بازگشت

خودسازي و پاکسازي


امام صادق (عليه السلام) فرمود:

«مَنْ سَرَّ اَنْ يَکُونَ مِنْ اَصْحابِ الْقائِمِ فَلْيَنْتَظِرَ وَلْيَعْمَلْ بِالْوَرَعِ وَ مَحاسِنَ الاَْخْلاقِ وَ هُوَ مُنْتَظِرٌ فَجِدُّوا وَانْتَظِرُوا هَنِيئاً لَکُمْ اَيَّتُهَا الْعِصابَةٌ الْمَرْحُومَةِ؛

کسي که دوست دارد تا از ياران قائم (عج) باشد، بايد در انتظار ظهور باشد، و حتماً بايد کارهايش بر اساس تقوي، پاکي و اخلاق نيک باشد، چنين کسي منتظر امام (عج) است، و در اين راه بکوشيد و آماده باشيد، گوارا باد بر شما اي جوانمردان که رحمت خدا با شما است.» [1] .

علماي اخلاق مي گويند: انسان وقتي که صبح از خواب برمي خيزد تا شب که مي خوابد بايد چهارچيز را حفظ کند:

1 ـ مشارطه 2 ـ مراقبه 3 ـ محاسبه 4 ـ محاکمه

يعني نخست متعهّد باشد که در کارهايش گناه وارد نشود، دوم



[ صفحه 320]



مواظب باشد که اين حالت ادامه يابد، سوّم در آخر، کار خود را به حساب بکشد که مبادا در حسابش بدهکار خدا باشد، چهارم در صورت بدهکاري، نفس خود را به محاکمه بکشد و بازخواست نمايد و به جبران بدهکاري بپردازد.

پيامبر خدا (صلي الله عليه و آله و سلم) فرمود:

«آيا مي خواهيد شما را به زرنگ ترين زرنگها و احمق ترين احمقها خبر دهم؟

ياران عرض کردند: آري.

فرمود: زيرکترين زيرکها کسي است که خود را براي بعد از مرگ به حساب بکشد، و احمقترين احمقها کسي است که از هواي نفس پيروي کند و آرزوي امان و رحمت الهي را داشته باشد. [2] .

امام علي (عليه السلام) در ضمن خطبه اي فرمود:

«آيا در قيامت نفوس انسانها حتّي به مقدار خردل (ذرّه) مورد بازخواست نيستند؟» [3] .

قرآن در سوره نساء آيه 1 مي فرمايد:

«إِنَّ اللّهَ کانَ عَلَيْکُمْ رَقِيباً؛

خداوند حتماً مراقب کارهاي شما است.»



[ صفحه 321]



و در روايات آمده:

«اِنَّهُ يَنْشُرُ لِلْعَبْدِ فِي کُلِّ حَرَکَة مِنْ حَرَکاتِهِ وَ اِنْ صَغُرَتْ ثَلاثَةَ دَواوِين،اَلاَْوَّلُ «لِمَ»اَلثّانِي «کَيْفَ» اَلثَّالِثُ «لِمَنْ»؛

هنگام انجام عمل هرقدر هم کوچک باشد سه دفتر براي ثبت خصوصيات آن گشوده مي شود: اول (چرا) دوم (چگونه) سوم (براي چه کس).» [4] .

يعني انگيزه عمل و چگونگي و کيفيت آن و هدف نهائي آن چيست؟

بنابراين بايد منتظران حضرت مهدي (عج) و زمينه سازان انقلاب جهاني به رهبري آن حضرت اين امور را رعايت کنند، که پايه و سنگ اول است.

بايد توجه داشت که اعمال ما را در هر ماه يک روز يا چند روز به خدمت امام زمان (عليه السلام) مي برند و آن حضرت آنها را مي بيند [5] بسيار بايد توجه داشت که مبادا ما مورد نفرين امام (عج) گرديم.

امام باقر (عليه السلام) فرمود:

«مَنْ ماتَ وَ هُوَ عارِفٌ لاِِمامَتِهِ لَمْ يَضُرْهُ تَقَدُّمُ هذَا الاَْمْرِ اَوْ تَأَخُّرهُ وَ مَنْ ماتَ عارِفاً بِاِمامَتِهِ کانَ کَمَنْ کانَ مَعَ الْقائِمِ فِي فِسْطاطِهِ؛



[ صفحه 322]



کسي که بميرد ولي شناخت به امامت (حضرت قائم«عج») داشته باشد، دير و يا زود شدن ظهورش، به او ضرر نمي رساند، و کسي که شناخت به امامت او نداشته باشد و بميرد، مانند کسي است که همراه قائم (عج) در ميان خيمه او است.» [6] .

بنابراين ما هم اکنون مي توانيم با خودسازي، از ياران نزديک امام قائم (عج) باشيم.


پاورقي

[1] بحار، ج 52، ص 140.

[2] سفينة البحار، جلد 1، صفحه 250.

[3] سفينة البحار، جلد 1، صفحه 250.

[4] احياء العلوم و مهجة البيضاء.

[5] اصول کافي، جلد 1، صفحه 219.

[6] اثباة الهداة، جلد 7، صفحه 40.