بازگشت

قم، آشيانه اهلبيت و مرکز نشر اسلام


در مورد قم و فضيلت اين سرزمين نيز، مطالب بسياري گفته شده است از جمله:

امام صادق (عليه السلام) فرمود:

«براي خدا حرمي است و آن مکّه است و براي پيامبر (صلي الله عليه و آله و سلم) حرمي است و آن مدينه است و براي علي (عليه السلام) حرمي است و آن کوفه است و براي ما حرمي است و آن قم است و به زودي



[ صفحه 310]



بانويي از فرزندان من در آن سرزمين دفن شود که نامش فاطمه (عليها السلام) است، هرکس او را زيارت کند بهشت بر او واجب مي شود.»

امام صادق (عليه السلام) اين سخن را قبل تولد امام کاظم (عليه السلام) فرمود. [1] .

و نيز در ضمن گفتاري امام صادق (عليه السلام) فرمود:

«مردم قم ياور قائم (عج) و خواهان حق ما هستند، آنگاه امام صادق (عليه السلام) سرش را به سوي آسمان بلند کرد و عرض کرد: خدايا اين مردم را از هر فتنه اي حفظ کن و از هر هلاکتي نجات بده.»

موضوع ديگر در قم وجود حوزه علميّه مقدّسه قم است، که توسّط آن، اسلام به جهان منتشر شده و مي شود.

و همچنين حدود 444 امامزاده در اين شهر مدفون هستند و اصحاب ائمه (عليهم السلام) و علماء و مراجع و شهداي بزرگ که هر يک بر رونق و صفاي معنوي اين شهر افزوده است، تا آنجا که رسول خدا (صلي الله عليه و آله و سلم) فرمود:

«دري از بهشت در قم گشوده مي شود.» [2] .



[ صفحه 311]



امام صادق (عليه السلام) فرمود:

«پيش از ظهور مهدي (عج) قم مرکز علم و دانش مي گردد و از آنجا به تمام شهرها در شرق و غرب، علم و دانش منتشر مي شود، و حجت خداوند بر همه مردم تمام مي گردد و کسي نمي ماند که از اين سرزمين بهره مند نشده باشد.» [3] .

قم چندين نام دارد از جمله نامهاي آن

«مجمع انصار القائم (عج)»

(محل تجمّع ياران امام زمان (عليه السلام)) و

«ماوي للفاطميين»

(پناهگاه منصوبين به فاطمه زهرا (عليها السلام)) و بلدالائمه ـ و بلد شيعة الائمه (عليهم السلام) (شهر امامان (عليهم السلام) و شهر پيروان امامان)

«مقصم الجبارين مذاب الجبارين»

(شکننده ستمگران جبّار، و خورد کننده آنها و... که همه اين نامها از روايات گرفته شده است) [4] .

حضرت امام رضا (عليه السلام) فرمود:

«مردي از قم برمي خيزد و مردم را به سوي حق دعوت مي کند، گروهي همراه او هستند همچون پاره آهن، طوفانهاي تند حوادث آنها را از پاي درنمي آورد، و از جنگ خسته نمي شوند و نمي ترسند و توکلشان بر خدا است و عاقبت نيک براي پرهيزکاران است.» [5] .



[ صفحه 312]



و بالاخره امام صادق (عليه السلام) فرمود:

«اهل خراسان بزرگان ما هستند و اهل قم ياران ما هستند و اهل کوفه اوتاد (مردان استوار) ما هستند.» [6] .

سابقه درخشان قم و ورود حضرت رضا (عليه السلام) به قم و دوستي مردم قم با امامان معصوم (عليهم السلام) در هر زمان و حوزه علميّه قم و مراجع بزرگ تقليد و علماء برجسته که از قم برخاسته اند، قبر منوّر حضرت معصومه (عليها السلام) در قم همه و همه بر شکوه اين مرکز مي افزايد، و هم اکنون که از نشانه هايش پيداست زمينه سازي فرهنگي و معنوي و سياسي و غيره که از ناحيه ساکنان و علماء قم براي قيام جهاني مهدي (عج) مي شود در جاي ديگر سراغ نداريم.

