بازگشت

مقدمه






[ صفحه 205]



بر هيچکس پوشيده نيست که براي پيروزي انقلاب و شکست و نابودي حکومتهاي جور و ستم نياز به عوامل بسياري است، که در رأس آنها حضور در صحنه و حمايت و تلاش خستگي ناپذير، و آگاهي و تحمّل رنجها و اميد به آينده درخشان است و به عبارت ديگر ياران حضرت مهدي (عج) داراي اين ويژگيها هستند.

ما وقتي که زندگي و مراحل دعوت پيامبران (عليهم السلام) را تجزيه و تحليل مي کنيم، مي بينيم هرکجا آنها حامي و ياور داشتند و اين حاميان و ياوران به طور آگاهانه و قاطع در صحنه بودند و با اميد و توکّل به خدا به پيش مي رفتند، پيامبرشان ـ هر چند در بخشي از اهدافش ـ



[ صفحه 206]



به پيروزي مي رسيد و در غير اين صورت شکست ظاهري نصيبش مي شد.

پيروزي انقلاب اسلامي در ايران چندين مسئله مبهم را در رابطه با قيام حضرت مهدي (عج) روشن و ثابت کرد، از جمله اينکه در شرايط فعلي دنيا هر چند غرق در گناه و فساد باشد، انقلاب و دگرگوني، نه تنها ممکن بلکه عملي است و ديگر اينکه بايد دنبال کار را گرفت و اميد به آينده داشت، از همه روشنتر اينکه بايد حمايت و بسيج همه جانبه شود و با وحدت و تجمّع ياران مخصوص، به اين کار بزرگ يعني آماده کردن جهان براي ظهور حضرت قائم (عج) دست زد.

با توجّه به اينکه بهترين حکومت آن است که به طور طبيعي و خودجوش روي کار آيد نه به طور تحميلي و زور، آنانکه مي گويند حکومت حضرت مهدي (عج) بدون معجزه امکان پذير نيست گويا به اين اشکال توجه ندارند که اگر بنابر معجزه و اجبار ـ هر چند اجبار فکري ـ باشد آن حالت زيباي طبيعي و خودجوش خود را از دست مي دهد و يک نوع حکومت تحميلي مي گردد.

البته ما منکر امدادهاي غيبي نيستيم، وقتي مرداني با اخلاص و صداقت به پيش رفتند خداوند هم آنها را ياري مي کند و به اهدافشان مي رساند. [1] .



[ صفحه 207]



بنابر اين همان گونه که در بسياري از روايات آمده [2] حکومت حضرت مهدي (عج) همچون حکومت پيامبر اسلام (صلي الله عليه و آله و سلم) است ـ منتها در سطح وسيعتر و عميقتر ـ همانگونه که ياران آگاه و با استقامت آنحضرت در صدر اسلام شيران روز و پارسايان شب بودند و نقش مؤثّر و مهم در تشکيل حکومت اسلامي را ايفاء کردند، حکومت حضرت حجّت (عج) نيز از اين قانون مستثني نيست، و چنانکه در جاي خود مشروحاً بيان شده معناي واقعي «انتظار» نيز آمادگي ياران و بسيج همه جانبه آنها در سطح وسيع مناسب با حکومت جهاني است.


پاورقي

[1] «إن تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْکُمْ وَ يُثَبِّتْ أَقْدَامَکُمْ» (محمّد ـ 7).

[2] بحار، ج 52، ص 352 (يصنع کما صنع رسول...).