]



اين هم در جاي خود بسيار جالب است که بزرگترين چهره انقلابي تاريخ، حضرت سيّد الشهداء امام حسين (عليه السلام) در غسل و کفن و دفن مصلح بزرگ جهان حضور يابد.

بهر حال مردم بايد در هر زمان، امام زمان (عليه السلام) خود را بشناسند و هر زماني داراي امام است (و اين کتاب براي همين منظور نگاشته شده) در زمان ائمّه (عليهم السلام) ياران امامان در اين جهت خيلي کوشا بودند که امام حق را بشناسند، اکنون به روايت زير توجه کنيد:

محمّد بن عثمان [6] گويد: از پدرم شنيدم گفت: از امام عسکري (عليه السلام) اين سؤال شد و من در حضورش بودم، سؤال اين بود:

«اين مطلب که از پدران شما نقل شده: هيچگاه زمين از حجّت خدا خالي نمي ماند و اگر کسي بميرد و امام زمانش را نشناسد به مرگ زمان جاهليّت مرده است [7] آيا حق است؟»

امام حسن (عليه السلام) فرمود:

آري اين مطلب حق است همچنانکه روز حق است، شخصي پرسيد: بعد از شما امام مردم کيست؟

فرمود: پسرم محمّد، امام و حجّت بعد از من است کسي که بميرد و او را نشناسد بمرگ زمان جاهليّت مرده است،



[ صفحه 38]



ولي براي او غيبتي هست که نادانان در اين مورد حيران گردند و منحرفان هلاک شوند، و کساني که وقت ظهورش را تعيين کنند او را تکذيب نمايند، سپس ظهور مي کنند گويا مي بينم طوقهاي سفيدي را که بر بالاي سر او در نجف و کوفه در حرکت است. [8] و در پرچم ارتش آنحضرت نوشته شده:

«اَلْبَيْعَةُ لِلّهِ؛

بيعت مخصوص خداست.» [9] .

از ويژگيهاي آن بزرگوار اينکه: پيامبر (صلي الله عليه و آله و سلم) فرمود:

«مهدي طاووس اهل بهشت است.»

و در عبارت ديگر فرمود:

«چهره مهدي (عج) از فرزندانم همچون ماه تابان است، رنگ چهره اش عربي است و بدنش همانند جسم مردان بني اسرائيل (بلندقد) است، زمين را همانگونه که پر از ظلم و جور شده، پر از عدل و داد مي کند، اهل آسمانها و زمين و پرندگان در هوا از حکومتش راضي هستند، بيست سال حکومت مي کنند.» [10] .

روزي پيامبر (صلي الله عليه و آله و سلم) به دختر گراميش فاطمه (عليها السلام) رو کرد و به اين شخصيتها افتخار کرده و فرمود:



[ صفحه 39]



«بهترين پيامبران پدرت است، و از ما است بهترين اوصياء که شوهرت علي (عليه السلام) است و از ما است بهترين شهدا که عموي من حمزه است، از ماست آنکس که دو پر دارد و با آن دو پر در بهشت هرجا بخواهد بپرواز در مي آيد، و او پسر عموي پدرت جعفر است، از ماست دو سبط اين امت، دو آقاي جوانان اهل بهشت، حسن (عليه السلام) و حسين (عليه السلام) و اين دو فرزندان تو هستند و از ما است مهدي (عج) و او از فرزندان تو است.» [11] .

امام سجّاد (عليه السلام) فرمود:

«قائم ما داراي نشانه هايي از شش پيامبر است:

1 ـ نشانه اي از نوح (عليه السلام).

2 ـ نشانه اي از ابراهيم (عليه السلام).

3 ـ نشانه اي از عيسي (عليه السلام).

4 ـ نشانه اي از موسي (عليه السلام).

5 ـ نشانه اي از ايّوب (عليه السلام).

6 ـ نشانه اي از محمّد (صلي الله عليه و آله و سلم).

امّا نشانه اش از نوح (عليه السلام) طول عمر است، امّا نشانه اش از ابراهيم (عليه السلام) مخفي بودن محل ولادتش است، امّا نشانه اش از



[ صفحه 40]



موسي (عليه السلام) ترس از دشمن و غيبت است (که موسي (عليه السلام) از ترس فرعونيان از مصر به مدين رفت و مدتي مخفي بود) امّا نشانه اش از عيسي (عليه السلام) اختلاف رأي مردم درباره اش، و اعتزال او از مردم است، امّا نشانه اش از ايّوب (عليه السلام) گشايش و پيروزي پس از بليّات و گرفتاري است، امّا نشانه اش از محمّد (صلي الله عليه و آله و سلم) قيام به شمشير است.» [12] .

و در بعضي روايات، نشانه اي از حضرت يوسف (عليه السلام) نيز ذکر شده و آن زندان است [13] (شايد منظور دوري او از دوستانش که به منزله زنداني بودن او است).

از ويژگيهاي امام قائم (عج) اينکه: امام حسين (عليه السلام) فرمود:

«او از نظرها پنهان است تا کسي او را به بيعت خود نخواند، و او زير پرچم هيچ رهبر ناشايستي نرود.» [14] .


پاورقي

[1] اثباة الهداة، جلد 7، صفحه 185 ـ المجالس السنيه، جلد 5 صفحه 702 ـ 703.

[2] اثباة الهداة ـ جلد 7، صفحه 184.

[3] اثباة الهداة، جلد 7، صفحه 184.

[4] بحار جلد 54، صفحه 347 به نقل از امام باقر (عليه السلام).

[5] اثباة الهداة، جلد 7، صفحه 102 (مسائل رجعت در کتاب بحار جلد 53، صفحه 39 تا 144 آمده است).

[6] دومين نائب خاص امام زمان (عليه السلام).

[7] مَنْ مَاتَ وَلَمْ يَعْرِفْ اِمَامَ زَمانِهِ ماتَ مِيتَةً جَاهِلِيّةً.

[8] کشف الغمّه جلد 3، صفحه 451.

[9] المجالس السنيه سيد محسن جبل عاملي جلد 5.

[10] المجالس السنيه سيد محسن جبل عاملي جلد 5.

[11] المجالس السنيه، ج 5، ص 70، به نقل از طبراني.

[12] اعلام الوري، ص 402.

[13] اعلام الوري، ص 403.

[14] بحار الأنوار، ج 52، ص 279.