مسجد جمکران پايگاه عظيم حضرت مهدي (عج) در قم

حضرت ولي عصر (عج) به اين مرکز توجّه خاص دارد، و وجود مسجد جمکران در قم (که چند سالي نمي گذرد که مرکز قم خواهد شد) به دستور امام زمان (عليه السلام) به يک شخص صالح به نام حسن بن مثله (رحمه الله) ساخته شده، که وي مي گويد: در شب هفده ماه رمضان سال 373 هجري قمري در سراي خود خوابيده بودم، ناگاه گروهي از مردم، نصف شب به سراي من آمده و مرا بيدار کردند و گفتند برخيز



[ صفحه 313]



امام زمان (عليه السلام) تو را خواسته، برخاستم و همراه جماعت به همان مکاني که اينک مسجد است رفتيم، ديدم امام زمان (عليه السلام) با گروهي روي تختي نشسته و فرمود:

«برو به حسن مسلم (رحمه الله) بگو چند سالي است اين زمين را زراعت مي کني و ما خراب مي کنيم ديگر اجازه نداري در اين سرزمين زراعت کني، اين زمين شريفي است خداوند اين سرزمين را برگزيده است و اگر ديگر بار اينجا را کشت کني عذابي به تو خواهد رسيد.»

عرض کردم: مردم مرا تصديق نمي کنند، نشانه اي قرار بده.

فرمود:

«ما در اينجا علامتي مي گذاريم به مردم بگو به اين محل احترام کنند و آنرا بنا و تعمير نمايند و چهار رکعت نماز بخوانند... در آخر فرمود: کسي که دو رکعت نماز (امام زمان (عليه السلام)) را در اين مکان بخواند گويا در کعبه نماز خوانده است.»

حسن مثله (رحمه الله) و گروهي ديگر سخن امام زمان (عليه السلام) را اطاعت کردند و در آنجا مسجد ساختند که هم اکنون با اضافه کردن مساجد و بناهاي ديگر بر تجليل و عظمت جمکران افزوده شده است. [7] .



[ صفحه 314]



به اين ترتيب مرکزيّت قم و توجه امام زمان (عليه السلام) به اين مرکز و نشانه هاي معنوي قم و حوزه علميه قم و مدارس علمي که جدّاً دانشگاه حضرت صادق (عليه السلام) است همه و همه حکايت از آن مي کند که هنگام ظهور امام (عج) اين مرکز با توسعه بيشتر و عميقتر در نشر اسلام راستين و فقه جعفري در خدمت حضرت وليّ عصر (عج) قرار مي گيرد.

بنابر اين بايد به قم اهميّت فراوان داد، و زمينه سازان قيام حضرت مهدي (عج) اين مرکز را هيچگاه از ياد نبرند و با حمايتهاي خود بر رونق آن بيفزايند....

ضمناً ناگفته نماند که يکي از بلاد بسيار مقدّس از نظر اسلام، بيت المقدس است، مسجداقصي در اين شهر قرار دارد که دوّمين معراجگاه پيامبر اسلام (صلي الله عليه و آله و سلم) است.

و شايد بتوان احتمال داد که شکست و هلاکت دجّال با دار و دسته اش در بيت المقدس توسط حضرت مهدي (عج) و يارانش، يک جهتش پاک کردن سرزمين مقدّس بيت المقدّس از لوث وجود صهيونيستها و اشغالگران قدس است.

به اين موضوع نيز بايد توجّه داشت که در احکام اسلامي نماز مسافر در چهار مسجد يعني مسجدالحرام و مسجدالنّبي (صلي الله عليه و آله و سلم) و مسجد



[ صفحه 315]



کوفه و حائر (حرم) امام حسين (عليه السلام) حالت تخيير دارد يعني هم مي تواند تمام بخواند و هم مي تواند قصر (شکسته) بخواند، اين دستورها حاکي است که اين مکانهاي مقدّس براي مسلمانان همچون وطن است و بعضي از فقهاء تخيير نماز مسافر در چهار شهر يعني مکه و مدينه و کربلا و کوفه را جايز دانسته اند. [8] .

به هر حال بايد دست استکبار جهاني را از اين مکانهاي مقدّس و استراتژيکي قطع کرد و اين مراکز را براي استقبال از امام قائم (عج) آماده ساخت و آماده نمود.


پاورقي

[1] بحار، ج 60، ص 216.

[2] سفينة البحار، جلد 2، صفحه 446.

[3] سفينة البحار، ج 2، ص 446.

[4] در اين باره به ج 60، بحار، ص 210 به بعد رجوع شود.

[5] سفينة البحار، ج 2، ص 446.

[6] سفينة البحار، ج 2، بحار، ج 60، ص 214.

[7] شرح اين مطلب را در کتاب «حضرت معصومه (عليها السلام) فاطمه دوّم»، نوشته نگارنده، از ص 191 تا 202 بخوانيد.

[8] عروة الوثقي، آخر کتاب الصّلوة، صفحه 348.